CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Motiunea a trecut, PSD incepe sa urce Golgota. Primul pas: incalcarea statutului

2 comentarii / 3097 vizualizări / 21 iunie 2017

Moțiunea de cenzură a fost adoptată azi în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, iar PSD bifează un mare ”succes” politic, dărîmîndu-și propriul guvern, dar greul de abia de aici începe.

Pentru moțiune au votat 241 de parlamentari, dintr-un minim necesar de 233. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că în urma adoptării moțiunii de cenzură Guvernul Grindeanu este demis, iar Parlamentul aduce de îndată situația la cunoștința șefului statului, în vederea desemnării unui alt candidat la funcția de prim-ministru.

Pentru PSD, meciul nu s-a încheiat, ci abia începe.
Partidul trebuie să dea piept, luni, cu președintele Klaus Iohannis, căruia trebuie să îi prezinte o propunere rezonabilă de prim-ministru. Cum șeful statului a anunțat deja că nu va desemna decît un premier integru, e foarte probabil ca PSD să fie nevoit să importe un asemenea personaj din afara sa.

Mai neplăcut încă, potrivit propriului Statut, art.120, alin.7, PSD e obligat să convoace un congres extraordinar, singurul abilitat să valideze candidatul PSD la funcția de prim ministru, la propunerea Comitetului Executiv Național.
E de la sine înțeles că pesediștilor nici prin cap nu le trece să facă așa ceva, în ciuda recursului recent la prevederile statutului, cînd cu excluderea din partid a premierului Grindeanu, ceea ce va adînci, la nivelul marelui public, impresia de partid care face politică lăutărește, adică după ureche.

În fine, există și riscul major ca Iohannis să nu accepte nicio variantă de premier a PSD și să aleagă singur fie o figură din partid, fie una de la altă formațiune din parlament, ori chiar un independent în jurul căruia să se strîngă o majoritate ad-hoc.

După demonstrația de irespomsabilitate politică oferită în ultimele zile de PSD, șeful statului chiar ar fi îndreptățit să acționeze în acest mod. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Catarama?

  2. Otravurile alea doua Taratze-anu si Draqnea sa fie pedepsite pentru abuz de putere:cand ei au fost alesi s-a folosit vot secret, da? Deci in nici o situatie,nu e voie sa fie fortati parlamentarii(,si nimeni altcineva in regimul democratic) la vot la vedere,daca se mai respecta normele democratice.Votul la vedere este ilegal.Toata structura politica de baza a tarii este bazata pe votul secret.Despre pragul ala de frauda publica:daca cetateanul de rand in codul civil este pedepsit ca a furat o gaina,si cei care lucra cu banul public ssi penal trebuie pedepsiti la fel,chiar daca au adus prejudicii din eroare,neglijent, etc..BOR ce zice?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998