CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nerevocarea lui Kovesi – o pleasca imensa pe capul PSD

2 comentarii / 3134 vizualizări / 4 iunie 2018

Din capul locului să o spunem: nu credem în varianta refuzului președintelui de a o revoca pe șefa DNA în urma deciziei CCR. Dacă, totuși, s-ar întîmpla asta, marele beneficiar ar fi nu președintele, dreapta ori tefeliștii, ci fix PSD, care s-ar vedea scăpat de o mare belea.

De la celebra, de acum, decizie a CCR în cazul lui Kovesi, România s-a transformat într-un uriaș centru de dezbateri juridice, aproape fiecare român simțindu-se obligat să aibă o opinie vizavi de ceea ce ar trebui să facă președintele. Numărul total al variantelor identificate bate deja spre duzină.
Cel mai des întîlnită opinie rămîne, însă, cea conform căreia șeful statului ar trebui să sfideze, curajos și cu orice risc, decizia CCR și să refuze, pur și simplu, justificat ori ba, revocarea Laurei Kovesi.
Chiar și dacă asta va însemna referendum de suspendare, poate chiar unul de succes. Iohannis să moară, dar să moară în picioare, o spun chiar voci din media dedicate tradițional Cotrocenilor.
Desigur, aici intervine în primul rînd o caracteristică aparte a românului: e foarte generos și curajos pe cîrca altora.
Nu e exclus să fie la mijloc și cîntec perfid de sirene; am mai atras atenția în ultima vreme că unele sfaturi pentru președinte par menite să-l îngroape controlat, iar între primii interesați în eliminarea lui Iohannis cu mîna PSD ar fi cioloșiștii.

Marea problemă e alta: dacă Iohannis chiar decide să înfrunte fățiș CCR și să refuze semnarea decretului de revocare a șefei DNA, invocînd o decizie politizată și incorectă, cei mai fericiți ar trebui să fie pesediștii.

Menținerea lui Kovesi în pofida CCR nu ar aduce nimic nou pe frontul anticorupției, doar i-ar răpi șansa unei relansări. Campania anticorupție e în cădere liberă după uriașul val de achitări și NUP-uri din ultima vreme; situația a devenit dramatică și va deveni curînd, probabil, comică. Eșecurile DNA mai au puțin și ajung subiect de bancuri.

Iohannis va avea, și el, o gravă problemă de imagine, întărind profilul unui președinte care refuză toate deciziile autorităților statului care nu îi convin. Să ne amintim de recursul extraordinar după sentința definitivă a justiției în procesul casei din Sibiu, de anunțul că nu renunță la candidatura prezidențială nici dacă ÎCCJ îl declară incompatibil, de contestarea amenzii date de CNCD șamd.
Acum, el s-ar opune unei decizii a CCR, adică acea instituție care nu foarte demult era preamărită, intern și extern, drept salvatoare a democrației, dejucînd așa-zisele lovituri de stat orchestrate de PSD.
Totuși, la acea vreme, ”puciștii” pesediști au acceptat deciziile Curții; democratul Iohannis se cheamă că nu ar face-o.

Principala consecință a unui asemenea refuz ar fi, însă, imposibilitatea ca șeful statului, PNL și USR să mai conteste legile guvernării PSD la CCR. Cum se știe, președintele și partidele dreptei și-au făcut în ultimul an un hobby major din a contesta la CCR tot ce mișcă și respiră, blocînd multe dintre inițiativele PSD.

Acest demers ar deveni imposibil în condițiile în care însuși președintele ar da semnalul etichetării CCR drept instituție politizată și subiectivă. Iar într-o asemenea instituție nu se mai poate avea încredere.

Un simplu parlamentar liberal, precum fostul ministru Gigel Știrbu, se poate face de rîsul curcilor acuzînd PSD, într-o declarație politică, de politizarea Curții Constituționale ”care a rescris Constituția și a încălcat legea fundamentală” și în exact aceeași declarație acuzînd Avocatul Poporului ”care se dovedeşte a fi Avocatul PSD pentru că nu îndrăzneşte să conteste la Curtea Constituţională Ordonanţele Guvernului abuzive”.

Deci, cum ar veni, unii sunt ticăloși, iar alții sunt la rîndul lor ticăloși pentru că nu apelează la ticăloși.

Președintele României, ori opoziția de dreapta, însă, nu își permit luxul de a se face de rîs în mod similar.

Aruncînd public anatema asupra CCR, respectivii ar fi nevoiți să înceteze pe loc și apelul la judecata acesteia în privința legilor pesediste, pentru că aceeași judecători nu pot fi concomitent și slugi și independenți.
Astfel, PSD s-ar vedea scăpat de un obstacol major, care a funcționat mai ales în cazul legilor justiției.

Deocamdată, dreapta pare să fi înțeles că a pornit pe un drum greșit. Ba chiar stupid pe alocuri. Parlamentarul liberal Dănuț Bica, inginer mecanic, afirmă, în Camera Deputaților, că ”Din păcate, chiar dacă nu avem încă o motivare a deciziei adoptate, pe care specialiştii în drept constituţional să o poată analiza amănunţit, putem afirma cu certitudine că aceasta constituie un atentat la ordinea de drept constituţională, întrucât reprezintă un atac la atribuţiile Preşedintelui României”.

La naiba, de ce să mai așteptăm verdictul specialiștilor cînd putem da verdicte și din capul nostru?

La polul opus se plasează președintele PNL, Ludovic Orban, despre care aflăm că a băgat toți juriștii partidului în ședință pentru identificarea de soluții ca Iohannis să nu fie nevoit să revoce șefa DNA.
După care tot el anunță: „Am sistat orice analiză şi mai ales reacţie posibilă pe care o avem noi la dispoziţie, ca să nu le dau idei ăstora. Am văzut că Iordache scrie motivaţia pentru majoritatea politică PSD-ALDE din Curtea Constituţională. Să nu le dăm idei. Să-i lăsăm să facă motivarea şi pe urmă vom anunţa public ce facem”.
Și mai spune bravul bărbat politic că PNL va susține orice decizie ar lua președintele, pentru că ”Suntem convinşi că preşedintele va lua deciziile cele mai bune pentru România”.

Ca de obicei, PNL nu are o poziție proprie și merge orbește pe mîna altora.
În fapt, am îndrăzni să avansăm chiar ipoteza că liberalii au înțeles cu întîrziere că opinia juriștilor lor vizavi de decizie s-ar putea să nu coincidă cu cea a Cotrocenilor, caz în care între PNL și Președinție s-ar căsca o serioasă prăpastie. (Bogdan Tiberiu IACOB)

foto: bugetul.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. s-au bagat singuri in cacatul asta pentru pasarica proastei de la medias (sau de unde o adus-o dracu in Romania)… sa i-o pupe amu pana n-or mai vedea culoarea verde…

  2. Title …always a major fan of linking to bloggers that I enjoy but do not get a lot of link adore from…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998