CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Norica Nicolai: Guvernul Cioloş este o opţiune la limita democraţiei

4 comentarii / 2148 vizualizări / 8 februarie 2016

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai dă, într-un interviu, un verdict nemilos clasei politice autohtone, pe care o acuză că e incapabilă să reacționeze la criticile exagerate ale UE în materie de corupție și la desemnarea unui guvern nereprezentativ pentru români. ”Partidele românești sunt paralizate de teamă” afirmă ea, ceea ce duce la promovarea mediocrității în politică.

”Guvernul Cioloş este o opţiune la limita democraţiei şi dovedeşte foarte clar care este nivelul clasei politice din România. Dacă niciunul dintre marile partide nu a fost capabil să propună un premier, un guvern, mergînd pe această opţiune a unei echipe guvernamentale tehnocrate, însemnă că ne confruntăm cu o criză reală a democraţiei româneşti şi a democraţiei tradiţionale. O ţară democratică îşi exercită voinţa poporului său prin aceste entităţi care se numesc partide politice. În acest moment, partidele româneşti sînt paralizate de teamă, par incapabile să construiască un leadership valoros, deşi foarte multe dintre ele au în rîndurile lor oameni cu capacitate managerială, cu bună credinţă şi cu posibilitatea şi energia de a administra treburile ţării foarte bine. Iată că aceştia sînt ignoraţi şi, la schimb, sînt propuse mediocritatea, superficialitatea, toate în contextul unui management anormal” afirmă Nicolai, într-un interviu acordat publicației ”Făclia”.

”Nu ştiu cît va rezista acest guvern şi am în vedere inclusiv contextul european. Comisia Europeană se confruntă cu o serie de probleme în acest moment, preşedintele Junker este foarte apatic şi am impresia că nu mai este extrem de motivat în ceea ce priveşte viitorul european, nu îi cunosc motivele, iar această opţiune tehnocrată, luată cu un presupus gir de la Bruxelles, pune încă o dată România într-o situaţie dificilă. Remarc un lucru aparent banal: foarte mulţi dintre miniştri sînt funcţionari la Bruxelles, şi-au păstrat locurile de muncă. Am întrebat deja public în ce măsură aceşti miniştri, atunci cînd participă la Consiliile de miniştri, pot reprezenta interesele României, atîta timp cît statutul lor de funcţionari europeni, chiar în situaţia suspendării, le cere să respecte interesele europene.

Este o chestiune de maximă importanţă pentru noi toţi să ştim dacă la Bruxelles ne sînt privilegiate interesele noastre, ca români, sau ale instituţiei Comisiei Europene. Nu am văzut nici un răspuns pînă acum, dar am sentimentul neplăcut că interesele României sînt abandonate. În plus, am aflat că un ministru a declarat că stă un an la Bucureşti, după care se întoarce la Bruxelles, unde are un salariu mai mare, pentru că are de plătit un credit.

Eu cred că de fapt România va avea de suferit după acest an de pauză, pentru că este evident că mult-aşteptatele reforme fundamentale nu mai au cînd să se întîmple, iar atîta timp cît doamna ministru este atît de preocupată să îşi plătească creditul, şi deci să se întoarcă la Bruxelles în acelaşi post, dacă nu pe o poziţie care să îi aducă avantaje financiare mai mari, posibilitatea ca domnia sa să facă anumite sacrificii de natură personală, pentru a avea o performanţă guvernamentală, este extrem de redusă. Iată cum interesele României sînt abandonate într-un astfel de Guvern.” mai spune europarlamentarul.

Logo-ADLE-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. “În acest moment, partidele româneşti sînt paralizate de teamă, par incapabile să construiască….”
    Stimata Doamna, nu vi se pare ca numai aceste partide pe care le invocati au pus umarul vârtos la dezastrul tarii?. In acest sens o sa fac propunerea de schimbare a denumirii tarii in COLONIA RO. Nu ele sint singurile vinovate de acest stadiu de dezvoltare, ca deh poporul danseaza pe ritm de manele si cu ochii toata ziua in tv.?
    Se pune intrebarea oare paralizia o fi cuprins si mâinile cu care au terminat de furat o tara? Cå de construit ce sa construiasca când au genele alterate de virusul “cum putem fura mai mult, ca timpul la butoane este foarte scurt”.
    Eu inca nu am gasit raspuns la intrebarea urmatoare: De ce partidele nu s-au dus la sluga americanilor anul trecut cu o propunere de prim ministru?

  2. norica, rusii pe care ii sustii au distrus romania. de asta e bun guvernul lui ciolos, ca nu se mai fura si face treaba

    • Ce face Guvernul Ciolos? Treaba? Poate treaba mare…

  3. In mod normal , interesele Romaniei si ale UE ar trebui sa fie aceleasi.Asta in teorie fiindca in practica noi suntem elevii cei mai silitori ai UE , ne punem cenusa in cap de corupti ce suntem si ne dam in gat unii pe altii, in timp ce altii reusesc sa cheltuie mult mai bine banii europeni- singurul avantaj al aderarii UE.A propos, a facut cineva un calcul , macar estimativ , de genul -cat am pierdut prin privatizarile sectoarelor strategice vs. cati bani am primit de la UE?!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998