CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Norica Nicolai propune masuri pentru acces egal in UE la tratament al infertilitatii

0 comentarii / 2074 vizualizări / 30 martie 2017

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a găzduit miercuri, la Parlamentul European, primul eveniment de anvergură pe tema infertilității în UE, în cadrul căruia a fost prezentat un audit privind această condiție medicală din nouă țări: Cehia, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Spania și Suedia.

Au dat răspuns invitației organizatorilor mai mulți deputați europeni, atașați ai reprezentanțelor de la Bruxelles aparținând țărilor prezente în raport, lideri ai asociațiilor de pacienți și ai specialiștilor medicali în domeniu din mai multe țări europene, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene. Un discurs emoționant a fost susținut de către invitata specială a dezbaterii, britanica Louise Brown, prima persoană născută în urma tehnicii de fertilizare în vitro, în 1978.

Dată fiind situația descrisă de raport, au fost trasate mai multe posibile linii de acțiune pentru deputații prezenți, pentru statele membre și pentru cei dedicați acestei cauze: organizarea de campanii europene de informare cu privire la această condiție, îmbunătățirea accesului la tratamentul împotriva infertilității prin includerea acestui subiect pe agenda publică privind sănătatea, crearea de politici publice la nivelul statelor membre pentru prevenirea descreșterii demografice, recunoașterea infertilității ca boală în toate statele membre și în legislația privind dreptul muncii și o comunicare mai eficientă între specialiștii în domeniu pentru cunoașterea a protocoalelor celor mai bune de tratament.

”Este o bucurie enormă să am ca invitați atâția oameni dedicați unei cauze cu extrem de multe implicații: de natură demografică, medicală, socială și, nu în ultimul rând, emoțională. Am spus astăzi, nu întâmplător, că este un moment bun să aducem această dezbatere în lumina reflectoarelor pentru că avem în față nu doar problema izolată a unor familii. Descreșterea populației a devenit o problemă a Europei, iar accesul la tratamentul adecvat este o problemă a sistemelor medicale din statele membre, o problemă ce creează inegalități și discriminare, așa cum au arătat și vorbitorii de astăzi. Mă bucur că s-au aflat în sală și reprezentanți ai asociaților de pacienți și medici din România, am fost plăcut impresionată să aflu că în acest moment o inițiativă pe această temă a actualului ministru al Sănătății se află în Parlamentul României spre aprobare și, analizând modul de abordare al acestei chestiuni de către state membre mai avansate, îmi doresc să avem și în România o strategie, o deschidere a sistemului politic și medical către niște oameni ce duc o luptă nedreaptă nu numai cu o boală și cu sistemul de asigurări, ci și cu un anumit tip de mentalitate. Într-un moment în care Europa spune că vrea să se întoarcă la cetățeni, consider că acest gen de acțiuni ar putea fi o bună dovadă că nu avem de-a face doar cu un slogan politic”, a arătat Norica Nicolai, la sfârșitul dezbaterii.

ALDE_COLOR_DEF-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998