CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nu va fi premier, dar…Liviu Dragnea – amanuntul care i-ar putea decripta viitorul

3 comentarii / 9480 vizualizări / 15 decembrie 2016

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut o conferință de presă extraordinară în această seară, în care a răspuns multor întrebări legate de principiile de guvernare pe care partidul său este pregătit să le aplice. Dragnea a dezvăluit că are de gînd să îi facă președintelui Iohannis o propunere de premier care să nu poată fi refuzată, parafrazînd o replică a lui Brando, în ”Nașul”, fără a menționa dacă se referă la el însuși. Cu toate acestea, un anunț făcut de Dragnea ar putea decripta planurile sale pentru viitor, începînd cu faptul că în mod cert nu va fi el premier.

Astfel, Dragnea a anunțat că, la nivelul PSD, se va înființa o echipă de monitorizare care va supraveghea, pe domenii distincte, fiecare ministru și minister, pentru a se urmări modul în care aceștia își fac datoria.

”Programul nostru de guvernare a fost votat politic, guvernul va fi monitorizat de un grup de specialiști pe care l-am stabilit la nivelul partidului. Această echipă va face lunar rapoarte și, dacă va fi cazul, va face și propuneri, de orice natură, a acestui act” a spus el.

Prin mai multe reveniri asupra subiectului, pe parcursul conferinței, Dragnea a dat de înțeles că activitatea respectivei comisii de monitorizare va fi luată cît se poate de în serios.

De aici, am putea trage două concluzii.

Prima, aceea că Dragnea nu va fi premier.

Dacă ar fi el însuși propunerea PSD, ar fi ridicol să-și creeze singur o comisie care să-i stea în coastă dinspre partid, mai ales că el va rămîne, oricum, președinte. Ar fi un ”deranj” inutil…

A doua, este că Dragnea însuși va coordona comisia respectivă.

De ce afirmăm asta?
Simplu: în statutul partidului DEJA EXISTĂ o comisie de monitorizare, pe departamente, a guvernului.

Acea comisie poartă numele de Consiliul Național.

Astfel, potrivit articolelor 137 și 138 din statut:

Articolul 137
(1) În cadrul Consiliului Național al PSD se organizează departamente structurate pe principalele domenii de activitate guvernamentală în care sunt cuprinși membri ai Consiliului Național și specialiști din domeniile respective, membri și simpatizanți PSD.
(2) Departamentele au următoarele atribuții:
a) elaborează studii, strategii și programe ale PSD specializate pe domenii de activitate;
b) elaborează secțiuni specifice din cadrul Programului de Guvernare al PSD;
c) monitorizează activitatea ministerelor și a instituțiilor cu atribuții specifice pentru fiecare dintre domeniile de activitate ale Departamentelor;
d) analizează legislația în vigoare și proiectele de lege;
e) elaborează strategii și mesaje cu referire la activitatea curentă a Guvernului și a instituțiilor aflate în subordinea acestuia.
Articolul 138
(1) Președintele Consiliului Național, după consultarea cu președintele partidului, propune Comitetului Executiv Național al PSD structura departamentelor și coordonatorii de departamente.

Altfel spus, Consiliul Național are, între altele, exact rolul comisiei de monitorizare anunțate de Dragnea, cu marele avantaj că el este un for statutar, cu greutate și ales de congres.

Comisia lui Dragnea, în schimb, e un organism nou, care nu va avea susținere statutară.

De ce vrea liderul PSD acest for complet inutil?

La fel de simplu: Dragnea vrea să fie premierul din umbră și nu concepe ca acest rol să fie jucat de președintele Consiliului Național.

Mai mult, dacă viitorul premier va fi Mihai Fifor, spre exemplu, actualul lider al CN, cu funcția de la guvern și cu cea de la partid el ar putea începe să acumuleze prea multă putere după gusturile liderului PSD.
Dacă, dimpotrivă, Fifor demisionează de la șefia CN pentru a se dedica strict guvernării, nu se știe cine (Ponta?) i-ar putea ocupa postul la un eventual congres.
Pentru a nu risca să piardă controlul de pe margine al guvernării, Dragnea a decis, în consecință, să dubleze Consiliul Național cu o comisie de monitorizare.
Pe care pariem că o va conduce personal.
Și foarte sever, am îndrăzni să pronosticăm. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Total de acord, el o sa conduca, de fapt, Romania …

  2. Premierul e intr-adevar membru PSD sau un un tehnocrat care va deveni membru PSD ? Altfel de ce sa fie controlat de PSD ?

  3. Concret, Dragnea dubleaza puterea celui de-al treilea, erou mioritic, – presedintele partidului, pentru a fi mai greu de tradat de ceilalti doi, ca fiind „mai ortoman” si cu „oi mai multe, mandre si cornute”.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998