CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O ciudatenie: prezenta liberalilor la votarea motiunii

1 comentariu / 2474 vizualizări / 21 iunie 2017

PNL a decis să rupă frontul opoziției – care nu va fi prezentă azi în sală la dezbaterea moțiunii de cenzură – alegînd ca parlamentarii săi să fie prezenți, chiar fără să voteze. O decizie ciudată cam din orice capăt ai apuca-o și care ridică semne de întrebare față de viziunea politică a noului lider Ludovic Orban.

Cum argumentează Ludovic Orban, pe Facebook:

”Am vazut comentariile din mediul online care ne critica pentru ca vom fi prezenti in sala la votul motiunii de cenzura. Suntem acuzati ca in felul acesta asiguram cvorumul pentru sedinta. De aceea, vreau sa clarific aceasta chestiune:
1. Bataliile se castiga pe campul de lupta, nu parasindu-l. Oamenii ne-au votat ca sa le aparam interesele.
2. Suntem prezenti pentru a impiedica fraudarea voturilor si pentru a ne exprima pozitia critica fata de aceste doua capete ale hidrei, Dragnea si Grindeanu.
3. Nerealizarea cvorumului este in interesul lui Dragnea, pentru ca nu duce la caderea motiunii, ci la amanarea dezbaterii si a votului. In acest fel, Dragnea poate castiga timp pentru a mai cumpara voturi de sustinere.
Va intreb si eu: ce s-ar fi intamplat daca noi am fi iesit din salile de sedinta in timpul dezbaterii legilor care au facut parte din trocul tradarii dintre Dragnea si UDMR?
Prin urmare, vom fi toti prezenti in sala si niciun parlamentar PNL nu va vota”.

O primă remarcă: argumentele lui Orban se bat cap în cap: el vorbește de ”bătăliile care se cîștigă pe cîmpul de luptă”, dar tot el anunță că partidul lui va sta pe cîmpul de luptă cu brațele încrucișate.
Păi, ce fel de luptă e asta?
Și cum se împacă aceste principii cu decizia relativ recentă a PNL, în octombrie anul trecut, de a absenta din sală la votarea moțiunii PSD pe teme de Justiție? În acel moment, anularea cvorumului de ședință a blocat, totodată, votarea unor legi importante pentru români, precum cea privind conversia creditelor în franci elvețieni și cea privind declararea ca liberă a zilei de 1 iunie.

Doi: pentru a împiedica fraudarea votului era suficientă desemnarea unui parlamentar liberal, un chestor, care să stea în sală pe durata votării.

Trei: argumentul lui Orban că absența cvorumului de ședință va duce la o amînare a votului care avantajează PSD e de-a dreptul hilar.

O regulă de cînd lumea a războiului – ca să ne menținem în cadrul metaforic schițat chiar de Orban – spune să nu-ți întrerupi adversarul cînd face greșeli.

Pentru PSD, astăzi se atinge un prag imens al ridicolului, prin votarea unei moțiuni de cenzură contra propriului guvern. Un ridicol care deja face înconjurul cancelariilor și presei străine.

Există, însă, ceva și mai rău pentru PSD: situația în care nici măcar nu poate asigura cvorumul de ședință pentru moțiune.
Pentru partidul lui Dragnea, ar fi umilința supremă, ca mare cîștigător al ultimelor alegeri.

Timpul nu ar curge în favoarea sa, ci exact dimpotrivă; prelungirea crizei e decontată, firesc, de cei care au provocat-o.

Iar PNL are tot interesul în terfelirea public a adversarului său, cu atît mai mult cu cît acesta și-o face singur.

Cu toate acestea, liberalii aleg să meargă în sală alături de PSD și să îi salveze de la umilința maximă.

În opinia noastră, doar două ipoteze se conturează pentru explicarea acestei ciudățenii.

Fie PNL a antamat pe sub masă oarece înțelegeri cu PSD, poate chiar dezertarea ”spontană” a unor liberali, care să voteze moțiunea în ciuda deciziei partidului. În situația absenței parlamentarilor PNL din sală acest lucru ar fi fost mult mai dificil și, oricum, ar fi ieșit în evidență din timp, imediat ce prezența ”rebelilor” PNL ar fi fost remarcată în sală.

Fie noul președinte Ludovic Orban vrea cu orice preț să își înceapă mandatul printr-un discurs măreț, de la tribuna Parlamentului, care să-l scoată în evidență, public, după o perioadă cam lungă de prăfuire. Dar, el nu e parlamentar.
În ambele cazuri, putem spune că interesele PNL sunt puse în plan secund, ceea ce nu e tocmai de bun augur pentru viitor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Mircea Badea a spus ca Orban e total lipsit de caracter si de recunostinta, atunci e liderul ideal pentru fostul partid al lui Basescu

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998