CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O lege pe gustul lui Liiceanu: tratament dentar gratuit pentru copii

0 comentarii / 2035 vizualizări / 12 iunie 2017

”După decembrie 1989, la capătul câtorva călătorii în Occident, am avut, întorcându-mă, revelația unui popor care ieșise din comunism fără dinți”. Inspirat de însuflețitoarele cuvinte de mai sus, ale filosofului Gabriel Liiceanu, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru propune, printr-un proiect de lege, gratuitea serviciilor stomatologice pentru copii.

”Vă propun un nou proiect de lege – „Gratuit la stomatolog”. Astfel, toţi copiii ar putea avea dinţi mai sănătoşi. Prin acest proiect, toate consultaţiile, investigaţiile şi tratamentele stomatologice ale tuturor copiilor vor fi gratuite” anunță deputatul, într-o declarație parlamentară.

”Apariţia cariilor dentare a ajuns boala cea mai răspândită la copii – de 5 ori mai frecventă decât astmul. Majoritatea copiilor au carii: 3 sferturi pe dinţii temporari, iar 4 din 10, pe dentiţia definitivă. Şi, subliniez acest lucru, majoritatea sunt din mediul rural. Puţine familii îşi permit toate costurile legate de asistenţa medicală a copiilor, ce poate ajunge, chiar pentru un tratament banal, la 10-20% din salariu. Câteva tarife sunt în măsură a descuraja mersul la stomatolog pentru mulţi părinţi care doresc să aibă copii cu dinţi sănătoşi: simpla consultaţie ajunge la 90 de lei, iar o extracţie este între 135 şi 480 de lei. Din această cauză se temporizează prezentarea la consultaţii, se recurge la tratamente după ureche şi apar complicaţii, unele severe. Iar complicaţiile merg de la infecţii locale, precum abcesul sau gangrena, până la cele diseminate la nivel cerebral sau sistemic(…)
Nu uitaţi că sănătatea copiilor nu are culoare politică” e apelul deputatului, în final, către colegii parlamentari. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998