CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O numire care i-ar putea fi fatala lui Iohannis

2 comentarii / 3711 vizualizări / 26 iunie 2017

Despre PSD și al său lider, Liviu Dragnea, s-a spus în ultimele zile că au o sarcină extrem de dificilă în ce privește desemnarea noului premier. Și pe bună dreptate. PSD s-a făcut de rîs cu demiterea propriului guvern, plasat sub tirul unor acuzații grave de incompetență și chiar mai rău – au fost sugestii publice din partea unor grei ai partidelor că premierul nu ar fi avut toți boii acasă – și s-a întrebuințat serios ca să-l dărîme. Și totuși, nici pentru Iohannis s-ar putea să nu fie o sarcină ușoară respectiva desemnare. Ba chiar i-ar putea fi fatală politic, în cazul unui pas greșit.

Nu știm dacă propunerea PSD va fi Mihai Tudose sau alt nume dintre cele vehiculate în ultimele zile, deși, celebra listă a celor opt potențiali premieri – șase din afara partidului – se aude că ar fi o cacealma, creație a unui reputat analist și sociolog, D.S., care ar lucra pentru PSD, de la o vreme.
Pentru PSD e foarte greu, cum am mai scris, să găsească un premier care să fie pe gustul lui Dragnea, în sensul de nepericulos politic, să întrunească și acceptul de ordin general al liderilor din teritoriu, să poată drege și din imaginea grav afectată a PSD, dar să fie și pe placul președintelui.

E foarte greu și pentru că Iohahnnis însuși nu își mai permite o aventură la guvernare.

În decembrie, el a abordat desemnarea premierului într-o notă cam neserioasă, ba chiar bizară pe alocuri. După respingerea nici pînă azi motivată a Sevilei Shhaideh și convocarea aiuritoare a partidelor parlamentare la consultări înainte de validarea alegerilor, el a recurs la desemnarea lui Grindeanu printr-un comunicat ordinar, deși acest tip de evenimente reclama o conferință de presă în toată regula.
Nu știm, deci, nici de ce a respins prima propunere a PSD, nici de ce a acceptat-o pe a doua.

O atitudine pe care președintele nu și-o mai poate permite în acest moment. E greu de crezut că președintele va oferi – cel puțin nu din prima – guvernarea altei majorități decît PSD-ALDE, deci doar pe aceasta o vom lua în discuție.

Dacă Iohannis semnează iar ca primarul o numire necorespunzătoare, o va deconta, mai devreme sau mai tîrziu. De astă dată se cheamă că a fost prevenit de hachițele PSD în epoca Liviu Dragnea. Și că trebuia să se asigure pe cît posibil că ele nu se vor mai manifesta.

Analizînd atent declarațiile președintelui din ultimele zile, se poate spune că el a dat, deja, mesaje importante.
Primul ar fi portretul-robot al viitorului premier, adică integru, cu experiența necesară conducerii unui guvern și capabil să adune o majoritate în spatele său.

Ulterior, în discursul rostit după summitul de la Bruxelles, șeful statului a mai punctat cîteva aspecte foarte importante.

Am aflat, astfel, că noul guvern va trebui să se ocupe prioritar de revitalizarea industriei de apărare, în urma lansării, la Bruxelles, a PESCO, o colaborare structurată în domeniul apărării.
”Sunt chestiuni legate de economie, în special industria de apărare. Și din acest motiv, și fondul respectiv, pentru noi, care mai avem industrie pe apărare, cât avem, și vrem să o revigorăm, este o chestiune importantă și vrem să fim parte a acestui proiect(…) Eu am cerut guvernelor succesive, că deja sunt mai multe pe care le-am prins, să se concentreze pe formule de revigorare a industriei de apărare de la noi, cu oarece succes, dar mai este mult de lucru ” a spus el.
Un al doilea aspect important e aducerea în țara noastră, urmare a Brexitului, a Agenției Medicamentului, demers unde guvernarea PSD a fost deficitară: ”Nu am avut impresia că la Guvern s-au mișcat foarte rapid” a spus Iohannis.

Al treilea e necesitatea găsirii unei rezolvări rapide pentru spinoasa problemă a condițiilor din pușcării

”Este o problemă pe care am luat-o în serios și m-am oferit, într-adevăr, ca atunci când vom avea un nou Guvern și un nou Ministru al Justiției, să atragă atenția noului Ministru și noului Guvern că aici este o problemă unde trebuie să se găsească o soluție(…) Am avut tot anul discuții pe condițiile din penitenciare și guvernanții s-au angajat să le rezolve(…) Noi suntem destul de hotărâți în România să abordăm problema și să o rezolvăm” a declarat președintele, fiind de remarcat formula ”noul ministru”, care ar putea semnifica dispariția necesară a lui Tudorel Toader din noul cabinet.

În fine, Iohannis a cam tranșat și problema implicării anumitor investitori străini în economia noastră, manifestînd rezerve, spre exemplu, față de participarea chinezilor la construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, un punct important din programul de guvernare al PSD și care s-a încercat a fi accelerat în ultima perioadă.
”Toată lumea este de acord în Europa, și asta s-a văzut și astăzi în discuții, că vrem să mergem pe calea liberului-schimb, deci comerț pe bază de liber schimb, dar trebuie să evităm abordările naive. Sunt țări care au altfel de abordări și trebuie să găsim cele mai bune căi, și asta e analiza, de a proteja investițiile strategice sensibile și de a proteja, în esența know-how-ul pe care îl avem în Europa. Asta nu înseamnă că ne închidem, nu vrem să cădem în extrema protecționismului, dar o atenție sporită este necesară” a explicat președintele poziția Bruxellesului.

O ”atenție” care s-ar aplica și proiectelor israeliene de investiții la noi (mai ales prin Fondul Național de Dezvoltare), altă marotă a lui Liviu Dragnea, dar care nu sunt prea bine văzute în UE.

Marea întrebare e cum va determina președintele noul guvern să se țină prioritar de aceste chestiuni de maximă importanță? Pe baza cuvîntului de onoare?
Cam greu de crezut.

Soluția ar fi doar un Acord scris de guvernare, parafat de Cotroceni și de Liviu Dragnea, aidoma celui încheiat în 2012 între Traian Băsescu și Victor Ponta.
Deja, precedentul există pentru asemenea înțelegeri și ele oferă ceva mai multe garanții decît o simplă strîngere de mînă.
Măcar, la o adică, șeful statului poate demonstra public, la un moment dat, la ce s-a angajat PSD și ce (nu) a făcut.
Vom avea un asemenea acord, ca o condiție a desemnării unui nou premier de la PSD-ALDE?
Nu ne rămîne decît să așteptăm următoarele ore și vom afla. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Sau nu!
    Asa incearca kwi sa isi asigure bunavointa celor inteligenti pt al doilea mandat !
    E frumoasa viata de sef de colonie cu rang de presedinte ….i se potriveste bine dlui profesor de fizica!

  2. […] iunie între o firmă românească și una germană pentru producerea de transportoare blindate ori anunțul lui Iohannis de vineri, după consiliul de la Bruxelles, privind necesitatea relansării urgente a industriei de apărare, […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998