CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O vizita misterioasa in SUA a premierului si culisele ei explozive

5 comentarii / 9080 vizualizări / 16 mai 2016

Premierul Dacian Cioloş va efectua o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în perioada 22 – 25 mai, în cadrul căreia va avea o întrevedere cu vicepreşedintele SUA, Joseph Biden. O vizită mult mai spectaculoasă decît pare, fie și pentru că, de regulă, vizitele la nivel înalt în SUA sunt, la noi, apanajul președinților, iar Klaus Iohannis e chiar ahitat după genul ăsta de deplasări. Și totuși, stă acasă.

”Ceva este in neregula, e clar ca orice presedinte al Romaniei are printre obiectivele prioritare o vizita la Washington. Faptul ca merge premierul arata ca ceva este in neregula. Nu pot depista momentan ce este”, a declarat Băsescu, aseară, la RTV. Cînd omul care ”le știe pe toate”, cum îi place să se prezinte, face asemenea confidență e, din capul locului, spectaculos.
Pînă acum, Iohannis, ca președinte, nu a reușit să prindă o vizită în SUA cu dedicație, mulțumindu-se cu unele în cadru larg, gen summituri internaționale, și cu poze de protocol cu Obama sau Biden.
De ce s-ar duce în SUA, într-o vizită dedicată, premierul Cioloș, care nici măcar nu e om politic și aduce mai degrabă a interimar decît a premier deplin?

Cum spunea Băsescu, rămîne un mister și va trebui să așteptăm scurgerea timpului pentru a ne lămuri cum stau lucrurile.

Totuși, o speculație putem face.

Pornind de la recenta lansare ”la apă” a scutului de la Deveselu.
Una de la care, în mod halucinant, președintele comandant suprem al armatei a absentat.
Dar, mai ales, de la un interviu dat în octombrie 2014 postului PRO TV de către George Friedman, președintele prestigioasei agenții de prognoză Stratfor, în care acesta spunea, la adresa românilor:

”Principalele voastre resurse sunt cele energetice si minerale. Trebuie sa va targuiti, dar odata incheiat targul, sa va tineti de el. Daca un guvern incheie un contract, toate guvernele de dupa el trebuie sa il respecte. Daca nu, viabilitatea Romaniei ca tara independenta e amenintata. Romania are nevoie de investitori straini, nu are resursele sa se dezvolte singura. Capacitatea europenilor de a investi e limitata, chinezii au bani, dar isi aduc propria forta de munca, rusii au bani, dar nu au expertiza, americanii le au pe toate. Problema e acum domnia legii – un contract sa ramana un contract, sa nu se schimbe(…) Contactele mele din lumea investitorilor imi spun ca toata lumea vrea sa faca afaceri in Romania, nu doar pentru energie, ci si pentru calitatea fortei de munca, mai ales in IT. La voi se pot face bani. Guvernul trebuie sa-si apere interesele, oamenii de afaceri trebuie sa faca bani – asta e strategia americana. Investitiile vin impreuna cu asistenta militara. Cele doua vin impreuna si construiesc Romania. Multe tari nu vor sa accepte asta.(…) În 6 luni – un an, investitorii vor incepe sa vina. Companiile americane urmaresc acum cu atentie Romania. Stim de o companie care vrea sa investeasca in energie si are nevoie de informatii. Din pacate, la voi aceste informatii sunt secrete, or nu poti aduce investitii cu informatii tinute in secret.”

O frază-cheie în exprimarea lui Friedman poate explica multe: Investitiile americane vin impreuna cu asistenta militară.

De la respectivul interviu, în România au fost aduse masiv trupe NATO, iar zilele trecute, cum spuneam, s-a dat în funcțiune scutul anti-rachetă.
Friedman are dreptate: marile companii americane nu se aventurează în diverse colțuri fierbinți ale lumii fără anumite garanții de securitate și stabilitate, pentru că vorbim de investiții de zeci de miliarde și de proiecte întinse pe decenii.
Companiile-gigant sunt listate la bursă și nu își permit o prăbușire pe Wall Street doar pentru că vreun lider asiatic, sud-american ori est-european se trezește într-o zi cu fața la cerșeaf și trîntește vreun comunicat anti-american nervos.

Dacă, la noi în țară, tocmai s-a rezolvat problema garanțiilor militare, rezultă că trebuie să înceapă curînd episodul doi, demararea investițiilor propriu-zise.

Interesant de observat un amănunt: din delegația lui Cioloș face parte, pe lîngă tradiționalul ministru de Externe, un singur membru al guvernului: ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Miroase a gaze de șist și a nămoluri sapropelice? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. […] sursa: inpolitics.ro […]

  2. ponta s-ar duce la rusi sa planifice trimiterea romanilor in siberia

  3. […] Premierul Dacian Cioloş va efectua o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în perioada 22 – 25 mai, în cadrul căreia va avea o întrevedere cu vicepreşedintele SUA, Joseph Biden. O vizită mult mai spectaculoasă decît pare, fie și pentru că, de regulă, vizitele la nivel înalt în SUA sunt, la noi, apanajul președinților, iar Klaus Iohannis e chiar ahitat după genul ăsta de deplasări. Și totuși, stă acasă., scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe blogul inpolitics.ro. […]

  4. […] Premierul Dacian Cioloş va efectua o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în perioada 22 – 25 mai, în cadrul căreia va avea o întrevedere cu vicepreşedintele SUA, Joseph Biden. O vizită mult mai spectaculoasă decît pare, fie și pentru că, de regulă, vizitele la nivel înalt în SUA sunt, la noi, apanajul președinților, iar Klaus Iohannis e chiar ahitat după genul ăsta de deplasări. Și totuși, stă acasă., scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe blogul inpolitics.ro. […]

  5. nu mai avem resurse in subsol ca sa le ia moca americanii, Chevron a constatat ca nema gaz de sist, petrol (furat la greu de Sovrom) si gaz nu mai sunt, aurul l-au furat habsburgii, niste sare(plenty of) nu doriti dragi yankei??

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998