CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Oprescu – vizita de prezidentiabil in Israel. Crin, pas?

1 comentariu / 1773 vizualizări / 27 martie 2014

Se spune de multă vreme, în politica autohtonă, că nu poți ajunge președinte fără binecuvîntarea Israelului, că ”drumul spre Cotroceni trece pe la zidul plîngerii”. Ultimul care dă semne că ia în serios povața e Sorin Oprescu, protagonistul unei vizite relativ discrete în Israel, în aceste zile, dar nu mai puțin interesante.

 

Edilul bucureșten s-a văzut cu președintele israelian Shimon Prez, alături de care a abordat teme precum dezvoltarea agriculturii; oarecum ciudat, de parcă anul ăsta s-ar anunța recolte proaste de porumb în Ferentari și un eșec la prașila întîia manuală, în cartierul Primăverii.

Ce treabă are un primar de capitală cu agricultura și de ce ar trebui să discute asta cu un șef de stat străin?

 

De asemenea, Sorin Oprescu s-a mai întînit ieri cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netayahu, la sediul Guvernului, cei doi oficiali convenind, după cum ne informează Agerpres, ”asupra unei colaborări mai apropiate între cele două țări”.

 

De acord că Israelul e cam cît Bucureștii de mare, dar e totuși o țară.

De ce discută primarul Oprescu despre ”colaborarea între țări” cînd ar trebui să-l intereseze mai degrabă cum rezistă asfaltul evreiesc bombelor Hamas?

Explicația e simplă: Oprescu se află în Israel în calitate de prezidențiabil, independent ori al PSD, nu contează, respectînd regula prezentării omagiilor de care vorbeam mai sus.

O vizită care arată că o candidatură a doctorului e aproape bătută în cuie.

 

În contrapartidă, evenimentele politice fierbinți ale ultimelor 3-4 luni au abătut atenția de la un alt subiect interesant, și anume incapacitatea altui candidat prezidențial, Crin Antonescu, de a-și lua binecuvîntarea de la Israel, în ciuda unor eforturi zdravene.

Se pare că liderul PNL chiar are o problemă din acest punct de vedere, spre deosebire de Băsescu, Ponta sau, mai nou, Oprescu.

 

În toamna anului trecut, reamintim, Crin se pregătea de zor pentru o vizită în Țara Sfîntă, blocată în ultima clipă, în decembrie, sub pretextul căderii zăpezii.

De atunci au trecut trei luni, însă, au înflorit lalelele, și de vizită nu se mai aude nimic.

 

Vizita lui Crin a murit, la fel ca relația lui cu Niels Schnecker, luna trecută, pe motiv de ”probleme de comunicare”.

Și cum a murit controversatul proiect legislativ inițiat anul trecut de Crin Antonescu personal, prin care se introducea incriminarea penală a manifestărilor şi organizaţiilor cu caracter legionar. În respectiva lege, pe care Crin o dorea adoptată în regim de urgență, se introducea şi o definiţie dată Holocaustului pe teritoriul României astfel încât ea să includă şi persecuţia sistematică şi anihilarea evreilor sprijinită de autorităţile şi instituţiile statului român pe teritoriile administrate de acestea în perioada 1940 – 1944.

 

O prevedere care ar fi deschis, justificat altminteri, drumul către solicitarea de despăgubiri din partea statului român către respectivii evrei ori urmașii lor.

 

E probabil că legea în cauză să fi fost o tentativă disperată a liberalului de a cata bunăvoința Israelului, dar colegii parlamentari i-au îngropat-o fără drept de apel încă din faza comisiilor, așa că Antonescu a lăsat-o baltă pînă la urmă.

 

Probleme în relația cu Israelul ar putea exista, teoretic, și din cauza promovării lui Klaus Iohannis de către liberali, în condițiile în care primarul sibian este liderul de necontestat al Forumului Democratic al Germanilor din România, organism care e continuatorul juridic al Grupului Etnic German, organizație nazistă ai cărei membri au luptat voluntar în trupele S.S în al doilea război mondial. Acesta e motivul pentru care retrocedarea către FDGR a unor bunuri aparținînd GEG a generat scandaluri zdravene în ultimii ani, ea fiind atacată chiar și din interiorul PNL, anul trecut, într-o declarație parlamentară a senatorului Ioan Ghișe.

 

În fine, Crin Antonescu a gafat și prin sprijinirea necondiționată, anul trecut, a fostului peremist Lucian Bolcaș la Curtea Constituțională. Cîteva zile mai tîrziu doar, și după o întrevedere cam neplăcută cu ambasadorul israelian la București, vizita lui la Tel Aviv a ”înghețat” și așa a rămas pe termen, deocamdată, nedefinit. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Drumul spre Cotroceni trece pe la toate zidurile. Nu mai suntem in stare sa facem nimic singuri, noi pentru noi; numai dirijati si cu accept.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998