CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Partidul Realitatea – o cacealma care a dat deja primul chix

2 comentarii / 3603 vizualizări / 12 noiembrie 2018

S-a făcut luna de cînd a apărut o nouă stea pe cerul politicii: Partidul Realitatea, pritocit de consultantul politic Cozmin Gușă și cine mai știe ce alte vedete ale postului cu cele mai mari datorii din mass-media. Un partid care, conform sondajului (că doar unul s-a făcut cu el) va rupe în toate alegerile, pentru că va promova profesioniști de vîrf, ne asigură creatorul său. Deocamdată, și el și restul echipei tac mîlc în legătură cu prima mostră de ”profesionalism”, care i-a alungat azi în șuturi din sala de tribunal.

La Tribunalul București, Secţia a-III-a Civilă, a avut loc azi o ședință dedicată dosarului 33813/3/2018, prin care Edward Pastia, Octavian Hoandră, Doinița Birjaru, Gabriela Ciocan și Cristina Anghel cer legalizarea Partidului Realitatea, actele fiind depuse pe 10 octombrie.

Ce este și ce își propune PR?
Ne spune fondatorul Cozmin Gușă, la postul – cum altfel? – Realitatea TV:

”Partidul ăsta s-a înfiinţat ca pompierul. Nu se schimbă nimic la televiziune. Eventual, o să mai fie un scaun acolo, la emisiune, o să vină unul de la Partidul Realitatea, iar telespectatorii o să-i compare pe restul cu ăsta de la Partidul Realitatea. Nu se transformă televiziunea în partid. E înscris. Numele partidului va fi Partidul Realitatea, ţin mult la acest nume, pe care l-am dat şi televiziunii în anul 2002. La acest partid lucrează la înfiinţare jurnalişti pentru ca să aducă profesionişti în prim-plan. Oferim sprijin prima dată la europarlamentare, apoi la prezidenţiale, apoi la locale şi, în fine, la parlamentare. Ne implicăm direct”.
El mai dă asigurări că insistă atât de mult cu PR pentru că ”E nevoie de o tribună politică pentru ca profesioniştii să se poată căţăra pe ea, ca să intre în interiorul politicului”.
Și asta pentru că, mai spune Gușă ”Am două mari avantaje: al experienţei şi al părului alb pe la tâmple”.

Așa o fi.

Deocamdată, experiența și părul său alb au dat un chix răsunător: din informațiile noastre, ședința de azi s-a terminat în timp record, magistrații aproape dîndu-le petenților cu dosarul în cap.
Fondatorilor li s-a ordonat să refacă urgent și din temelii actele, făcute parcă la mișto, un termen nou fiind acordat săptămîna viitoare.
Între altele, petenții nu au prezentat nici măcar cele trei copii după actele de identitate cerute de lege, ca să nu mai vorbim de statut și alte cele.
La ”experiența și părul alb” ale lui Gușă, nu te-ai fi așteptat la asemenea neajunsuri.
În plus, sunt probleme cu numele și sigla partidului, aceeași cu a Realității TV, care sunt înregistrate la OSIM și e aproape cert că nu vor putea fi transferate noului partid, cum nici Dan Diaconescu nu și-a putut boteza partidul ”OTV”.

Adevărata întrebare e: chiar se dorește nașterea unui partid Realitatea TV?

Sunt șanse mari ca răspunsul să fie negativ.

Pentru alegerile europarlamentare, noua formațiune nu mai are timp să se legalizeze.
La cele prezidențiale nu va conta nici dacă stă în cap.
Pînă la cele locale și parlamentare din 2020 mai e destul și se pot întîmpla multe.

Și atunci, pentru ce se tot agită Gușă & comp?

De fapt ”& comp” e strict o formulă livrescă, vedetele postului nu dau semne că ar interesate de partid, pentru simplul motiv că legislația nu permite politicienilor candidați activitatea de moderatori TV.
Între salvarea boborului și cea a propriilor joburi alegerea e lesnicioasă.

Realitatea TV se confruntă, însă, cu o dramă de proporții: de o lună de zile a început numărătoarea inversă pînă la dispariția deplină a televiziunii.
Care se va produce anul viitor, înaintea alegerilor prezidențiale, în momentul cînd expiră licența pe nouă ani a postului.

O licență care nu va mai putea fi reînnoită de CNA pe fondul celor cîteva zeci de milioane de euro datorii la stat și la privați. (Ca o ironie a sorții, peste patru zile, fix la aceeași secție a Tribunalului București se judecă dosarul în are Realitatea TV cere falimentul unei firme a celuilalt mare datornic al presei mioritice, Cristi Burci.)

De altfel, Realitatea abia a obținut licența și în 2010, din cauza scandalurilor provocate de imixtiunea patronului Sorin Vântu în activitatea editorială, lucru demosntrat de stenograme deținute de parchet.

După o primă ședință tensionată la CNA, se contura varianta respingerii licenței; au apărut, însă, niște intervenții tip deus ex machina și, într-o a doua ședință, doi membri ai CNA au tranșat votul în favoarea televiziunii care tocmai intrase de cîteva zile pe mîinile lui Sebi Ghiță.

La acea vreme nu existau datoriile de azi, însă, ba chiar Ghiță vorbea public de o investiție de 75 de milioane de euro în post.

Acum, însă, sfîrșitul e inevitabil.

Motiv pentru care Gușă și ai săi oameni au tot interesul să facă valuri politice cît mai mari prin intermediul unui proiect imaginar.
Fie se urmărește găsirea unui loc călduț pe listele vreunui partid deja existent pentru 2-3 inși din Realitatea, în numele unui sprijin electoral identificabil doar în sondaje, de aici și formula ”Oferim sprijin prima dată la europarlamentare, apoi la prezidenţiale, apoi la locale şi, în fine, la parlamentare”, lansată, subtil, de Gușă la Realitatea.
Fie se vrea creerea cadrului potrivit pentru lansarea unei alte televiziuni, de la zero și fără datorii.
Oricare ar fi strategia reală, un lucru e sigur: Partidul Realitatea se va dovedi la fel de concret și palpabil ca și investițiile de odinioară ale lui Ghiță. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. cacealmaua de cacat n-are nici un comentariu aici? intereseaza pe toata lumea, deci… hai sa-i dau eu unul: ia-o sus gusatule!

  2. […] Material scris de Bogdan Tiberiu IACOB pe inpolitics.ro: […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998