CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pe cine are în spate George Maior?

0 comentarii / 2191 vizualizări / 26 ianuarie 2015

Puternicul și, aș spune, popularul director al Serviciului Român de Informații a aruncat mănușa. A amenințat Curtea Constituțională. Și asta după ce l-a executat, cum scrie la carte, pe Toni Greblă. Motivul aparent este Legea „Big Brother”. Respinsă de CCR. Și-a mai permis să susțină că infiltrarea presei cu ofițeri acoperiți este în interesul siguranței naționale. A statului? Sau a unui grup de interese politico-securiste? Siguranța de sine pe care a afișat-o sugerează că în spatele său se află cineva. Cine?
Șeful celui mai important serviciu secret al României, cel de spionaj intern, a urmat modelul altor personaje care, dorind să lanseze pe piață una sau mai multe bombe, au utilizat jurnaliști de genul Robert Turcescu. De astă dată, rolul a fost interpretat de cel mai apropiat prieten al faimosului NIRO, Dan Andronic. Prin intermediul unui interviu televizat, directorul SRI și-a afirmat puterea. O putere nelimitată, așa cum a sugerat.
Cu nicio săptămână înainte de decapitarea unui judecător al Curții Constituţionale, mă refer, firește, la Toni Greblă, am semnalat faptul că sistemul îl va executa pe cel care s-a opus Legii „Big Brother”. Și, iată, s-a întâmplat. Rămâne sub semnul întrebării dacă Toni Greblă se face sau nu vinovat de vreuna dintre acuzațiile penale care i se aduc. Dar cert este că imaginea sa, lipită de cea a unui interlop, aruncă în derizoriu orice luptă a magistratului CCR prin care acesta încearcă să facă față acuzațiilor. Pur și simplu, SRI cu mână DNA l-a executat. Dar nu ajunge. George Maior afirmă răspicat: ”dacă va exista vreo acțiune terorista, voi ști către cine să arăt cu degetul”. Cum de nu a sărit în sus întreaga suflare internă și internațională pentru a apăra Curtea Constituțională, supusă presiunilor de reprezentatul spionajului intern? La o altă întrebare, domnul George Maior, răspunde tot tranșant. În sensul că, în interesul siguranţei naționale, în presă, SRI are agenți acoperiți. Atenție, deci, la ce citim! Sau la ce vedem pe ecranele televizoarelor. S-ar putea să fim aburiți de SRI. Prin intermediul acoperiţilor. Dar sunt mai multe afirmații scandaloase.
Afirmații scandaloase făcute de un personaj care este, din punct de vedere psihologic, opusul scandalagiului. George Maior a ieșit rar la rampă și doar atunci când a simțit că ar putea fi nominalizat pentru funcția de prim-ministru sau pentru o candidatură la prezidențiale. În rest, a fost extrem de prudent. Acum, lasă impresia că se dă pe gheață. Sau, dimpotrivă. Că este atât de puternic încât nu mai este nevoie să se ascundă. Și că serviciul pe care îl reprezintă este, la rândul său, omnipotent. Pe ce se bazează?
Pe cine are în spate George Maior? El a fost numit de Traian Băsescu. La apărat și îl apără în continuare de câte ori vine vorba despre suspendările acestuia. Când afirmă că ar fi avut loc tentative de lovitură de stat, prezentând un pericol pentru siguranța națională. Că și când Constituția, care prevede această procedură a suspendării, ar fi și ea un pericol pentru siguranța națională. Dar Băsescu, cum știe o țară întregă, nu mai există. Este doar un personaj care se tocmește pentru un viloi, pomană a statului. Să fie nașul lui Maior, Klaus Iohannis? Eu unul mă îndoiesc. Deși Maior încearcă să insinueze acest lucru grăbindu-se și poate pripindu-se să afirme că președintele Klaus Iohannis i-a cerut să rămână în post. I-o fi cerut. Dar aceasta este o practică a fiecărui președinte, la început de mandat. Să vedem dacă domnul Maior va mai fi în funcție la sfârșitul acestui an.
Să se bazeze domnul Maior pe altcineva? Altcineva, de unde? El a sugerat că se află, nu numai sub controlul Parlamentului – care, vai, știm cum funcţionează -, ci și sub controlul altor servicii partenere. Hopa! Să se fi referit el la serviciul maghiar? Sau polonez? Cu certitudine, nu. George Maior sugerează că propteaua sa se află, hăt, departe, la Washington. Așadar, vrea el să spună, americanii îl țin în funcţie. Peste capul românilor.
Dacă așa ar fi, situația ar fi gravă. Ar însemna, nici mai mult nici mai puțin, că șeful spionajului intern din România este partenerul altui stat. Dar eu nu cred că lucrurile merg atât de departe. Statele Unite sunt un partener loial al României. La fel cum și România este. Și atunci colaborează foarte bine și cu șeful SRI. Care azi, este domnul George Maior. Mâine, poate fi altcineva.
Cred, cu toată sinceritate, că pentru Washington, afirmațiile lui George Maior, făcute pe un post național de televiziune de știri din România și prin intermediul unui jurnalist tip Turcescu, sunt extrem de stânjenitoare. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998