CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PNL amorseaza o bomba politico-financiara: legea falimentului personal

1 comentariu / 2571 vizualizări / 19 ianuarie 2015

PNL cere convocarea de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, anunțul fiind făcut de însuși co-preşedintele Alina Gorghiu, în contextul scandalului creşterii francului elveţian.

Liderul PNL a arătat că legea insolvenţei persoanei fizice este singura reglementare care poate pune clientul aflat în incapacitatea de a-şi achita ratele în poziţia de a nu fi executat silit şi de a putea să îşi ducă la capăt contractul încheiat cu banca, lucru benefic pentru ambele părţi.

”PNL a susţinut această lege de multă vreme, dar, din păcate, o majoritate parlamentară s-a opus. Legea insolvenţei persoanei fizice oferă clientului, care nu mai poate achita ratele, o soluţie de reeşalonare a ratelor şi poziţia corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obţine. Spre deosebire de alte reglementări propuse care nu acţionează retroactiv, aceasta poate fi pusă în aplicare imediat. PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru a adopta această lege atât de necesară în contextul actual”, a anunţat, conform Mediafax,Alina Gorghiu.

Anunțul Alinei Gorghiu riscă să arunce în aer scena politică, dar și pe cea economică, pentru că legea falimentului personal, aflată în chestiune, este extrem de controversată la noi, iar mediul bancar îi este ostil de-a dreptul.

Paternitatea legii e în foarte mică măsură politică: ea a fost introdusă în parlament, acum cinci ani, de un senator PDL, Iulian Urban, care era, mai degrabă, un outsider, un produs al mediului avocățesc din domeniul protecției consumatorilor și al drepturilor clienților, cu atît mai mult cu cît el a beneficiat și de concursul avocatului Gheorghe Piperea, autorul unor veritabile campanii contra băncilor.
Din acest motiv, cum era de așteptat, niciun partid nu s-a grăbit să o susțină: după ce a trecut tacit prin Senat, legea a fost îngropată în sertarele Comisiei Juridice a Camerei, pînă azi.
Nu convenea nici PDL, dar, paradoxal, nu a beneficiat nici de susținerea PSD, partid de stînga care ar fi trebuit să țină la mare preț protecția românilor aflați la ananghie.
Legea a fost contestată de mediul bancar, de FMI și chiar, se spune, de voci influente ale UE.
Un motiv major l-a reprezentat teama de fraude, România fiind binecunoscută drept o țară în care primii beneficiari ai oricăror facilități sunt, mai mereu, rechinii, exact cei care nu s-ar califica pentru ele.

La fel ca în cazul firmelor, persoanele fizice care nu mai răzbesc plata creditelor și-ar putea declara falimentul personal, ceea ce ar presupune desemnarea unui lichidator, inventarierea averilor, reeșalonarea plăților, administrarea mai atentă a veniturilor șamd. Sigur că e greu de imaginat cum s-ar proceda dacă, în baza unei legi nou votate, și-ar declara falimentul, peste noapte, jumătate, să zicem, din cei aproape un milion de datornici la bănci ai momentului.
Pe de altă parte, o asemenea lege ar obliga băncile să fie mult mai atente la acordarea de credite, un lucru nu tocmai rău într-o țară în care se ajunsese să se dea credite doar cu buletinul șamd.

Oricum ar fi, părerile politicienilor, bancherilor și ale analiștilor sunt foarte împărțite.

Propunerea lansată de PNL reprezintă o lovitură grea pentru guvernul Ponta, care se trezește cu un cartof fierbinte în palme; foarte interesant de observat, ea vine la doar cîteva ore după ce premierul anunțase public decizia de a se întîlni cu PNL pentru a discuta, în spiritul concordiei, cîteva probleme de maximă importanță.
Aproape am putea spune că PNL a răspuns unei mîini întinse cu un veritabil cap în gură, politic desigur. Dacă PSD se declară de acord, legea e ca și votată, cu toate consecințele care vor veni, bune și rele. Dacă se opun, social-democrații riscă o lovitură devastatoare în propria imagine.
De urmărit, obligatoriu, o eventuală reacție pe această temă a lui Klaus Iohannis, pentru că e foarte important modul cum se poziționează președintele. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Care POATE(? !) pune clientul !(aflat în incapacitatea de a-şi achita ratele): asa se fac legile cu POATE! dupa ureche?1.- în poziţia de a nu fi executat silit ( cine a pus pe aia sa ia inprumuturi? autoritatile centrale sau locale?2.-şi de a PUTEA să îşi ducă la capăt contractul încheiat cu banca, (lucru benefic pentru ambele părţi) Nu zau? Daca au luat bani sa fie executati,fara nici o smecherie!Hai sictir,asa se fac legiile cu aplicatie pe electoratul majoritar care nu au luat bani elvetieni de la banci? Cei mai multi nici nu cunosc banii astia. CE dovada ai ca aia(o minoritae infima a electoratului vor PUTEA plati?Unde sunt studiile de fundamentare a politicilor publice care sa duca la necesitatea obiectiva a reglementarii in Parlament? Dtale nu iti este jena ca politician de top si mai esti si absolventa de facultatea de drept sa pui partidul si Parlamentul la o munca murdara. Asta e o noua masura de sclavie economica fascistoida care grabeste prabusirea tarii prin actiuni punctuale la individ.Trebuie sa platesti la stapanii tai care te-au inpins la sefie, esti capabila de orice mizerie numai sa stai cocotzata fara lenjerie intima pe soclu de statuie nationala , panaramo!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998