CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ponta, coșmarul lui Dragnea

0 comentarii / 1523 vizualizări / 28 mai 2018

Pentru prima dată începând de la alegerile din 2016, PSD plus ALDE nu mai dețin majoritatea în Camera Deputaților. Iar Camera Deputaților este, în cele mai multe cazuri, decizională. S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute. Lovitura de grație împotriva PSD plus ALDE a dat-o Victor Ponta. Și este doar începutul. Fostul președinte PSD devine coșmarul actualului președinte.
Majoritatea în Camera Deputaților înseamnă 165 de deputați. În prezent, după cele câteva plecări la Pro România, PSD și ALDE nu mai dispun decât de 164 de parlamentari. Admițând că sunt toți prezenți și votează fără excepție la comanda șefilor de grup, tot nu întrunesc numărul necesar de voturi pentru a-și trece legile. În continuare însă, nu trebuie excluse alte plecări către Pro România.Tehnica lui Victor Ponta seamănă cu faimoasa tortură numită picătura chinezească.
Mai sus am prezentat o socoteală strict aritmetică. Care nu este totuși valabilă în Parlamentul României. Se întâmplă extrem de rar ca toți parlamentarii să fie prezenți. De asemenea, tot rar parlamentari ai altor formațiuni precum și neafiliați nu votează și ei cu majoritatea. Aproape întotdeauna există o rezervă de voturi. Fie din partea UDMR, fie din partea celorlalți reprezentanți ai minorităților, altele decât cea maghiară, fie din direcția neafiliaților. Se întâmplă deseori ca și parlamentari ai opoziției, din convingere sau din spirit de frondă sau pur și simplu din neatenție, să voteze cu majoritatea. De aceea, în ciuda scorului aritmetic, PSD și ALDE sunt foarte departe de o moțiune de cenzură câștigătoare. Ce se întâmplă însă dacă acest proces de erodare continuă?
E clar că Victor Ponta are șansa de a reveni pe cai mari. Și de a ataca în forță nu numai segmentul de stânga din Parlamentul României, ci și electoratul PSD. El poate deveni autorul unei construcții în interiorul electoratului social-democrat, la fel de periculoasă cum s-a dovedit a fi construcția ALDE în interiorul electoratului liberal. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998