CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pregătiri de huo la Ziua Națională

0 comentarii / 1627 vizualizări / 26 noiembrie 2016

Am toate semnalele că, de Ziua Națională a României, se pregătește un bâlci. Chiar în zona Arcului de Triumf. Sunt toate șansele sau toate neșansele, cum vrem să o luăm, ca președintele Klaus Iohannis să fie huiduit. Pentru obținerea acestui efect, în mod straniu, lucrează toate părțile implicate.
Televiziunile de știri ne informează că, la ceremoniile oficiale dedicate Zilei Naționale a României, vor fi absenți câțiva importanți demnitari ai statului. Nu au fost invitați, conform acestor surse, al doilea om în stat, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele celui mai mare partid, PSD, Liviu Dragnea, primarul general al Capitalei, care a obținut cele mai multe voturi ale cetățenilor după cele ale președintelui, doamna Gabriela Firea. În schimb, va fi prezentă doamna Alina Gorghiu, președintele celui de-al doilea partid ca pondere parlamentară, și Nicușor Dan, care conduce un partid neparlamentar. Despre ceilalți lideri politici, ale căror partide sunt reprezentate în Parlamentul României, inclusiv UDMR, nu știm nimic. Fostul prim-ministru, deputat în Parlamentul României, Victor Ponta, nu este nici el invitat.
Trebuie să precizez că sunt două momente distincte, extrem de importante, legate de acest eveniment și de absențele sau prezențele enumerate mai sus. Este defilarea care va avea loc la Arcul de Triumf, dar și o seară de gală, organizată de protocolul de la Cotroceni. Până în prezent, regula a fost ca, în tribuna oficială a evenimentului public, să se afle cei mai importanți demnitari ai statului, ocupându-și pozițiile în funcție de ierarhie, precum și cei mai proeminenți foști demnitari. Singurele excentricități care s-au produs au fost generate de Traian Băsescu care, în trecut, s-a făcut că nu dă mână cu unii dintre acești demnitari din motive de rivalitate politică. Cât privește ceremonia de la Cotroceni, acolo, numărul demnitarilor poate fi mai mare, nemaifiind condiționat de locurile strict delimitate din tribună.
Am mai văzut și în alte ediții, din păcate, huiduieli la Ziua Națională a României, în special, dar nu numai, sub regimul Băsescu. Îmi amintesc cu mâhnire și cu indignare totodată că am văzut cum, la Alba Iulia, chiar și seniorul Corneliu Coposu a fost huiduit de către o consistentă gașcă FSN. Din nefericire, sunt semne că fenomenul se va repeta.
Se face mult tapaj pe faptul, probabil real, al invitațiilor selective făcute de Klaus Iohannis pentru acest mare eveniment care urmează să aibă loc, la 1 decembrie, în București. Reprezentanții PSD și ai celorlalte partide, cu excepția PNL și USR, susțin că, prin modul în care a operat această selecție, Klaus Iohannis rupe România în două. Este acuzat că utilizează Ziua Națională în scopul de a le transmite amicilor politici un semnal pozitiv, iar rivalilor politici un afront. Un afront care este perceput de către cei refuzați ca o gravă jignire, la care, spun ei, președintele nu are dreptul, întrucât Ziua Națională este a tuturor românilor, inclusiv a celor din opoziție, inclusiv a celor condamnați penal sau cu dosare penale. Pentru că, cu o singură excepție, rezultă că protocolul de la Cotroceni a operat pentru organizarea Zilei Naționale cu criteriile decalogului PNL. Adică au fost excluși, de-a valma, așa-numiții “oameni cu probleme”.
Excepția se numește Gabriela Firea și, dacă este adevărat că nu a fost invitată, această excepție ar putea fi scânteia care va declanșa și va motiva huiduielile care se pregătesc. Pentru că primarul general al Capitalei nu știm și nimeni nu știe, mă refer la oamenii obișnuiți nu și la cei de la butoane, că ar avea vreo așa-zisă problemă penală. Și atunci cum de nu a fost invitată? Care este motivul? Doar fiindcă este un membru marcant PSD? Acum, când redactez aceste editorial, mărturisesc că nu sunt deloc convins că s-a putut produce așa ceva. Că a fost posibil ca doamna Firea să nu fie invitată la acest eveniment. Care nu este personal. Care este oficial. Și reprezintă o sărbătoare a întregii națiuni. Un moment de unire și solidaritate. Și nicidecum de ură și de dezbinare. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998