CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Presedintele Academiei: ”In UE, se razbuna natiunile pe cei care le planificaseră prohodul!”

2 comentarii / 3611 vizualizări / 13 iunie 2018

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, crede că proiectul european al contopirii națiunilor în dauna identităților proprii a eșuat și afirmă, într-un interviu pentru România liberă, că asistăm, în prezent, la revanșa statelor europene.

”Până acum un deceniu-două se mai credea încă sincer că națiunile se vor topi repede în mari conglomerate mondiale, în comunități suprastatale, în uniuni și unități create prin decizii luate de sus. În anii din urmă, însă, parcă națiunile își iau revanșa și ne reamintesc că ele sunt realități durabile, care nu s-au născut artificial și care nu au de gând să moară la dorința sau la porunca unora” afirmă Pop.

”Națiunile se revoltă contra instituțiilor de la Bruxelles și Strasbourg”

”Să nu mă înțelegeți greșit: eu sunt un adept fervent al UE și cred sincer că viitorul României (și al Basarabiei) este în UE, dar nu pot să nu văd Brexit-ul, să nu văd revigorarea forțelor naționale și naționaliste în țări ca Olanda, Franța, Spania, Ungaria, Polonia, Cehia etc” mai spune academicianul.

”Cu alte cuvinte, națiuni care păreau până nu demult gata să cedeze o mare parte din suveranitate, să agreeze o Constituție europeană, o monedă unică, să accepte o armată a Europei, un guvern comun european etc., se închid tot mai mult în sine și parcă se revoltă contra instituțiilor de la Bruxelles și Strasbourg. Parcă se răzbună națiunile pe cei care le planificaseră prohodul! Îngrijorător este faptul că renașterea spiritului național este însoțită și de xenofobie (ura spontană față de străini) și de șovinism (promovarea unor ideologii ale urii față de alte națiuni, popoare, grupuri etnice etc.), de reînvierea rasismului, antisemitismului etc. Și aici, intelectualii și Academia au un rol fundamental, acela de a promova valorile naționale și europene (mondiale) deopotrivă, de a nu însoți iubirea față de propriul popor cu ura față de alte popoare, de a impune echilibrul, buna cuviință și bunul simț” conchide Pop.

 

foto: dantomozei.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. O mare parte din vină o poartă ideea nefericită ca statele naționale pot coexista cu un fel netransparent de federație condusă de o birocrație aflată sub controlul cenzitar al s
    tatelor mari.
    Altfel spus, încercarea de a tăia coada cainelui încetul cu încetul, că să îl doară mai puțin.

  2. Uniunea Europeana, un amalgam birocratic suprastatal nereusit in care tarile mici sunt stigmatizate ca fiind „corupte”, „anti-justitie”, „nationaliste”, „rasiste” etc. pentru a fi tinute sub controlul guvernelor a catorva tari mari, in special a Germaniei.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998