CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Presedintia PSD – adevarata miza a congresului

2 comentarii / 3412 vizualizări / 9 martie 2018

La congresul social-democraților din acest week-end se pun la bătaie toate funcțiile importante din partid, mai puțin cea supremă. Paradoxal, însă, exact cea din urmă e miza principală aflată în joc. Ceea ce explică și bătălia crîncenă pentru un post al cărui titular nu s-a remarcat cu nimic în timpul mandatului, cel de președinte executiv.

Va fi Ecaterina Andronescu numărul doi din partid ori Viorica Dăncilă?
Aceasta e singura întrebare care contează.
Pentru că de ea depinde soarta lui Liviu Dragnea, liderul suprem.
Chiar dacă postul lui pare bătut în cuie, nefiind în joc la congres.

Explicația e simplă: pe 21 martie, Dragnea va compărea în fața judecătorilor în dosarul privind angajările fictive de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman, în care liderul PSD este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. După respectivul termen, mai rămîn doar pledoariile finale ale avocaților, apoi instanța se va pronunța.
Să zicem că nu mai tîrziu de finele lui aprilie.

La cum s-a derulat procesul pînă acum, doar o minune l-ar salva pe Liviu Dragnea de o condamnare.
Una care, și dacă e cu suspendare, îl poate trimite, totuși, după gratii, pentru că se adaugă celei deja existente, în dosarul referendumului.
Oricum ar fi, am avea a doua condamnare penală a liderului PSD.
Cam prea mult chiar și pentru standarde morale joase.

O condamnare în acest proces poate avea două consecințe distincte în PSD: fie Dragnea va fi forțat să demisioneze de presiunea propriilor subalterni, care se va adăuga celei inevitabile din afara partidului, fie va fi apărat vajnic de restul liderilor și păstrat în funcție pînă la verdictul definitiv.
În numele mult fluturatei prezumții de nevinovăție.
Nu întîmplător, la congresul de mîine ar urma să se renunțe și la celebrele critrii de integritate impuse de Ponta acum trei ani.

Dacă Dragnea își instalează obedienții în funcții la congres, el are mari șanse să fie protejat în cazul unui verdict potrivnic, în săptămînile următoare. Cum apelul se va judeca, probabil, peste un an și mai bine, rezultă că actualul lider va mai face mult și bine jocurile în partid, cel puțin încă un rînd de alegeri, dacă nu chiar două.
Chiar și în cazul în care el ar fi obligat să demisioneze din funcție după primul verdict, nu îi e indiferent cine rămîne la butoanele PSD.
Pentru că, pînă la un viitor congres, conducerea va fi preluată de președintele executiv, exact cum s-a întîmplat și după demisia lui Ponta din 2015, cînd a venit la rînd Dragnea.
Din acest punct de vedere, postul nr.2 din PSD seamănă cu cel de vicepreședinte al SUA: nu are mari avantaje, dar devine crucial în caz de vacantare a postului nr.1. Conform statutului, președintele executiv al PSD îndeplinește strict atribuțiile delegate de către președintele partidului. În absența lor, e doar un post decorativ, la fel cum decorativ a fost Niculae Bădălău, actualul nr.2

Viorica Dăncilă la butoane – inclusiv ale guvernului – ar însemna păstrarea fidelilor lui Dragnea în posturi și menținerea unei influențe importante a acestuia în partid, fie și de pe margine.
Ecaterina Andronescu ar însemna exact contrariul.
Dacă fostul ministru al Educației pune mîna pe șefia executivă, ar rămîne la conducerea supremă pînă la congres. Iar cel care îl organizează are, în general, prima șansă.

Liviu Dragnea nici nu își mai ascunde opțiunile: el a anunțat azi public că o susține pe Viorica Dăncilă și a acuzat-o pe Andronescu că nu se implică destul în munca de partid: ”Hai la muncă. Dacă stai prin porţile PSD-ului nu prea poţi să lucrezi”.
Prima șansă o are, în mod categoric, Liviu Dragnea și ai săi oameni.
Să nu uităm, totuși, un lucru: în materie de congrese, nu există partid mai imprevizibil decît PSD. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. […] preavizibili !!! „Cam prea mult chiar și pentru standarde morale joase „ Cui foloseste ” congresul ” ? Unui personaj, unuia ! Ca sa-si etaleze ” […]

  2. Dat 40 dagen bloggen lijkt me wel heel lang. En dan iets posten om te posten. Take care en doe zoals 40 dagen vasten, een chocolaatje af en toe kan geen kwaad. :)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998