CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Prognoza mea la locale

0 comentarii / 1965 vizualizări / 28 aprilie 2016

Acum s-a tras linie. Ştim cine candidează. Ştim cine nu candidează. Ştim cine sunt independenţii autentici. Cine sunt falşii independenţi. Am văzut cum stăm cu traseismul. Aşa că o prognoză pot face. Cum am făcut întotdeauna. Şi, sper, că, din nou, gradul de probabilitate va fi ridicat.
Analiza am gândit-o din perspectiva PNL. Şi nu întâmplător. Este partidul care evoluează cel mai spectaculos. În sens negativ. Împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, în baza principiului “câştigătorii iau tot” şi având în vedere că nu se află la guvernare, PNL ar fi trebuit să fie pe cai mari. Dar preşedintele şi-a asumat prea mult această guvernare. Iar când s-a distanţat de ea, în urmă cu două zile, a făcut-o tardiv. Popularitatea lui se află într-un declin fără precedent, dacă facem o comparaţie cu toţi ceilalţi preşedinţi, în prima treime a mandatului lor. În plus, PNL nu numai că a stat lipit de Guvernul Cioloş, dar a stat lipit şi de preşedinte. La fel cum şi preşedintele a stat lipit de PNL. În loc să se tragă unii pe alţii în sus, s-au tras unii pe alţii în jos.
Acest fenomen general a avut şi numeroase particularităţi. Nenumărate greşeli, unele dintre ele pe cât de uluitoare pe atât de impardonabile, au marcat viaţa pre-electorală a PNL. Iar după alegeri, se vor vedea şi rezultatele.
Ce rezultat ar putea să aibă faptul că, pentru prima dată în istoria României, posibil şi în istoria lumii, cu câteva luni înaintea alegerilor pentru cea mai importantă funcţie locală, cea de Primar General al Capitalei, a doua poziţiei electivă în stat, un partid, în speţă, PNL, a schimbat trei candidaţi? Pentru a ajunge la un al patrulea. Rezultatul va fi că fostul prim-ministru desemnat, pe numele lui Cătălin Predoiu, va deveni, în scurt timp, şi fostul-viitor primar al Bucureştiului. Alegere mai proastă nu putea să facă PNL. A patra desemnare pune bomboana pe coliva de la locale a acestui partid. Deci, PNL pierde Primăria Generală a Capitalei.
Scorul politic, aşa cum ne arată sondajele, va fi, de asemenea, în defavoarea PNL. În nici un sector al Capitalei, PNL nu va deţine majoritatea în Consilii. Şi cu atât mai puţin la Capitală.
Cu excepţia Sectorului 1, unde există o şansă prin Alexandru Nazare, PNL nu are şansa de a câştiga vreo Primărie.
Dezastrul, în Bucureşti cel puţin, care este un oraş de dreapta, va fi total.
La nivel naţional, PNL nu va câştiga mai mult de 15%, maxim 20% dintre oraşele mari şi mijlocii şi, probabil, dintre oraşele reşedinţă de judeţ, sub 10.
Ceea ce este extrem de interesant şi va genera o serie întreagă de reacţii şi de procese profunde în interiorul PNL este că şi acolo unde vor exista câştigători, cei mai mulţi vor proveni din PDL şi nu din vechiul PNL. Cum ar putea fi, de pildă, cazul lui Nazare. Sau victoria previzibilă a lui Falcă, la Arad. Sau Boc la Cluj.
PNL este partidul care s-a aliniat cel mai mult lângă DNA. Şi este primul care şi-a creat un decalog. Un cod deontologic. Prin care a declarat ritos că vor putea fi eliminaţi toţi cei care au dosare penale, precum şi alte personalităţi apreciate drept incompatibile cu morala liberală. În realitate, vânătoarea de traseişti de tot felul a continuat în PNL, cu aceeaşi ardoare ca şi în trecut. Cât îi priveşte pe corupţi sau pe prezumtivi corupţi s-a găsit şi aici formula de compromis. Ei candidează în calitate de independenţi. Şi pot câştiga, în această calitate, în măsură în care vor avea sprijinul organizaţiilor PNL. Şi, îl vor avea. Vezi, cu titlul de exemplu, cazul Scripcaru la Braşov.
Rezultatele pe care PNL le va obţine la locale va nemulţumi profund, atât electoratul, cât şi activul liberal. Şi, imediat după consemnarea rezultatelor, un tsunami, venit de jos în sus, va lovi partidul năprasnic. Cu acea ocazie se va vedea că, în interiorul PNL, foştii PDL-işti au obţinut, indiscutabil, rezultate mai bune. Balanţa se va deplasa masiv în dreptul acestora şi nu întâmplător. Cel care s-a aflat la butoane în acest partid, ultimul istoric, a fost, nu Alina Gorghiu, ci Vasile Blaga. Care a reuşit să inverseze, la nivelul conducerii filialelor, raportul existent la începutul fuziunii. Iar acum îşi împinge în faţă proprii candidaţi. Şi unde poate le dă peste degete celor proveniţi din fostul PNL.
Cutremurul care se anunţă va face din PNL, nu Marele partid, ci Micul Partid Liberal pe cale de dispariţie. Consecinţa va fi, fie accelerarea şi încheierea procesului de fuziune, situaţie în care din fostul PNL nu va mai rămâne decât firma, fie o sciziune catastrofală pentru dreapta. În varianta unei sciziuni, atât Traian Băsescu, cât şi Călin Popescu Tăriceanu vor fi pe cai mari. Pentru că vor lua cel mai mult din cât se rupe. (Sorin Roșca Stănescu)
PS: Nu pot să nu precizez la capătul acestei prime prognoze că doamna Gabriela Firea ar putea înregistra o victorie spectaculoasă şi va deveni, probabil, Primarul General al Capitalei. La Sector 2, o victorie la fel de spectaculoasă ar putea înregistra un independent, fost jurnalist, Dumitru Pelican.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998