CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PSD pregateste mascarada suprema: congresul din 11 octombrie

0 comentarii / 3386 vizualizări / 15 septembrie 2015

Deși nu se află cîtuși de puțin într-o situație de criză, fie ea și de timp, PSD pregătește o mascaradă de proporții epice la congresul stabilit azi pentru data de 11 octombrie. Una care va consfinți decesul deplin al respectării celor mai elementare reguli ale politicii și care va deschide drum, în mod cert, următoarei masacarde, cronologic vorbind, și anume desemnarea candidaților pentru alegerile locale.

În ce va consta mascarada?
În călcarea totală în picioare a legislației interne de partid, ori, cine nu respectă nici propriul statut nu are cum să respecte legile țării, cînd se află la guvernare.
Faptul că partidul social-democrat va avea un candidat unic, în persoana unui condamant penal pentru corupție, nu face decît să confirme asta.
Să o luăm metodic, însă, și să analizăm ce reguli calcă, senină, conducerea PSD, ea însăși nestatutară, dacă ne gîndim că Dragnea a fost ales președinte interimar în absența oricăror prevederi statuare pe această temă.

În primul rînd, decizia de azi a Biroului Permanent Național de convocare a congresului pe data de 11 octombrie e o dublă ilegalitate.
Pe de-o parte, Biroul Permanent nu poate fixa locul și data congresului, acesta fiind apanajul strict al Consiliului Național, conform art.132 alin.2 din statut.
Pe de alta, Consiliul Național din martie a stabilit, deja, în unanimitate, la propunerea lui Liviu Dragnea, convocarea congresului pentru luna noiembrie.

Aceste încălcări reprezintă, însă, doar ”aperitivul”.
Marea fraudă în pregătire este însăși alegerea președintelui PSD.

Potrivit art.137 din statut, întărit de art.254, ”Preşedintele PSD este ales sau revocat de către toţi membrii de partid în cadrul alegerilor interne desfăşurate în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional”.

De cîțiva ani buni, de cînd această regulă a fost introdusă în statut, PSD nu s-a ostenit – atenție mare! – măcar să elaboreze și să aprobe Regulamentul invocat.
Fără regulament, cum oare s-ar putea organiza alegeri interne pentru funcția de președinte, la nivelul tuturor filialelor partidului?
Alegeri care să aibă loc pînă la congres, pentru ca forul respectiv să poată valida decizia tuturor membrilor PSD.

Azi dimineață, am sunat, mai mult în virtutea deontologiei profesionale decît scontînd pe un rezultat pozitiv, la Biroul de presă al PSD, solicitînd o copie după respectivul regulament de organizare a alegerilor. Nici măcar nu auziseră de așa ceva.

Cum nu se auzise nici anul trecut, după altă mascaradă similară, respectiv desemnarea lui Victor Ponta drept candidat prezidențial, la congresul din septembrie, de la Alba Iulia, procedura respectivă reclamînd, de asemenea, conform art.134, alin.d și 159 alin.t, alegeri interne cu votul tuturor membrilor.
La simulacrul de congres, derulat într-un hotel de provincie, unde ar fi luat parte 30.000 de delegați(??!!!), PSD a pretins că alegerile interne ar fi avut loc și a validat așa zisul rezultat.
Cum s-a putut derula un proces electoral de asemenea dimensiuni, implicînd aproape jumătate de milion de membri, fără ca în presă să apară măcar o știre de trei rînduri, e greu de explicat.

Iată ce scria Deutsche Welle, sub titlul ”Congresul de la PSD a fost trucat”, la trei zile după eveniment:

”Natura unui partid poate fi descifrată în stilistica sa. Absenţa democraţiei interne, colectivismul, obedienţa stupidă răzbat mereu la suprafaţă. La Alba Iulia, de exemplu, a avut loc la finele săptămânii, Congresul PSD prin care a fost validată candidatura premierului Victor Ponta la preşedinţie. S-a spus că ar fi votat în cadrul unui proces electoral intern 414.917 de membri, dintre care 414.667 au votat „pentru”, 68 au votat „împotrivă”, iar 182 s-au abţinut. Acest lucru este neverosimil. Când şi prin ce procedeu au votat cei aproape jumătate de milion de oameni răspândiţi în toate judeţele ţării? Au fost alegeri interne, sau a fost supusă la vot o singură candidatură? S-a votat cu buletine tipărite sau a fost doar o consultare verbală a membrilor de partid? Cine a votat ”împotrivă” şi cine s-a abţinut? Dacă aceste date ar fi fost reale, ele ar fi trebui să se regăsească pe site-ul partidului. Orice partid care îşi respectă procedurile arhivează cu grijă toate aceste informaţii, pe care, în mod normal, ar trebui să le şi publice. Dezbaterile interne, ideile propuse, ar trebui să reprezinte ele însele o resursă politică importantă chiar dacă nu au avut câştig de cauză. Uneori un partid se regăseşte revenind pe urmele propriilor paşi”.

Nu numai că PSD nu a înțeles nimic din criticile presei, dar, acum, se pregătește să recidiveze la o scară încă mai mare, pregătind alegerea în disprețul legii a conducerii pentru următorii ani a partidului.

La fel ca anul trecut, vom afla, probabil, că în partid au avut loc alegeri interne și a ieșit cine trebuie, foarte probabil penalul Dragnea, rezultat care va fi ”validat” de congresul din 11 octombrie.
E greu de crezut că PSD își va permite, în planul imaginii, să refuze, la congres, introducerea în statut, care va fi modificat cu acest prilej, a rezoluției integrității, adoptate la Consiliul Național din martie.

Și, cu rezoluția oficializată, cu atît mai comică – vorba vine – va fi baterea în cuie, după congres, a mai tuturor penalilor partidului pe listele de candidați la viitoarele locale, adică următoarea mascaradă de pe răbojul mai-marilor PSD. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998