CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Raluca Prună nu poate ce pot eu

0 comentarii / 2363 vizualizări / 30 mai 2016

Pentru afirmațiile făcute la începutul acestei săptămâni, Raluca Prună, ministrul Justiției, poate fi, pe bună dreptate, cercetată de Inspecția Judiciară. Iar CSM, din care face parte, tot pe bună dreptate, ar putea-o atenționa că a încălcat independența Justiției. Se dovedește încă o dată, printr-un exemplu pe care îl expun mai jos, că ceea ce poate un cetățean obișnuit sau un jurnalist, nu poate un demnitar al statului. Și nici nu trebuie să poată.
Doama Raluca Prună solicită mai multă celeritate din partea procurorilor în instrumentarea dosarului penal aflat în epicentrul atenției generale. Cel legat de Hexi Pharma. Și, în calitatea pe care o are, de șef al Justiției, în sensul ei administrativ, solicită mai multă celeritate. O viteză mai mare a anchetei. Și pe bună dreptate.
Adevărul este că, pe măsură ce trece timpul, numărul speculațiilor și al scenariilor vehiculate în opinia publică are o tendință de creștere exponențială. Și este firesc să se întâmple așa. Emoția colectivă este imensă și a fost, în mod clar, amplificată și prin moartea, încă neelucidată, a lui Dan Condrea. De asemenea, și prin versiunile alimentate de fosta soție și de unii dintre colaboratorii săi apropiați. Și este limpede că s-a lucrat greoi în acest dosar. Mult timp, nu a fost nimeni audiat. Audierea directorului executiv, Flori Dinu, s-a produs cu o uluitoare întârziere. Ca și a concubinei lui Dan Condrea. Nici cu martorii la accident lucrurile nu au fost deloc clare. În schimb, în mare viteză, s-a produs înhumarea trupului neînsuflețit al patronului Hexi Pharma. Toate aceste întârzieri, inconsecvențe, bâlbâieli, toată această lentoare în administrarea probelor creează, în opinia publică, mai mult decât rumoare, chiar un scandal.
De aceea, nu întâmplător, fără excepție, ziariștii, analiștii, vectorii de opinie care s-au pronunțat au solicitat clarificări mai rapide. Un ritm sporit și profesionist al anchetelor.
Numai că ce au voie jurnaliștii, comentatorii, cetățenii, nu are voie doamna Raluca Prună. Chiar dacă face parte dintr-un guvern așa-zis tehnocrat, Raluca Prună este numită politic în funcția de ministru al Justiției. Și face politică. Treaba de la Guvern este una politică. Și nu de altă natură. Iar politicienii nu au voie să pună niciun fel de presiune pe procurori. Și, cu atât mai puțin, pe judecători. Dacă eu am voie să comentez o sentință judecătorească, un demnitar al statului nu are voie. Sau, în orice caz, are mai puțină voie. Așa stă treaba într-o democrație. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998