CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Rebeliune anti-Ponta in PSD, in plina campanie: care e miza

0 comentarii / 2614 vizualizări / 22 octombrie 2014

“Nu sunt fericit cu această decizie, dar mergem mai departe”. Atrăgeam ieri atenția, într-un material, asupra acestei interesante declarații a lui Dragnea, la finalul masacaradei din Kiseleff organizată de Ponta pentru a simula restaurarea ordinii și disciplinei în partid, spunînd că ea transmite mai mult decît lasă impresia.

Azi, se dovedește cu vîrf și îndesat că am avut dreptate: Sebastian Ghiță iese la rampă și anunță public decizia de a candida la șefia executivă a PSD, în tandem cu Liviu Dragnea. O decizie, spune el, luată într-o discuție avută cu Dragnea aseară, după celebra ședință.
Cînd face Ghiță respectivul anunț? Fix după ce a fost suspendat din partid pe motiv de gură prea slobodă. Și după ce alt coleg, Dan Șova, a fost suspendat pentru că a încălcat ordinul lui Ponta de la Orăștie, potrivit căruia nu se admit discuții despre succesiunea în PSD decît după prezidențiale.
Întrebat de jurnaliști despre interdicția respectivă, Ghiță a răspuns că, de ieri începînd, aceasta pare să nu mai fie în vigoare – aluzie clară la faptul că Șova nu a fost exclus din partid – astfel încît s-a simțit dezlegat de opreliști.

Anunțul lui Ghiță este un șah de proporții, pe față, la Victor Ponta. Acesta va fi nevoit să reacționeze rapid, cu o nouă ședință a conducerii, probabil una ”pe bune” de această dată. Sebastian Ghiță ar risca, în acest caz, excluderea cu totul din partid, numai că problema se complică exponențial, pentru că Liviu Dragnea – care a promis presei declarații pe larg în această chestiune – s-a solidarizat cu patronul RTV, confirmînd decizia. Ponta nu își permite un atac la Dragnea, mai ales înainte de alegeri. În plus, Dragnea a dat asigurări membrilor PSD că partidul nu va ajunge la mîna niciunui combinator, iar noua conducere va fi decisă strict de membri și nu de jocuri oneroase de culise. Un alt avertisment voalat pentru Ponta, de tip ”după ce pleci, nu mai decizi nimic”.

Dacă, pe de altă parte, Ponta se va face că plouă, va încasa o teribilă lovitură de imagine, căpătînd alura unui prezumtiv șef de stat pe care baronii partidului îl sfidează cînd vor și cum vor. Să nu uităm nici avertismentul lui Vanghelie de la finele ședinței de ieri ”cred că dl. Ghiță îi creează probleme domnului Ponta ”.

În spatele acestui scandal, așa cum spuneam se întrevede o falie profundă în PSD, una care poate duce chiar la o scindare în perioada care urmează și care îl separă pe Ponta și fidelii săi de baronii partidului.
Premierul îl vrea succesor la șefia PSD pe devotatul său Dan Șova, liderii din teritoriu îl vor pe Dragnea, iar Ghiță, deși l-a susținut puternic pe Ponta (contractele cu statul să trăiască!) e gata să se replieze de dragul propriei cariere.
E în joc, de asemenea, și funcția de premier, în cazul în care Ponta cîștigă alegerile și care, de asemenea, ar trebui să fie un om pe gustul baronilor. Exclus George Maior, desigur, omul responsabil de incerceptări și de dosarele penale ale multor grei pesediști.
Sunt în joc și posturile în viitorul guvern.
Mize mari, una peste alta.

Nu e întîmplătoare declarația lui Ghiță de azi, potrivit căreia congresul PSD de succesiune trebuie să aibă loc ”foarte rapid după alegeri” (”imediat”, în exprimarea lui Dragnea): în condițiile în care, de la turul doi pînă la instalarea lui Ponta la Cotroceni și, implicit, la schimbarea de guvern, e un interval de o lună, gruparea baronilor dorește instalarea noii conduceri înainte de cea a noului executiv. Pentru a avea un cuvînt cît mai greu de spus în ecuația puterii și, eventual, chiar pentru a-i forța mîna lui Ponta în ceea ce privește viitorul premier. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998