CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Record: politicianul care a invins de doua ori DNA

0 comentarii / 3596 vizualizări / 17 aprilie 2018

Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu a înregistrat o performanță de excepție, deși prețul plătit a fost cariera politică: în decurs de cîțiva ani, el a înfrînt de două ori DNA în justiție, în două procese distincte.

Victimă a unor jocuri de interese locale și centrale asupra cărora nu mai insistăm, Mugurel Surupăceanu a fost pus sub acuzare, cu ani în urmă, de DNA și condamnat, într-o primă fază, la șapte ani de închisoare, una dintre primele mari sentințe din mandatul Kovesi. Ulterior, el a fost achitat spectaculos la apel, dar numai pentru ca, în doar cîteva luni, să i se deschidă un nou dosar și ulterior un nou proces.

După încă o bătălie în justiție, ieri, el a primit o nouă sentință de achitare în dosarul în care DNA l-a trimis în judecată în urmă cu aproape doi ani. Fostul parlamentar a fost achitat de Tribunalul Gorj într-un proces în care acesta a precizat încă de la început că este nevinovat și că acuzațiile care îi sunt aduse nu au un temei real. Pe parcursul judecății, potrivit presei locale, Surupăceanu a cerut în mod repetat ca procesul să se încheie și în baza modificărilor legislației cu privire la dezincriminarea infracțiunii de abuz în serviciu, așa cum a stabilit Curtea Constituțională. Procesul s-a desfășurat însă din iunie 2016 și până acum la Tribunalul Gorj, chiar dacă sentința părea previzibilă. “Achită pe inculpatul Surupăceanu Mugurel pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit(…). Constată că prejudiciul produs persoanei vătămate a fost acoperit. În baza art.275 alin.3 și 6 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat, inclusiv onorariul apărătorului din oficiu în cuantum de 260 lei, rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia judecătorilor gorjeni. Faptele de care era acuzat fostul deputat au legătură cu achiziționarea de către Romsilva a unui buldotanc de la o firmă care i-a aparținut acestuia în urmă cu 15 ani. Mai mulți inculpați condamnați inițial în dosarul respectiv au obținut și ei achitare anul trecut după ce s-a modificat legislația în privința abuzului în serviciu, dar, între timp, fostul parlamentar fusese la rândul său trimis în judecată.
Din cauza proceselor promovate de DNA în cazul său, Mugurel Surupăceanu s-a retras din politică, deși se afla abia la începutul unei cariere spectaculoase; achitările pe bandă rulantă nu sunt în măsură să îi asigure o reparație, la fel ca în cazul fostului politician și șef al ASF, Dan Radu Rușanu, achitat ieri definitiv după ce DNA l-a ținut nevinovat în arest preventiv luni de zile.
Marea întrebare: cine, dacă și cînd va da socoteală pentru cariere și uneori vieți distruse? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998