CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Renate Weber confirma: In Romania, serviciile secrete influenteaza agenda publica

1 comentariu / 2387 vizualizări / 10 martie 2015

Aflată în cărți pentru șefia SIE, conform unor surse, europarlamentarul liberal Renate Weber confirmă, într-un interviu apărut azi, că, în România, serviciile secrete influențează agenda publică și manipulează opinia publică prin intermediul presei, acte pentru care, spune ea, în alte țări s-ar lăsa cu scandal.

Întrebată, astfel, în ”România liberă”, dacă serviciile secrete pot influența, schimba sau aranja agenda publică a țării, Renate Weber răspunde afirmativ: ”N-aș putea spune că nu intervin și uneori se vede. Nu pot spune însă care sunt acele servicii ce intervin”.

Ea mai spune că o afirmație precum cea recentă, a fostului director al SRI, George Maior, prin care confirma existența acoperiților din presă nu e șocantă atît prin conținutul ei, cît prin lejeritatea formulării: ”Pe mine m-a șocat nu afirmația, ci seninătatea cu care a prezentat-o, ca pe ceva absolut normal. Nu pot spune că în alte țări nu există astfel de practici, dar acolo, când se dezvăluie așa ceva, există urmări. În Raportul privind standardele referitoare la libertatea presei, pe care l-am făcut în P.E., am avut un amendament prin care să se interzică infiltrarea serviciilor secrete în mass-media. N-am avut nicio opoziție, cu excepția unui europarlamentar român. Ar trebui să fie trecută în legislația internă această interdicție, așa cum există deja pentru magistrați: un procuror sau un judecător nu poate fi și lucrător al unui serviciu secret. Dacă legislația în domeniu va fi modificată, ar putea fi introdus și acest lucru”.

Weber afirmă că materialele difuzate de serviciile secrete în media sunt sesizabile: ”Eu citesc presa autohtonă online și deschid site-urile diferitelor publicații și îmi dau seama că o anume temă, care este promovată, nu pot spune de unde, dar clar că nu din mintea jurnaliștilor, se duce peste tot. Uneori, manipularea e foarte vizibilă, mai ales că cei care publică folosesc aproape aceleași cuvinte(…) În general, se discută despre ceva și este nevoie să se schimbe tema: apare ca din senin un nou subiect, real sau inventat. E o metodă aproape copilăroasă. Apoi, ca la un ordin, acest subiect devine predominant, iar cel vechi se uită”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Asta cu religia crestina in scoli este ceva de rasul gainilor: cati au fost botezati crestini? sau sefii din politica au devenit cretini? Pentru tServiciile secrete acoti botezati crestini e in firea lucrurilor si ei sunt indreptatiti sa studieze despre religia lor:izraleii isi bat joc de toti cei botezati crestini si in acest fel,ca doar ei conduc tara.Serviciile secrete sunt ca si ordiniul templierilor armate criminale ale izraleiilor atat in structura lor cat si sub acoperire in serviciile publice, banci, si peste tot care lucra fanatic la dominatia globala totala a lor mai ales prin toate mijloacele posibile.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998