CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Reportaj – Locuri de munca in slujba patriei: la coada la SRI

1 comentariu / 4722 vizualizări / 27 martie 2017

Pentru prima oară în viața lui și a fostei Securități comuniste, SRI a participat la un târg de joburi. Succes maxim, laser, frate! SRI a făcut cea mai bună publicitate târgului, care are deja notorietate. E fascinant să lucrezi în intelligence, pentru tinerii frumoși și liberi, aflați la coadă cu CV-urile. Patriarhul Daniel poate fi invidios. Cozile organizate și sincere s-au aliniat ca la pupatul de moaște.

La SRI se pupă patria, a priori!

Când am ajuns acolo, sâmbătă, deja mult peste 1000 de candidați la posturile SRI trecuseră prin stand. Candidații sunt serioși și nu prea vorbesc despre motivațiile care-i mână la standul SRI. Suzana Neacșa (tipa din ultima poză), responsabilă a Serviciului cu recrutarea viitoarelor cadre de nădejde e un pic debordată. O scot la un interviu mic, departe de lumea dezlănțuită a candidaților. Vine protejată de un băiat cu șapcă, de la Brigada Antitero. Luptătorul se bagă în vorbă, foarte sobru. Spune că e foarte important ca viitorii sereiști să fie integri, cinstiți, să respecte legea. Procesez. E vorba despre bani. În cazul unui ofițer de informații, banii înseamnă trădare. Un spion bun funcționează bine-merci cu 2 iaurturi și 5 covrigi pe zi. Are alt sistem de valori. Oare ăștia de la coadă știu asta sau cred asta?

SRI spune că oferă mai mult decât un loc de muncă. Suzana hașerista-sereista și băiatul antitero mai bagă o ștangă importantă. Să nu ne mai plece valorile. Să nu mai fie brain drain. Antitero e aproape vexat, când spune asta.

Termin discuția cu ei, dar nu și observarea subiecților SRI. Omul Brigadei se reintegrează în dispozitiv, dar se auto-dislocă, cinci minute mai târziu, când o ia tandru pe Suzana de mânuță și dispar, într-o direcție necunoscută mie. Cred că asta, cu ținutul de mână, în mulțime, e procedură de securitate. Sau nu.

Adrian Costin e tot un HR-SRI (zice el) care asigură zona de securitate a standului. Chiar se pricepe la asta, nu știu ce aptitudini de resurse umane are. N-are nicio legătură cu cronicarul Miron Costin. SRI încă studiază dacă domnitorul Costel Cantemir l-a decapitat, pe bune, pe logofătul Costin, pe motiv că se afla în tabăra otomană, în timp ce spiona pentru regele polonez Sobieski. De la sereistul Costin aflu că avem servicii asemănătoare: noi, jurnaliștii, culegem informații pentru public, ei, sereiștii, pentru un anumit public. Altă diferență e că noi nu ne infiltrăm la ei.

Adrian Costin zâmbește non-stop. Pare un zâmbet profesional… dar succesul SRI e imprevizibil… și cică noi trebuie să credem asta. Păi, cum să nu-ți iubești fratele mai mare? The Big Brother. Tot pelerinajul la stand e și un sondaj de reputație, pe lângă selecția de tinere cadre. Analiștii SRI au de lucru la greu, în următoarea săptămână. Și cititorii de pe buze, la fel.

SRI spune că oferă mai mult decât un loc de muncă. De ce ai vrea la SRI, în afară de fascinația agentului 007? O fătucă la vreo 23-24 ani, ieșită la fumat zice unui amic, care vrea să plece din țară: ”Ce caută ăștia, așa mulți, la standul SRI? Păi, nimeni nu vrea să muncească!” O iau ca pe o opinie izolată.

Unii vor bani, alții vor adrenalină. Unii vor să joace în drama vieții lor sau să facă istorie, chiar dacă nu apar în manualele oficiale. Unii sunt lezați de diverse situații și vor să se răzbune. Alții cred că spionajul e un sport. Le place să se furișeze, să manipuleze, să se simtă superiori obiectivelor pe care le spionează. Adoră să se amestece în jocul secretelor și al înșelăciunii. Asta e natura lor umană.

SRI nu zice nimic din toate astea. Zice că are nevoie de oameni talentați ”pe care să-i putem plasa în zonele în care avem nevoie de specialiști”. Unde ”plasa” e cuvântul cheie. Joburile oferite sunt în operativ (culegere de informații), analiză de intelligence, IT&C, limbi străine, psihologie, juridic și antiterorism. Candidații au nevoie de un cazier curat și să nu fi avut probleme cu substanțele interzise de lege. Ce iarbă fumezi după aia, în misiune, nu se pune! Oare unde te antrenezi la jointuri, dacă n-ai fumat în viața ta și tre să te infiltrezi între martorii Mariei Ioana?

SRI spune că oferă mai mult decât un loc de muncă. Ce-ai făcut – sau ce n-ai făcut în viața ta – e o problemă, dacă vrei la SRI. Obsesia spionului e să nu fie prins. Obsesia se vede și când îl fotografiezi, chiar dacă funcția lui e publică. Chiar dacă e o persoană publică, undercover.

Agentul de intelligence e diferit de orice alt individ care joacă un rol, cu un scop personal. Agentul are alte valori, e obligat să aibă alte valori. Riscurile meseriei de spion nu-i permit să fie egoist, teoretic. Agentul își camuflează ego-ul, ca să funcționeze cu dublă personalitate. Caracterul de împrumut îl obligă să scuture scamele celor pe care-i detestă… sau să privească senin și aprobator cum oameni valoroși sunt eliminați, chiar uciși. Agentul se vede cu colegii și cu sursele lui, uneori, în condiții de pericol de moarte. Cât de sănătos să fii la cap, când ai mai mult decât un loc de muncă?

Deci, ești agent plasat între sânii adversarului, ești sub acoperire, între ăia pe care tre să-i spionezi. Îți faci relații sociale bazate pe minciună și manipulare. Te căsătorești cu aia sau cu ăla cu care n-ai nicio treabă, dar… asta e misiunea. Faci copii și peste 20 ani, când vine semnalul, după revoluția sau puciul la care ai contribuit și pentru care ai fost pregătit, e nevoie să dispari brusc și definitiv, din viața nevestei și a puradeilor. Ai avut o personalitate clandestină. Ești propriul pușcăriaș. Ai trăit ca și cum ți-ai autoimpus detenția. Creierul tău e celula în care te ții prizonier.

Agent de intelligence e un job unde te dilești, chiar și când factorii care-ți provocau dereglări psiho-pupu au dispărut. Ești la pensie, dar dileala persistă. Costul plătit de agentul SRI e Sinele Solitar. Agenții au vieți duble care presupun să-i dezamăgească pe ceilalți, chiar și pe prieteni, ca să-și poată atinge obiectivul. Un agent n-are o conștiință socială solidă. El minte ca să-i influențeze și controleze pe ceilalți. Cea mai frecventă minciună e tăcerea sau omisiunea. Când afirmați ceva cu o anumită gravitate, în fața unui ofițer de intelligence, și apoi se lasă liniștea sau răspunsul e total pe lângă, cu siguranță ați nimerit o notă sensibilă. De aici puteți începe să căutați partitura.

Să zicem că participi la operațiunile antitero. Informația e că ținta ta merită eliminarea. Afli că e om crud, arogant, intolerant, avid de putere, egoist, în două cuvinte e dăunător civilizației. Pe teren descoperi că descrierea lui e demonizată. Ținta are o cauză justă și-ți apare o nedorită simpatie pentru ea. Ce faci, îl omori pe nenorocit sau nu? Și dacă l-ai lichidat și ai îndeplinit misiunea, felicitările și decorația, primite în secret, te ajută să fii om? Ești bipolar? Mai ai o șansă.

Dacă ai citit toate astea și ai trecut testul, depune un CV la **@sr*.ro. Cu precizarea: patria a priori.

PS – Am observat o singură fată cu ochii albaștri, superbi, o identificați ușor în poze. Ia să vedem, erau lentile de contact sau nu? (Cristian Niculescu)

1 2 4 5 6 9

7

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Cu ce se mai ocupă SRI?! Cu de toate, ca la șaorma!..Adică: interceptări/ascultări ILEGALE, falimentarea firmelor românești în dauna multinaționalelor, spălări de bani, taxe de protecție, îmbogățirea generalilor și coloneilor din comisioane (protecție pt firmele străine, mafia italiană, vânzare de informații, etc), șantajarea/discreditarea/fabricarea de dosare sau chiar eliminarea oricui îi încurcă..! NU UITAȚI!! SRI are acum DE 6 ORI MAI MULȚI AGENȚI CA FOSTA SECURITATE ȘI APROAPE LA FEL DE MULȚI CA FBI, CARE CONTROLEAZĂ O POPULAȚIE DE 300 DE MILIOANE DE OAMENI!!! La ce bun atâția contraspioni?! Unde sunt teroriștii?! Păi…NOI SUNTEM!!! România e o colonie care a devenit proprietatea privată a Noii Securități (asta e credința lor)..Sute de generali și colonei sunt MULTIMILIONARI în euro!!! Prin voința lor, trei sferturi dintre români trăiesc în sclavie economică!!! Dacă nu se ridică masele într-o uriașă revoltă populară, în care să curgă sânge de securiști pe străzi și să impunem niște legi dure de lustrație și condamnare a tuturor foștilor și actualilor securiști care au încălcat legea și renaționalizarea resurselor vândute de ei pe nimic, ROMÂNIA NU ARE VIITOR, iar copii șefilor noștri vor fi șefii copiilor noștri!..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998