CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Romania, tara decoratiilor alocate cu tona: azi, doctorita presedintelui

0 comentarii / 1705 vizualizări / 16 decembrie 2014

Presa zilei relatează despre ultimul gest galant al președintelui Băsescu, decorarea doctoriței personale, ”în semn de apreciere deosebită a prestigioasei activităţi profesionale, pentru dăruirea şi abnegaţia dovedite în actul medical”, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” – în grad de Cavaler, al treilea ca greutate din țară.

Nu e prima dată cînd jurnaliștii atrag atenția că, la Palatul Cotroceni, indiferent de locatar, decorațiile se acordă cam la kilogram sau chiar cu tona, de cele mai multe ori pe criterii profund subiective, sau chiar fără niciun fel de justificare.

Ion Iliescu a devenit celebru, bunăoară, pentru lejeritatea cu care își decora femeile de serviciu, portarii, sepepiștii, bucătăresele șamd cu medalii și ordine la care oameni mult mai capabili nici nu visau.

Traian Băsescu nu a făcut nici el excepție, dovadă decorația acordată azi doctoriței
Cristina Astrid Sburlan, medicul său de familie încă dinainte de a fi președinte.
Cu adevărat revoltător însă, e faptul că actualul președinte nu s-a rezumat la o singură decorație cînd a fost vorba de apropiații săi, ci a decorat de mai multe ori aceeași persoană, deși meritele au rămas cam aceleași.

Doctorița Cristina Sburlan a fost decorată de președinte și în 2009, la pachet cu fotograful şi cameramanul președintelui, cu aghiotantul, pilotul de elicopter şi diverși consilieri.
De ce mai era nevoie de încă o decorație a statului român pentru cineva care doar a aruncat un ochi profesionist peste hernia ori tiroida prezidențială (că operațiile le-au prestat alți medici)?
Tot de două ori a fost decorat în ultimii ani și cameramanul președinției, Sorin Mîșcoci, probabil pentru eroismul dovedit în captarea imaginii președintelui din unghiurile cele mai nefavorabile, la recepții.
La fel consilierii, secretarele, portarii, șoferii, sepepiștii, contabilii Cotrocenilor, finii președintelui, maneliștii lui preferați etc.

Pentru cei care nu știu, numărul decorațiilor este limitat prin lege, doar 3000 de civili români putînd deține, spre exemplu, Ordinul Naţional „Pentru Merit” – în grad de Cavaler.
Un motiv în plus pentru ca asemenea onoruri să fie acordate cu ceva mai multă parcimonie.
De asemenea, legea 29/2000 prevede că ”Propunerile pentru decorare cu ordine naţionale trebuie să fie temeinic motivate, iar esenţa acestor motivaţii se va înscrie în brevetele care însoţesc însemnele”. După prima decorare a doctoriței Sburlan, Traian Băsescu a refuzat categoric să prezinte motivele, în ciuda unor demersuri oficiale și repetate ale presei în acest sens. Nici decretul semnat astăzi, pentru o nouă decorare, nu e mai explicit.
Acum doi ani, după cum am mai avut ocazia să relatăm, președintele a comandat Monetăriei Naționale 32.000 de decorații pe care să le acorde în ultimii săi ani de mandat.
Ați citit bine, 32.000, numai costul acestora depășind milionul de euro.
Ironia sorții, mulți dintre cei decorați de Băsescu ori de predecesorii săi pentru servicii excepționale aduse poporului român au fost condamnați de justiție pentru ceea ce am putea numi ”deservicii excepționale” (vezi Cătălin Voicu, decorat de mai multe ori).
Nici nu e de mirare că decorații României par să aibă, cu adevărat, un singur merit, acela de a se fi aflat, într-o formă sau alta, prea mult în slujba clasei politice autohtone și prea puțin ori deloc în cea a țării. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto.gandul.info

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998