CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

”Santajul” devine ”amenintare: mai degraba o veste proasta pentru Basescu

2 comentarii / 2365 vizualizări / 2 septembrie 2015

Fostul preşedinte Traian Băsescu a venit azi la Parchetul instanţei supreme pentru a i se aduce la cunoştinţă schimbarea încadrării juridice, din şantaj în ameninţare, o veste primită bine de acuzat, care s-a declarat de părere că justiția se apropie ”încet-încet” de adevăr. Din păcate, sunt șanse mari ca vestea să fie mai degrabă proastă decît bună pentru fostul președinte.

”Nu mai e şantaj, e ameninţare. Se pedepseşte cu amendă sau închisoare de la trei luni la un an, vedem. Înseamnă că, uşor, uşor justiţia se apropie de adevăr”, a afirmat Băsescu, după ieșirea de la Parchet.

În principiu, e o veste bună, șantajul fiind considerat o infracțiune sensibil mai gravă decît amenințarea, și pedepsit mult mai dur, cu pînă la cinci ani de închisoare. Numai că, tocmai ideea condamnării unui fost șef de stat la închisoare, fie ea și cu suspendare, pentru o faptă destul de discutabilă putea fi, în sine, suficient de greu digerabilă pentru marele public, din țară ori din străinătate, ca să devină și realitate.

Pentru amenințare, însă, Băsescu poate lua doar amendă, o sancțiune mult mai blîndă și care, în mod cert, ar fi considerată mult mai rezonabilă, mai ales că fostul președinte are deja niște amenzi aspre de la Consiliul Antidiscriminare. Opinia publică e deja obișnuită ca Băsescu să ia amenzi pentru gura lui bogată.

Problema e că respectiva amendă va fi, de această dată, penală, ceea ce înseamnă cazier judiciar.

Traian Băsescu devine un om politic penal în toată puterea cuvîntului, un infractor condamnat, poziție din care mișcările sale vor fi complet paralizate. A încerca o nouă carieră politică după o condamnare penală, fie ea și amendă, ar însemna că fostul președinte devine la fel de ”respectuos” cu Justiția precum penalii Năstase, Voiculescu, Vîntu șamd, cu toții ”victime” politice ale sistemului.

În plus, Traian Băsescu nu mai poate, începînd din momentul declanșării urmăririi sale penale în acest dosar să se mai înscrie, așa cum anunța recent, în partidul Mișcarea Populară, întrucît statutul acestui partid nu îngăduie membrilor, la art.22, să aibă respectiva calitate atunci cînd sunt urmăriți penal. În principiu, el e tras pe dreaptă o bună perioadă de timp, pînă se clarifică acuzația de amenințare. Numai că acel moment, cum spuneam, l-ar putea lăsa definitiv pe dreapta. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Basescu a ajuns un cacat politic. Lumea se freste sa mai calce pe el, mai bine-l ocoleste.

    • nu mai bine il mananci tu mai nea perseverent, ca prea ii dai tarcoale

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998