CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandal uitat: consilier prezidential – anchetat pentru furtul a 17 dosare din Ministerul Justitiei

2 comentarii / 7762 vizualizări / 19 mai 2017

În timpul guvernării Năstase, jumătate din organigrama ministerului Justiției era ocupată de agenți ai SIPA, iar bugetul și regulamentul de funcționare al serviciului era ținute la mare secret. În principal, SIPA se ocupa cu filarea și șantajarea magistraților incomozi și cu protejarea clanurilor mafiote.

Informațiile de mai sus nu ne aparțin, ele au fost făcute publice, la vremea respectivă, de către reputatul judecător Corneliu Turianu, în interviuri de presă și reluate în ultimii doi ani pe blogul său. Asta, pentru că Turianu s-a luptat din greu în ultimii ani ai vieții cu practici neortodoxe din justițe, în frunte cu cele ale SIPA.

De altfel, Turianu a purtat pînă în clipa morții, survenită anul trecut, și o altă bătălie aprigă în justiție, care ar fi bine de reamintit, pe scurt în actualul context.

Pentru că ea demonstrează fără echivoc ce se poate face cu niște dosare fierbinți, sustrase dintr-un minister precum cel al Justitiei.
Și ne ajută să înțelegem cu adevărat forța pe care au avut-o dosarele de la SIPA, mult mai explozive decît simplele mape profesionale ale magistraților.

Concret, în anul 2007, pe vremea cînd magistratul era secretar al CNSAS, el s-a trezit șantajat de frații Andrei și Alexandru Muraru, ambii liberali de frunte, cu scopul de a demisiona și a lăsa locul liber unuia dintre ei.
Armele șantajului era informații presupus compromițătoare obținute din dosarul profesional secretizat al judecătorului, pe care unul dintre cei doi frați, consilier al ministrului Justiției, Tudor Chiuariu, îl sustrăsese din arhivele ministerului Justiției. Și nu doar pe al lui, ci la pachet cu cele ale încă 16 figuri de prim rang din justiție, de asemenea documente secretizate: Victor Babiuc, Acsinte Gașpar, Andrei Popper, Sabin Popp, Angelica Stoica, Carmen Stoica, Dragoș Ujeniuc, Niculina Iorgovan, Jenică Bucur, Valeriu Stoica, Otilia Stoica, Victor Ciorbea, Valeriu Ciucă, Cristian Diaconescu, Iulian Gâlcă și Stela Bădărău.
Despre Turianu, frații Muraru vehiculaseră ulterior în presă, pe baza datelor din dosarul său, că ar fi fost secretar PCR înainte de revoluție și altele asemenea, contestate vehement de magistrat.

În iulie 2016, Corneliu Turianu relata, într-o emisiune televizată, faptele, începînd cu momentul în care ceruse Ministerului Justiţiei dosarul său profesional. “După un control atent, Ministerul de Justiţie, prin Corpul de control, a stabilit că dosarul meu a dispărut din arhiva Ministerului de Justiţie. A mai constatat că au dispărut încă 16 dosare ale foştilor miniştri, ale unor judecători, al domnului Valeriu Stoica. Atunci am aflat cu stupoare, în urmă cercetărilor Corpului de control, că cel care a luat dosarele din Ministerul de Justiţie este Muraru Alexandru, fratele geamăn al lui Andrei Muraru, actualul consilier al preşedintelui. Ce a făcut cu ele? I le-a dat fratelui să şantajeze. A rezultat că, până la urmă, dumnealui a vrut să-şi introducă fratele la CNSAS”, a povestit Turianu, conform România TV.

Corneliu Turianu a făcut plîngeri penale contra celor doi frați: “Pentru unul pentru sustragere de documente din arhiva Ministerului de Justiţie, iar celălalt pentru două infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie: şantaj pentru a mă determina să eliberez locul în favoarea fratelui şi folosirea şi darea publicităţii de documente la care nu are acces publicul. În referatul procurorului din 10 iulie 2015 sunt anunţat că s-a început urmărirea penală împotriva celor doi domni. E o complicitate la folosirea documentelor”, a mai susţinut Turianu.

Inițial, procurorii de la sectorul 5 au clasat plîngerea, invocînd anumite chichițe procedurale, dar magistratul nu s-a lăsat și a făcut contestație.

”Secţia 17 Poliţie a stabilit că „în registru apare menţiunea că dosarele în cauză (17 dosare profesionale-n.n.) au fost scoase din arhivă la data de 17.10.2007 şi înaintate consilierului MURARU ALEXANDRU…” „acestea au fost solicitate telefonic de către consilierul ministrului MURARU ALEXANDRU, i-au fost puse la dispoziţie de către M.V.” „Deşi i-a solicitat să semneze în registru pentru primirea acestora, acesta i-a spus că nu are timp însă dosarele îi vor fi returnate imediat după ce vor fi consultate de către ministru” (Tudor Chiuariu-n.n.); „până la această dată dosarele nefiindu-i restituite de către MURARU ALEXANDRU”.

Subliniez că la data sustragerii celor 17 dosare profesionale, inclusiv al meu, MURARU ALEXANDRU avea calitatea de „funcţionar public” prevăzută de art.147 Cod penal” arăta Turianu în plîngerea înaintată Judecătoriei sector 5, conform relatărilor EVZ.

Pe 5 octombrie 2016, Judecătoria Sector 5 a decis să i-o admită:

„În baza art. 341 alin. 6 lit. b c.p.p. admite plângerea formulată de petentul Turianu Cornel în contradictoriu cu intimaţii Muraru Dan Andrei şi Muraru Iulian Alexandru împotriva ordonanţei nr. 11501/P/2012 din 08.06.2016 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 şi a ordonanţei nr. 232/II-2/2016 din 07.07.2016 a Prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5, pe care le desfiinţează. Trimite cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale cu privire la infracţiunile prev. de art. 207 c.p rap. la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 şi art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000. În baza art. 275 alin. 3 c.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 05.10.2016”.

Din februarie 2015, Andrei Muraru este consilier prezidențial în echipa lui Klaus Iohannis, în ciuda faptului că la data numirii lui, presa atrăgea atenția tocmai asupra problemei create magistratului Corneliu Turianu.
Lui Klaus Iohannis nu i-a păsat însă; așa se explică, poate, și reacția lui de ieri, cînd a declarat public că scandalul SIPA i se pare ”o ciorbă reîncălzită”.
În noiembrie anul trecut, judecătorul Corneliu Turianu a murit fără a apuca să vadă finalul scandalului.

Deocamdată, mingea e în terenul Justiției. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Pe marele teren al Justiției, mingea aceea e cât un punctuleț. Nu se vede. Bravii frați Muraru pot sta liniștiți.

  2. Există și nepătati? Că Chiuariu este încă liber, dacă nu și senator?!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998