CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul Bolintineanu si diversiunea ”teroristul de la Iasi”

0 comentarii / 3156 vizualizări / 8 iulie 2013

La șapte ani de la scandalul ”teroristul cu butelie” de la Timișoara, scenariul se repetă aproape identic, de această dată la Iași. Și, ca un făcut, e comandat, parcă, să îngroape mediatic un eveniment extrem de grav, care zguduie din temelii structuri de forță ale statului precum Parchetul și Ministerul Internelor, ne referim la ancheta de la liceul Bolintineanu.

Exact cînd scandalul anchetei controversate de la liceul ”Dimitrie Bolintineanu” amenință să scape de sub control si să se lase cu retezări de capete înalte – premierul acuză MAI, ministrul Radu Stroe acuză procurorii șamd – apare un scandal mediatic perfect pentru a abate atenția opiniei publice. E vorba de așa zisul atentat – terorist ori ba – de la Iași, unde un nebun a detonat o încărcătură explozivă într-un amfiteatru al Universității ”Alexandru Ioan Cuza”.
Breaking Newsul ocupă în forță ecranele televiziunilor, scandalul Bolintineanu pică pe locul doi.
Aproape am spune ce noroc pe capul mai-marilor statului, ale cărui structuri de forță se confruntă cu grave probleme de imagine, să aibă parte de un asemenea eveniment care să mai distragă, cum spuneam, atenția românilor.

Marea întrebare: e noroc sau diversiune?

Analizînd la rece evenimente similare din trecut, am înclina spre a doua variantă.

Să ne amintim: exact acum șapte ani, în vară, se produc aproape concomitent două scandaluri majore implicînd figuri importante ale politicii, dar și structuri de forță ale statului, precum serviciile secrete, poliția, Parchetul etc.

În primul dintre ele, fostul președinte al țării, Emil Constantinescu, se prezintă la o audiere la CNSAS, unde declară ferm că șeful statului în exercițiu, Traian Băsescu, a fost colaborator al organelor de contrainformaţii militare ale Securităţii. „Documentele, pe care cei în drept au recunoscut că sînt legale, sub semnătura unor colonei şi generali, sînt foarte clare: Traian Băsescu a fost colaborator al organelor de Securitate, a avut dosar personal şi acest dosar a fost înaintat mai departe. Deci, nu există nici un fel de dubiu privind cel puţin începutul activităţii sale, pentru că, aşa cum se ştie, contrainformaţiile militare era o parte a Securităţii, care desfăşurau poliţie politică”, spune Constantinescu.
De asemenea, el mai declară că SRI ar putea răspunde în justiţie pentru tăinuirea sau distrugerea unor documente oficiale referitoare la colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea.
Constantinescu mai relata cum a aflat „cu stupoare” că SRI a răspuns CNSAS că nu există în arhiva sa nici un document referitor la Traian Băsescu. El afirma că SRI ar trebui să aibă documente referitoare la dosarul „Cîrma” sau la „nava Independenţa” al cărei comandant a fost Traian Băsescu, ambele dosare fiind de contraspionaj. „Am cerut ca SRI să fie chestionat pe chestiuni concrete. Să se ceară procesul-verbal de distrugere şi documentele prin care se confirmă primirea dosarului lui Traian Băsescu de la Contrainformaţiile Militare de către Securitatea judeţeană Constanţa”, a declarat fostul şef al statului. El a mai spus că, dacă SRI ar tăinui sau distruge anumite documente, „toate aceste acţiuni sînt prevăzute în Codul penal ca infracţiuni şi sînt prevăzute pedepse”.

Aproape imediat, la o zi sau două, vine un alt scandal: SRI anunță public că Shaker A. Shaker, fost şef al staţiei de spionaj irakiene de la Bucureşti, sub acoperire diplomatică, este reţinut de către organele Autorităţii pentru Străini din MAI și propus spre expulzare, după ce s-a aflat că primise sarcina de a organiza o serie de atentate la obiective occidentale şi israeliene din Bucureşti, în cazul atacării Irakului de către forţele coaliţiei. În fostul sediu al ambasadei irakiene din București este descoperit armament greu, ca și documente detaliate despre atentate.
În plin campanie a SRI, MAI, Parchetului de împăunare cu mărețul succes, cad însă bombe care încep să facă victime colaterale: soția irakianului acuzat de terorism dezvăluie public că acesta făcuse afaceri cu nimeni altul decît liderul opoziției, Mircea Geoană.
Stupoare maximă: marele prieten al SUA, fost ambasador la Washington, în relații cu un terorist irakian? Implicațiile ar putea fi devastatoare, dacă scandalul continuă.

Ce de făcut?

Soluția clasică; e nevoie de un nou scandal, care să le îngroape pe cele sus pomenite.

Așa se face că după 2-3 zile cade o nouă bombă mediatică, una care îngroapă tot ce prinde: SRI și DIICOT capturează un fioros terorist care, echipat în bermude și șlapi, voia să arunce în aer centrul Timișoarei cu ajutorul unui dispozitiv artizanal compus din două butelii și un detonator.

Zile în șir, televiziunile și presa scrisă relatează despre așa-zisul terorist, despre legăturile sale cu organizații arabe, despre monitorizarea sa atentă, timp de doi ani, despre cum voia să atace bazele americane din România și tot așa. Despre scandalul Băsescu-securist nu mai vorbește nimeni, nici despre teroristul irakian asociat cu Geoană. Soția cu gură prea slobodă a teroristului se internează la psihiatrie, apoi se refugiază într-o mănăstire și iese definitiv din atenția media.

Traian Băsescu iese, și el, la rampă, declarînd cu emfază: ”Să nu credeţi că suntem la prima situaţie în care ar exista la unii cetăţeni, în mod deosebit străini, tentaţia de a evalua posibilităţile oganizării unor atentate pe teritoriul României. Practica noastră este: la suspiciune expulzare şi mai discutăm peste 15 ani”.
România se liniștește: structurile veghează! Se lasă cortina, se așteaptă următorul scandal. Structurile sunt pregătite! (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998