CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul Duicu poate avea consecinte cumplite: PSD, ca o frunza-n vint

0 comentarii / 2139 vizualizări / 8 aprilie 2014

Odată cu explozia scandalului Duicu, soarta PSD atîrnă de un fir de păr. Practic, din acest moment, social-democrații pot fi executați brutal, în cel mai scurt timp, sau, funcție de anumite interese înalte, pot fi ținuți într-un șah controlat pînă la prezidențiale.

Explicația e simplă: datele din dosarul Duicu trimit clar către suspiciuni la adresa premierului Victor Ponta, cel din al cărui biroul guvernamental făcea trafic de influență baronul mehedințean. Nici nu e de mirare că, în ziua arestării acestuia, toate televiziunile făceau breaking news cu știrea, mai puțin România TV, care a cam tăcut mîlc. Interceptările sunt pe mandat de siguranță națională, iar Duicu apare în înregistrări ca mijlocitor al unor numiri grele în poliție sau parchete, cu sprijinul ”șefului mare” și al fostului ministru de Interne, Radu Stroe.

Avînd în vedere suspiciunile la adresa premierului, sunt toate șansele ca împotriva acestuia să înceapă urmărirea penală.

Fie și dacă Ponta e găsit nevinovat și primește NUP, punerea sub urmărire poate declanșa apocalipsa pentru PSD.

Potrivit art.109 din constituție, alin (2) ”Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Băsescu îl poate suspenda, deci, pe Ponta din funcția de premier, în clipa începerii urmăririi penale împotriva sa, pentru că vorbim aici de fapte presupus a fi comise în exercitarea mandatului.

Potrivit art.110 din constituție, dacă premierul se află mai mult de 45 de zile în situația de a nu-și putea exercita atribuțiile – deci suspendat – guvernul este demis de drept.

Ce ar însemna pentru PSD, să zicem, căderea guvernului Ponta în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare?

Pe lîngă un scor mai prost decît se conturează acum, ar putea însemna și că, în loc să se concentreze mai apoi pe refacerea USL ori încropirea altei alianțe, pe desemnarea unui candidat prezidențial și pe pregătirea alegerilor din toamnă, social-democrații ar fi nevoiți să negocieze din nou guvernarea cu Traian Băsescu, cel care poate desemna alt premier din alt partid, să clădească o majoritate, pentru că cea actuală se poate destrăma, și ar mai avea, peste toate, și o problemă de leadership, cu un șef de partid prăbușit din funcție pe altarul bănuielii de corupție. Pe de altă parte, varianta în care PSD ar vota în parlament împotriva urmăririi penale a premierului ar scoate în mod categoric și complet partidul din cărțile europene, pe termen nedefinit. Deja, cazuri precum Cosma sau Chițoiu au iritat profund cancelariile occidentale.

Teoretic, Ponta nu poate scăpa, în perioada imediat următoare, de punerea sub urmărire penală. Nici nu e de mirare că brusc, premierul s-a solidarizat cu Duicu, după ce nu o făcuse în raport cu alte nume mai grele ale partidului. În cele 30 de zile de arest, baronul mehedințean poate spune procurorilor multe.

Rămîne de văzut ce opțiune va avea palatul Cotroceni, ulterior: pe cea ”hard”, adică sacrificarea lui Ponta pentru a da o lovitură de moarte PSD în alegerile europene, ori pe cea ”soft”, adică păstrarea lui ca premier, dar cu o lesă extrem de scurtă, în perspectiva prezidențialelor. Situația e groasă și nu e întîmplător că PNL s-a repezit azi să convoace o ședință extraordinară pentru excluderea din partid a lui Radu Stroe, un alt pion expus major în scandalul Duicu, de parcă taman acum ar fi descoperit că fostul ministru e o coadă de topor pesedistă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998