CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul salariilor de demnitari: o lectie de realpolitik pentru presedinte

7 comentarii / 4652 vizualizări / 10 iulie 2015

Scriam ieri că PSD își aranjează vertiginos ploile politice printr-o colaborare tot mai armonioasă cu președintele Iohannis, în timp ce PNL rămîne cu buzele umflate, pe margine. Evenimentele scurse de atunci indică chiar mai mult de atît: PSD a depășit stadiul armoniei și a ajuns chiar la capitolul manipulării președintelui, căruia i-a servit o lecție de realpolitik greu de uitat.

E vorba de scandalul zilei privind majorarea considerabilă a salariilor înalților demnitari, propusă de premierul interimar Gabriel Oprea, și aplaudată cu multă căldură de președinte. Presa a vorbit, vehiculînd informații de culise, despre un aranjament discret între guvern și președinte. Primul decidea, al doilea lăuda, lucru care s-a și întîmplat, de altfel. Cînd totul părea bătut în cuie, a căzut bomba: Ponta, revenit din străinătate, a declarat, chipurile supărat, că nu e de acord cu această măsură, care va trebui luată doar cînd se majorează și restul salariilor de bugetari.

KO politic: președintele Iohannis cade dezastruos în ochii românilor drept unul preocupat mai mult de binele propriu decît de al țării, în timp ce Ponta e omul de bun simț care vrea binele tuturor.
Totul grație aranjamentului lui Gabriel Oprea, care l-a împins în cursă pe Iohannis știind că președintele are totul de pierdut, în timp ce el, personal, mai nimic; cum am mai scris, UNPR nu prea are un electorat pe care să-l dezamăgească. Binele UNPR e direct proporțional cu cel al PSD, iar PSD depinde mult de prestațiile de premier ale lui Ponta.

Tandemul Ponta-Oprea i-a întins, deci, o capcană lui Iohannis mirosind apetența acestuia pentru avantaje materiale, să ne amintim controversatele episoade din campanie, cînd Iohannis s-a instalat temporar într-o locuință de superlux în cartierul Primăverii, circulînd cu o limuzină la fel de luxoasă. Vacanțele de fițe ale cupului Iohannis, preocuparea exagerată pentru haine, vizitele externe precum cea de la Milano, la expoziția mondială, la Vatican ori la Salzburg, pentru festival, conturează portretul unui cuplu îndrăgostit de good life.

Ponta a mizat pe lăcomia președintelui colecționar de case și i-a ieșit cu brio: Iohannis nu doar că nu a refuzat, dar chiar a aplaudat cu ambele mîini majorarea propriului salariu. E greu să nu te întrebi ce capital uriaș de imagine ar fi adunat neamțul dacă ar fi dat guvernului în cap, public, cu propunerea lui Oprea.

Acum, respectivul capital se contabilizează în altă parte.
Iar Klaus Iohannis va fi obligat să tacă mîlc peste cîteva luni, cînd PSD va dezlănțui în mod cert sarabanda adevăratelor pomeni electorale – doar e campion la asta – pentru că orice reacție îi va fi taxată dur cu amintirea încîntării față de majorarea salariului său.

Modul stîngaci în care președintele încearcă acum să se replieze pe Facebook, inducînd ideea că poziția lui Ponta denotă fracturi în interiorul guvernării nu convinge pe nimeni, din păcate pentru el.
Lovitura a fost administrată, lui Iohannis nu îi rămîne decît să-și înghită amarul în barbă, după ce i-a fost servită o lecție de realpolitik. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. Iohannis trebuie sa se apuce din nou de meditatii.

  2. degeaba, bti, se vede ca esti sclavetele psd-ului. iohannis tot la 75% ramane, iar ponta tot la 30% si urat de popor, comunistule

  3. @ Alex, asa esti tu bou, de felul tau, sau te „intitulezi” Alina Gorghiu?

  4. Ghinion! O sa inghita in sec , dar o sa-i treaca. O sa se concentreze pe a doua carte: Al doilea pas. Oricum bine ca am vazut cum este politica altfel, Romania lucrului bine facut.

  5. Ivan Iohannis, noua imagine in Romania a lui Aliosa – KGB.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998