CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sebastian Ghiță se întoarce. Și pe mulți îi va popi!

0 comentarii / 1803 vizualizări / 25 mai 2017

Până în prezent, prognozele pe care le-am făcut s-au îndeplinit. Sebastian Ghiță se opune, de la Belgrad, extrădării sale. Mai mult, el solicită azil politic. Încercând să demonstreze că, în țara sa, este persecutat. Urmează o lungă perioadă, probabil un an, în care justiția sârbă va dezbate și va delibera asupra solicitării statului român, în contradictoriu cu solicitările lui Sebastian Ghiță. În acest interval de timp, el nu va mai rămâne încarcerat. Ceea ce înseamnă nici mai mult, nici mai puțin că se va întoarce. Dar în felul său.
Acum, există mult mai multe indicii decât inițial, atunci când Sebastian Ghiță a fost reținut la Belgrad. Aceste indicii se referă la viitorul său statut. A fost nevoie să vedem dacă partea română, prin vreo instituție de forță, i-a oferit discret acestuia o imunitate în schimbul nedevoalării unor fapte grave sau dimpotrivă, și a mai fost nevoie să vedem care sunt deciziile lui Sebastian Ghiță în raport cu propriul său statut. Acestea au fost, dacă ar fi să facem o analogie cu matematica, variabilele unei ecuații care conduce, inexorabil, la rezultatul pe care l-am prezentat mai sus.
Legislația internă din Serbia, precum și acordurile pe care Belgradul le-a semnat cu statul român și cu organismele internaționale sunt de așa natură, încât, fără a forța câtuși de puțin nota, Ministerul de Justiție de acolo poate adopta și decizia extrădării lui Sebastian Ghiță, după o perioadă relativ îndelungată de deliberări, și decizia neextrădării acestuia, dar și decizia de a i se acorda azil politic. Extrem de importantă în această ecuație este, cum spuneam, opțiunea personală a lui Sebastian Ghiță. Aceasta a fost exprimată cât se poate de ferm. Nu dorește să fie extrădat, nu crede că autoritățile de la București sunt îndreptățite să ceară extrădarea sa, dar, în schimb, vrea să i se acorde azil politic. În acest scop, l-a angajat pe unul din cei mai influenți avocați de la Belgrad. Și mașinăria s-a pus în mișcare.
Ce șanse are Sebastian Ghiță pentru a obține o victorie pe ambele planuri? Pentru a simplifica răspunsul, voi face precizarea că, dacă este admisă cererea sa de azil politic, extrădarea este exclusă. Pentru a avea câștig de cauză, are nevoie de o justiție care să nu îi fie ostilă, ci dimpotrivă, de o justiție prietenoasă. Condiție despre care știm, până acum, că ar fi îndeplinită, ținând cont și de statutul apărătorului său, dar și de relațiile personale pe care Sebastian Ghiță le are cu establishment-ul politic de la Belgrad. În plus, evident, el este obligat să demonstreze că, în țara sa, a ajuns în situația unui persecutat politic. Această demonstrație în fața justiției de la Belgrad a fost înlesnită prin comportamentul nesăbuit, agresiv, huliganic al procurorului său de caz. Procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală, i-a întins, fără să vrea, lui Sebastian Ghiță un covor roșu până în inima Serbiei. Probele există și sunt de necombătut. Cu atât mai mult cu cât, pentru asemenea fapte, procurorul este astăzi supus, la rândul său, unor investigații. Restul de probe, deși sunt extrem de numeroase, sunt circumstanțiale. Sebastian Ghiță mai poate demonstra că, în urma dezvăluirilor pe care le-a făcut și a celor pe care le-ar mai putea face despre statul paralel, și-a pus viața în pericol. Și că procesele penale îndreptate împotriva lui au un caracter politic, întrucât, dintr-un motiv său altul, “sistemul” a crezut de cuviință că este necesar să se răfuiască și să îl execute politic pe prietenul său apropiat, Victor Ponta, care, la data declanșării ostilităților, era președintele celui mai mare partid dn România și deținea funcția de prim-ministru.
Deci, dacă Sebastian Ghiță primește azil politic, nici nu se mai pune problema vreunei acceptări a solicitării de extrădare a sa.
Să admitem, însă, că nu va primi un răspuns pozitiv cererii de azil politic. Atunci rămâne să se ia o decizie în legătură cu solicitarea de extrădare. Date fiind circumstanțele și ținând cont de practica și de antecedentele justiției de la Belgrad, această procedură va dura destul de mult. Poate chiar un an. Este limpede că nu există suficiente argumente ca, în toată această perioadă, până când justiția va delibera, Sebastian Ghiță să rămână întemnițat. El poate fi eliberat cu restricția de a părăsi Serbia său Belgradul sau poate primi arest la domiciliu. În ambele variante, o perioadă importantă de timp, el va fi liber să își continue seria dezvăluirilor. Deci, în mod cert, Sebastian Ghiță se va întoarce, cu cea mai mare probabilitate pe cale transmisiilor TV pe care le va realiza, în direct și la ore de vârf, din Belgrad. Și presupun că îi va popi pe mulți. Pentru că nu există vreo persoană mai dispusă decât el și mai aptă decât el de a relata fapte extrem de grave care s-au petrecut, în ultimii ani, în interiorul sistemului. Și care au generat câmpuri tactice în justiție, în Parlament, în Guvern, în partidele politice, în sindicate și în presă.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998