CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sefia SIE: Iohannis face un sacrificiu de tura in meciul cu PSD

1 comentariu / 2980 vizualizări / 14 iunie 2018

Șocul dimineții: președintele Klaus Iohannis semnează decretul de propunere a lui Gabriel Vlase la șefia SIE, unde postul de director civil e vacant de vreo doi ani. Unii comentatori se grăbesc să vadă în asta o mișcare defensivă a președintelui, băgat în corzi de perspectiva suspendării, sau chiar începutul unor înțelegeri cu Dragnea. Dar poate fi, din contră, o mișcare de șah pur ofensivă, chiar dacă implică un sacrificiu de tură, adică postul de la SIE.

Concret, Gabriel Vlase e un pesedist notoriu, deputat în exercițiul funcției și un personaj cu un background nu tocmai glorios, ca unul care supt la țîța unor baroni precum Dumitru Sechelariu, nașul de cununie Iacobov ori Hrebenciuc.
Dar, Vlase mai are o caracteristică: el face parte din gașca fostului premier Mihai Tudose, un adversar de moarte al lui Liviu Dragnea și care așteaptă doar semnalul potrivit pentru a sări în barca lui Victor Ponta. Desemnarea lui Vlase ar putea întări, deci, nu echipa pesedistă, ci fix tabăra anti-Dragnea. Deocamdată, transferurile dinspre PSD spre partidul lui Ponta s-au oprit, așteptîndu-se verdictul în procesul lui Dragnea. Asta nu înseamnă că nu se vor relua în forță, curînd. Manevra lui Iohannis aduce izbitor cu cea a lui Traian Băsescu atunci cînd l-a numit la șefia SRI pe George Maior pentru a întări poziția de șef al PSD a lui Mircea Geoană, un lider pe gustul fostului președinte, care a făcut tot posibilul ca PSD să piardă ani de-a rîndul toate alegerile posibile.

Liviu Dragnea se află într-un moment greu: declanșarea procesului de suspendare va face ca din PSD să fie momiți cu plecarea și mai mulți parlamentari, pentru a se șubrezi majoritatea parlamentară.
Nedeclanșarea are, în schimb, șanse mari să aducă ruperea alianței cu ALDE, pentru că Tăriceanu simte că se află în fața ocaziei vieții. O eliminare din schemă, acum, a președintelui aproape va obliga PSD să meargă în alegeri cu liderul ALDE, în contextul probabilei condamnări a lui Dragnea și a absenței unui alt lider pesedist cu adevărat pregătit să concureze în următoarele 3-4 luni.
Se anunță zile tot mai încinse. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Nu e niciun „sacrificiu”!Vlase e un securist cu perioade albe in CV :de la terminarea facultatii in 1996 si pana in 2001 cand a fost pus subprefect de Hrebenciuc nu a lucrat nicaieri?!Probabil, a fost angajat la „organe”!Profilul individului e asemanator cu al lui Maior: plin de „doctorate” in securitate si de „specializari” externe.Pun pariu ca si taica-sau a fost securist si ca e semidoct!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998