CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sondaj IRES: un roman din trei crede in profeti si ghicitoare

0 comentarii / 2422 vizualizări / 29 iunie 2017

Un studiu sociologic realizat de IRES – institutul condus de Vasile Dîncu – în perioada 8-12 iunie, scoate la iveală un fapt interesant: nu doar că o treime dintre români cred cu tărie în capacitatea unor semeni de a prezice viitorul, dar cam un român din 14 pretinde chiar că a avut șansa să întîlnească, în viață, asemenea profeți. În schimb, la mare suferință e horoscopul: doar 45% declară că îl mai studiază și, dintre aceștia, doar 18% consideră că li se și potrivește ce citesc în el.

Potrivit studiului ”Percepții publice asupra viitorului”, 30% dintre români cred în clarvăzători, față de 69% care nu cred, iar dintre cei din prima categorie, 24% susțin că au întîlnit, efectiv, asemenea prezicători la viața lor.
10% dintre români recunosc că au încercat să-și afle viitorul cu ajutorul unor ghicitoare sau al unor preoți, iar 34% dintre români susțin că au avut premoniții care li s-au confirmat, ulterior.

Foarte interesant, 18% dintre români spun că ar opri timpul în loc, dacă ar sta în puterea lor să facă asta. O influență cu bătaie lungă, probabil, a șlagărului Corinei Chiriac, de odinioară, ”Opriți timpul”.
80% vor, în schimb, ca el să meargă înainte. Se gîndesc, poate, că înainte era mai bine.
Și mai interesant, românii aveau așteptări considerabile de la anii 2000: studiul relevă că 43% dintre ei consideră că anii 2000 sunt mult sub ceea ce se așteptau să fie, în raport cu 38% care susțin contrariul.

Untitled

De asemenea, 34% dintre intervievați consideră că, în viitor, lupta anticorupție se va înrăutăți, față de doar 28% care cred în îmbunătățirea ei, 31% cred că migrația va lua amploare, față de 23% care cred contrariul, iar 31% cred că vom avea, în viitor, guvernanți încă și mai proști, în timp ce doar 23% cred că ei vor deveni mai competenți. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998