CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Spre un Euro-exit general ?

4 comentarii / 3723 vizualizări / 26 februarie 2017

O „Europă cu două viteze”, o „Europe à la carte” (ca la restaurant) sau o „Europă cu geometrie variabilă” ? Ce refuzau zgomotos ieri liderii importanţi ai Europei Occidentale, adică numai în urmă cu 5-6 ani, acceptă şi promovează azi cu o comică, falsă înţelepciune. Europa avea şi ieri, are şi astăzi cel puţin două viteze. Avem Zona Euro şi Spaţiul Schengen, şi avem ţări care au încă monede naţionale şi ţări care sunt în afara Spaţiului Schengen. Despre ce vorbeşte azi Jean-Claude Juncker, acelaşi care respingea violent acum câţiva ani orice discuţie despre o Europă cu două viteze ? Capul UE vorbeşte, aparent fără să-şi dea seama, despre destrămarea organizaţiei, ba chiar o provoacă involuntar, iresponsabil. Şocul Brexit-ului va produce în cele din urmă un Euro-exit general ?
Ţara care poate pune cu o singură viteză cruce Uniunii Europene este Franţa, liderul secund al Uniunii. Iar Marine Le Pen, aflată azi în fruntea sondajelor pentru primul tur al prezidenţialelor franceze din aprilie, a promis un referendum pentru ieşirea ţării sale din UE. Nu e exclus nici ca, înaintea Franţei, să abandoneze UE ţările cu cele mai mari probleme economice şi financiare, ca Grecia şi Italia, probleme cauzate chiar de UE şi mai ales de moneda ei. Dar şi noua preşedinţie americană a lui Donald Trump a început să dea o substanţială mână de ajutor la destrămarea UE. Noua echipă de la Casa Albă are un exemplu viu pentru a arăta ce înseamnă globalismul, liber-schimbul fără limite, iar Bruxelles-ul pare a fi capitala unui nou „imperiu al răului”. Uniunea Europeană a luat locul Uniunii Sovietice în imaginarul colectiv al celor ce încă mai cred în naţiune şi susţin protecţionismul raţional. Un al Treilea sau al Patrulea Reich, pentru că UE începe să fie identificată de toată lumea drept Noul Imperiu German de Apus, de Răsărit, de Centru şi de Sud, adică un imperiu de vreo 450 de milioane de suflete după ieşirea Marii Britanii.
Europa cu mai multe viteze e o ameninţare clară la adresa ţărilor membre din estul Europei. După ce au fost spoliate de activele majore, de mâna de lucru tânără şi calificată, şi transformate în pieţe de desfacere de mâna a doua, ţările din Est vor primi şi statutul de colonie a Germaniei, Franţei şi Beneluxului, iar votul lor va fi doar unul consultativ, adică apă de ploaie. Ce-i drept, se va oficializa astfel situaţia de fapt de ieri şi de azi. Aroganţa imperială a Germaniei, Franţei, Olandei şi a micului ducat Luxemburg, aroganţă care a forţat Marea Britanie să părăsească Uniunea, ni se afişează acum în toată splendoarea ei. Liderii germani şi francezi, împreună cu Jean-Claude Juncker, contează pe frica ţărilor din estul Europei de Rusia şi neîncrederea în preşedinţia lui Donald Trump pentru a rămâne în UE chiar şi cu noile aranjamente umilitoare pe care le vor propune încă de anul acesta, anul aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea organizaţiei.
Deşi lipsită de o clasă politică responsabilă şi matură, România e totuşi norocoasă pentru că are încă o monedă naţională şi pentru că are încă frontiere controlate (adică nu este în Spaţiul Schengen). Toate umilinţele de ieri ne pot asigura independenţa şi suveranitatea de mâine. Dar se preocupă cineva în ţara noastră de un plan post-UE, căci realitatea începe să semene din ce în ce mai mult cu un proiect post-UE ? Cum scăpăm de actualii decidenţi de la Bucureşti, slugarnici, mărunţi şi fixaţi într-un trecut dispărut de mult ? (Petru Romoşan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Le président de la Commission européenne, Jean-Claude Juncker, a plaidé jeudi pour une Europe à plusieurs vitesses, face à la crise qui ébranle les 28 après le vote britannique en faveur du Brexit.

    «Est que nous voulons avancer à 28? Ou est-ce qu’il ne faudrait pas que ceux qui veulent avancer plus rapidement puisse le faire sans gêner les autres, en mettant en place une construction plus structurée, ouverte à tout le monde», s’est interrogé M. Juncker lors d’une conférence à l’Université catholique francophone de Louvain-la-Neuve (UCL), près de Bruxelles.

    «L’heure n’est plus à s’imaginer que nous pourrions tous faire la même chose ensemble», a reconnu M. Juncker devant des étudiants en droit de l’UCL, dans son intervention consacrée à «L’Europe: une vision d’avenir». Le Soir

  2. Un castel de nisip care se va narui „pas cu pas” !
    In batrana Europa statul-natiune va continua sa existe mult timp de acum incolo…. Va fi fost doar un experiment din care ceva pozitiv va ramane : renasterea sentimentului national dupa esecul lamentabil al celui de al IV Reich….

  3. Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a declarat că în ‘Cartea Albă’ privind viitorul Uniunii Europene, prezentată miercuri de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se regăsește și opțiunea desființării blocului comunitar și ea trebuie examinată la fel ca celelalte, transmite agenția EFE.

    ‘Putem continua în general la fel ca până acum, cu pași mărunți, să revenim la competențe mai naționale, să ne limităm la piața unică sau, de ce nu, să desființăm’ UE, a spus Moscovici, precizând totodată că el nu dorește ca această ultimă opțiune să se materializeze, dar că ea ‘trebuie evaluată’.

    Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut miercuri în plenul Parlamentului European un discurs în care a descris cinci scenarii posibile

  4. Episodul 1 a fost unirea dizain facut de frimarsoni condusi de uovrei. cand au spart marile imperii otoman, austroungar, rus.Atunci prin nationalism puternic au trebuit sa faca tari separate.Numai asa au putut sa mobilizeze ajutorul de la pop ulatiile din provinciile astea. in actiunea asta de distrugere.Episodul 2 Au facut si dus la indeplinire dizainul 2 comunismul .Au distrus elitele politice pamantene si economia. In continuare,dizainul 3 :ce nu s-a putut lichida cu comunismul acuma trebuie realizat in episodul trei de versiunea „vestica” prin nenorocirile „democratiei” si/ sau ceva razboi, intrucat romanimea este cam incapatanata si recalcitranta la schimbari majore in mai rau.Aceste dizainuri au autori comun si aume uovreimea care lucra la maretia imperiului lor ca in romanele scrise de George Orwel folosindu-se de orice fara scrupule:femei in politica,marsoneria, fraude bancare, homosexuali preferential la functii publice,atacuri la ortodocsie, promovarea culturii de cimitir si a distrugerii prin sex, in reclame, educatie, politica,libertate la jaf economic.etc.Totul este facut pe invers prin slugarnicia autoritatilor politice cu rezultat final total destructiv cum a scris Ioan Petru Culianu Dumnezeu sa il ierte.Si scriitorul asta s-a incurcat cu o uovreica asa cum astea se iau de barbatii cu potential in speranta ca va ajunge celebru.Cand si-a dat seama de toata treaba a fost prea tarziu. Soiul asta de omenire a uovreilor este un soi total destructiv care aduce numai tragedie pentru cei pe care pun ei ochii.Si noi suntem in vizorul lor si cred ca planuiesc ceva razboi de aia ne separa de restul uniunii .In felul asta noi o sa fim afectati de indifrenta tarilor mari care o sa continue viata lor ca si inainte fara sa ne ajute cu nimic pana ce vom fi terminati.Astia au pacalit electoratul cu propaganda incat am mers ca orbii de la est la vest spre niste sperante desarte.Uite cum e acuma cu demonstratiile alea din Piata Victoriei.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998