CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

SRI rinjeste coltii catre CCR in scandalul Big Brother?

0 comentarii / 2061 vizualizări / 22 ianuarie 2015

Judecătorul Toni Greblă, de la CCR, a fost săltat azi de acasă de către DNA și adus la audieri, pentru șpăgi luate de la un interlop. datînd de acum cîțiva ani. El riscă arestarea, dacă procurorii cer asta și Senatul își avizul, conform legii. Marea întrebare: e o coincidență faptul că evenimentul are loc a doua zi după ce Curtea Constituțională a respins pentru a treia oară legile Big Brother, puternic susținute de SRI?

Potrivit unui document DNA citat de Romania TV, anchetatorii sustin „in perioada 2010 – 2015, numitul Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator in Parlamentul Romaniei (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la Curtea Constitutionala, a pretins si primit de la numitul Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele:

– in perioada 2010 – 2015, folosinta gratuita, service-ul si asigurarea pentru autoturismul marca BMW Seria 5, in echivalent de 56.070 euro;
– in perioada 2010 – 2015, folosinta gratuita a postului telefonic inregistrat pe S.C. Power Plus S.R.L.;
– in 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul a doua rochii de dama, cadou pentru sotia sa) ;
– in octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorala privind alegerile parlamentare: sase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelina de 6 si alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afise si alte materiale electorale”.

Procurorii arata ca „foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Ion Bircina, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.) „.

Ceva nu e în regulă în poveste.

Să fim bine înțeleși: nu pornim de la premisa că Toni Greblă ar fi curat ca lacrima; dimpotrivă, tocmai faptul că el a ajuns judecător la CCR ridică mari semne de întrebare, în condițiile în care, la vremea respectivă, el era deja un personaj mai mult decît controversat.

Cunoscut de mult, grație dezvăluirilor presei, drept un politician cu afaceri dubioase, un partizan înfocat al loviturii de stat din 2012, un promotor al odraslelor sale în sinecuri de stat (un fiu numit viceconsul la Paris la 32 de ani), Greblă nici măcar nu se apropia de profilul moral al unui judecător la cea mai înaltă curte din stat, cerberul democrației.

Propunerea sa, de către PSD, pentru postul respectiv e de la sine înțeles că trebuia urmată de o verificare la sînge de către anumite organe.Și trebuiau trase serioase semnale de alarmă. În loc de asta, președintele Traian Băsescu i-a urat succes în noua funcție, în decembrie 2013; în alte ocazii, el invoca mapele profesionale necorespunzătoare ale celor propuși în funcții grele. De fapt, chiar propunerea lui Greblă a fost făcută după ce Băsescu anunțase public că va boicota depunerea jurămîntului de către Lucian Bolcaș, cel propus anterior de către PSD, pe motiv că acesta nu avea profilul necesar. Rezultă, după retragerea lui Bolcaș, că Toni Greblă avea ”profilul” necesar, din punctul de vedere al președintelui, din moment ce nu avea obiecții.

Ori poate, pe Greblă l-a ajutat tocmai faptul că era șantajabil, ori ”executabil” în momente-cheie?

Revenind, presa relata, deci, pe larg despre problemele clanului Greblă încă înainte ca seniorul să ajungă la CCR (se vorbea chiar de relații cu Al Qaeda!!).

Iată că azi, brusc, binomul SRI-DNA descoperă că Toni Greblă lua șpăgi de la interlopi, încă de acum cinci ani, sub formă de rochii, capsatoare și prestări servicii.

Și asta, a doua zi după ce CCR respinge, pentru a treia oară în decurs de cîteva luni, o lege puternic susținută de SRI și de Laura Kovesi, mai precis cea privind securitatea cibernetică.
Anul trecut, judecătorii mai trîntiseră SRI două legi de aceeași speță: cea privind obligaţia furnizorilor de telefonie şi internet de a reţine 6 luni datele utilizatorilor şi cea privind obligaţia de a solicita datele personale utilizatorilor de cartele telefonice prepay şi de reţele wifi publice.

E greu să nu te gîndești că punerea sub acuzație, azi, a lui Greblă ar putea avea strînsă legătură cu votul de ieri și că tandemul SRI-DNA rînjește colții, amenințător, spre Curtea Constituțională, sub formă de ultim avertisment.

Legea Big Brother va fi, probabil, modificată oarecum și retrimisă, mai devreme sau mai tîrziu, la CCR. Acela va fi momentul cînd ne vom da seama cum stau, de fapt, lucrurile, în scandalul Greblă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998