CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Surpriza: avem guvernul ”Inapoi in cazarmi”?

4 comentarii / 5806 vizualizări / 3 ianuarie 2017

Nu știm cît de fericiți vor fi fiind românii cu noul cabinet anunțat azi de alianța PSD-ALDE, dar e aproape sigur că cineva nu e deloc fericit: binomul SRI-DNA. Surpriza furnizată de cîștigătorii alegerilor e de un nivel ridicat, dacă ne gîndim fie și numai la faptul că lista finală a semănat cel mai puțin, din istoria recentă, cu cele difuzate pe surse. Per ansamblu, se pare că avem un guvern care ar putea să transmită serviciilor secrete autohtone consemnul ”Înapoi în cazărmi”, după mai bine de un deceniu în care au făcut jocurile în politică, tot mai la vedere.

Dacă, inițial, structura noului guvern, așa cum se prefigura prin presă, stîrnea fiori prin numele vehiculate și prin backgroundul lor, exagerat de amestecat cu munca de informații, iată că formula finală a ras aproape tot.
Singurul component care rămîne cu ceva semne de întrebare e însuși premierul – aproape te întrebi dacă el nu o fi fost un soi de paravan menit să deruteze serviciile în timpul în care se cocea adevărata formulă – dar e de așteptat ca el să fie cel mai atent supravegheat de partid, începînd cu Liviu Dragnea.

În fapt, văzînd relația Dragnea-Grindeanu, inclusiv pe ecranele TV, aproape îți zboară gîndul la mîinile roșii cu care Dumitru Prunariu s-a întors, conform unui banc celebru, din spațiu, pe motiv că prietenii ruși îi dădeau peste mînă de cîte ori atingea vreun buton.

Restul guvernului dă semne să aibă altă agendă decît a serviciilor, sau cel puțin a SRI.

În primul rînd, e de așteptat de la executiv și de la noul parlament să se atace la baionetă legislația din domeniul penal și să se facă necesarele corecturi, după catastrofa produsă de adoptarea unor coduri falimentare, prin asumarea răspunderii, în care s-au strecurat numai ouă otrăvite, fără legătură cu democrația.

În doar doi ani de la adoptare, ne amintim, Curtea Constituțională a făcut pulbere vreo 50 de articole din ambele coduri, cel penal și cel de procedură penală, dar nimeni nu a îndrăznit, nici în parlament, nici în guvern – cu vreo două firave excepții – să corecteze respectivele articole. Așa se face că, în acest moment, din codurile numite lipsesc, pur și simplu o droaie de articole.

De-a lungul anilor, serviciile, DNA, regimul Băsescu în ansamblu și echipa mediatică de zgomote din spatele lor au întreținut impresia că cine se atinge de legislația penală e un infractor care se opune propășirii patriei.

Astăzi, vedem tot mai clar că în România s-a creat mafia anti-mafia, dacă o putem numi astfel.
Un stat eminamente polițenesc, cu servicii secrete gigantizate, în care curg cu zecile de mii mandatele pe siguranță națională – singurele care nu pot fi refuzate de judecători – dar nu s-a prins vreodată un spion ori vreun terorist.

În schimb, din ele au derivat sute și mii de dosare ale așa-zișilor ”picați pe tehnică”, la care s-au adăugat cele generate de echipele profesioniste de denunțători, amintind de trista epocă stalinistă.
Au derivat condamnări pe bază de stenograme și înregistrări audio.

Drepturile omului au ajuns ”un moft”.

Condamnările de la CEDO nu au avut niciun impact în țară.

Din abuz în abuz s-a ajuns la situații aberante, în care DNA a devenit o suprastructură statală imună, iar șefa acesteia, un guru al nației care dă indicații în toate domeniile, inclusiv cel politic.

La adăpostul luptei anticorupție s-a derulat corupție la nivel înalt, s-au făcut afaceri de miliarde în interiorul serviciilor, s-au prestat reglări de conturi, au fost făcute dispărute personaje importante care dețineau informații fierbinți șamd.

Într-un final, s-a ajuns la situația dramatică a instituționalizării guvernării prin serviciile secrete.
În ultimii ani, cabinetele reprezentau terenul de înfruntare al marilor servicii: cîți miniștri are SRI, cîți SIE etc.
S-a ajuns ca un număr tot mai mare de miniștri, secretari de stat ori consilieri prezidențiali să aibă, obligatoriu, în CV, stagii de pregătire la ”Academia” SRI, la Colegiul de Informații ori de Apărare, doctorate în domeniu și tot așa.

Nu se mai guverna pentru binele cetățeanului, ci în numele interesului național.

Cireaș pe tort a reprezentat-o ilegitimul guvern tehnocrat, în care calitatea de acoperit al serviciilor se împletea cu cea de birocrat bruxellez, ambele la fel de patetice.

În 11 decembrie, românii au dat un vot, în opinia noastră, împotriva acestui sistem odios, care ducea România, lent, dar sigur, înapoi, spre perioada comunistă. Pe alocuri, cu abuzuri chiar mai grave decît pe atunci.

PSD și ALDE dau semne, deocamdată cel puțin, că au înțeles lecția votului.
Configurația conducerii noului parlament, componența noului guvern, declarațiile liderilor celor două partide dau speranțe că situația se va îndrepta.
Un semnal important e prezența în fruntea ministerului Justiției a lui Florin Iordache, un politician care a criticat procedurile DNA în trecut, inclusiv mascarada mandatelor pe siguranță națională de care vorbeam mai sus.

E de salutat și prezența la Comunicații a unui ministru care chiar e din domeniu, după experiențele cu pafariști precum Gabriel Sandu ori Marius Bostan.

Noii miniștri nu sunt fecioare, au, toți, schelete în dulap care vor ieși la iveală în perioada următoare.

Era o naivitate să năzuim spre un guvern impecabil, așa ceva ”nu se există” într-o țară ca România, care într-un sfert de secol a sărit din securism în sereism.
Dar, dacă dintre scheletele respective lipsesc măcar cele ale serviciilor, tot se cheamă că s-a făcut un mare pas spre revenirea la democrație.

Se vor face nenumărate greșeli în actul de guvernare, dar vom scăpa, poate, de sentimentul deprimant că toate marile decizii guvernamentale se iau la ordinul și în beneficiul serviciilor și al structurilor agreate de acestea, incluzînd aici și multinaționale susținute de ambasadori occidentali vocali.

La cît ne-am căciulit în fața ambasadelor străine și a organismelor internaționale în ultimul deceniu, aproape e o oază de lumină redenumirea unui minister ca fiind al Culturii și Identității Naționale.
Cum o idee bună e și sintagma ”Justiției sociale” în noul nume al ministerului Muncii. Pentru că justiția socială a cam lipsit în România ultimilor ani.

Structura noului cabinet e cam mare, ce-i drept, greu de înțeles de ce trebuie ministere separate ale Mediului și ale Pădurilor și Apelor, bașca cel al Agriculturii. La fel cu Externele și Afacerile Europene.

Pe de altă parte, ridicarea ministrului Mediului la rang de vicepremier e, mai mult ca sigur, un alt semnal important transmis de PSD-ALDE, în condițiile în care exploatarea pădurilor s-a făcut de-a dreptul sălbatic în ultimii ani, de către firme străine.

Ar mai fi de observat numărul mare de femei din guvern, 8 din 27, cea mai mare dintre toate guvernările post-decembriste, ca și absența unor miniștri din zona Clujului, regiune care a făcut jocuri politice majore în ultimul deceniu, nu totdeauna salutare. În fine, remarcăm prezența unor miniștri din cabinetul Năstase (Valeca, Daea), a unor apropiați ai lui Ion Iliescu (Vulpescu), a unor oameni apropiați unor foste figuri grele ale partidului, ceea ce ar putea semnifica un cabinet de echilibru între diversele facțiuni din partid.

Acestea ar fi doar cîteva observații ”la cald”, imediat după anunțarea noului guvern. Unul ai cărui membri nu pot fi respinși, pe bucăți, de președinte, cum fals se discută pe unele canale TV, pentru că executivul se va vota în bloc.

Asta nu înseamnă că nu urmează cît de curînd reacțiile Cotrocenilor, ale Binomului, ale presei acoperite.

Ori că s-ar anunța vremuri liniștite, în perioada care vine…

(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Dar binomul SIE-DIA, cum se simte ? !
    Ca dvs. le stiti pe toate !

    • se simte ca porcu’

  2. Mama ce delir. Ce-mi place cand blogari din astia care au site-ul plin de informatii „din culise” se iau de „servicii”.

  3. Nu inteleg ce schelet in dulap ar putea sa aiba pisdetta aia de la Ministerul de interne. Ce semnal da Dragnea cu un asa ministru gaurit.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998