CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Surprize-surprize in Raportul Departamentului de Stat al SUA

5 comentarii / 4113 vizualizări / 22 aprilie 2018

Ca în fiecare an în această perioadă avem parte de Raportul de ţară privind Drepturile Omului, publicat de Departamentul de Stat al SUA. Am aruncat, de curiozitate, o scurtă privire peste document ca să vedem cum mai stau lucrurile din acest punct de vedere. Nu prea bine, am spune: deși sunt consemnate și realizări, există încă multe neîmpliniri în puncte delicate, precum corupția politicienilor, situația din închisori, libertatea presei ori tratamentul aplicat minorităților.

Printre cele mai importante probleme legate de drepturile omului se numără cazuri de violență împotriva lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor și intersexualilor (LGBTI) etc.
De asemenea, multe închisori sunt în mod semnificativ supraaglomerate și vechi. În unele închisori, suprapopularea e chiar severă, de la 174 la 176 la sută din capacitate. Deși legea prevede separarea deținuților din arest preventiv de cei condamnați definitiv, autoritățile îi plasează adesea în aceleași secțiuni ale închisorilor.
Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) al Consiliului Europei a exprimat îngrijorare cu privire la condițiile de viață în unele penitenciare supraaglomerate. De asemenea, au raportat maltratări ale deținuților de către paznicii din închisori, în principal pumni și lovituri cu bastoane. Mai toate închisorile verificate au dovedit că suferă material și structural, sunt probleme în alimentația cu apă ori cu mesele de seară.
În ce privește investigarea abuzurilor comise de reprezentanți ai instituțiilor de forță, se remarcă o tergiversare a acestora de către procurori și alte autorități, ceea ce reduce eficiența mecanismului de sancționare a respectivelor abuzuri. Multe persoane au reclamat întârzieri în notificarea unei terțe părți în privința detenției lor și în obținerea accesului la un avocat înaintea audierilor. Cetățenii străini deținuți nu au primit în mod sistematic informații despre drepturile lor într-o limbă pe care au înțeles-o. Confidențialitatea medicală în urma examinărilor deținuților nu a fost garantată.

Multe autorități naționale și europene au continuat să critice ritmul lent al proceselor judiciare, durata medie a proceselor civile, în primă instanță, fiind, spre exemplu, de 367 de zile. Din acest motiv, în mod frecvent, pîrîții au profitat de întârzierile în procedură pentru a depăși perioada de prescripție și a evita pedepsele.
Sunt menționate, totodată, practici incorecte ale procurorilor privind interceptările telefonice, utilizate excesiv ori în cazuri în care conținutul lor se dovedește irelevant pentru proces.

Îngrijorări profunde stîrnește situația presei, în condițiile în care patronii unor mass-media influențează conținutul materialelor. În multe cazuri, organizațiile media au avut tendința de a reflecta punctul vedere al proprietarilor ori al celor susținuți de aceștia, fie că a fost vorba de entități comerciale sau de grupări politice. E considerată ”alarmantă” și situația cazurilor de agresiuni fizice ori verbale contra reporterilor. De asemenea, mulți jurnaliști denunță amenințări și presiuni din partea unor grupări mafiote ori a unor grupuri locale de criminalitate organizată.

Nici situația azilanților și a refugiaților nu e mai roză, raportul consemnînd că practicile de corupție au condus la deturnarea fondurilor destinate acestora.

Vorbind despre corupție, să notăm observația îngrijorată că deși legea prevede sancțiuni penale aspre, mulți oficiali au fost implicați în asemenea practici. ”Corupția a fost o problemă și au existat incidente de corupție guvernamentală în cursul anului” se arată în raport.
În 2016, cetățenii au semnalat autorității naționale anticorupție aproximativ 4.000 de cazuri de corupție, 2.028 de încălcări ale codurilor de conduită ale instituțiilor publice și 1.241 de cazuri de abuzuri, infracțiuni sau alte delicte ale angajaților publici; s-au pronunțat 935 sancțiuni, inclusiv 212 concedieri. În 2015, au fost arestate 241 persoane și s-au investigat alte 3700 cazuri de abuz de putere, corupție și fraudă.

O problemă gravă ține de drepturile femeilor: între ianuarie și iulie, poliția a primit 2.333 de rapoarte privind cazuri de violență sexuală și au arestat 2.438 de presupuși făptași. Potrivit unui studiu din 2016 al institutului național de statistică, 31,5% dintre femeile cu vârste cuprinse între 16 și 70 de ani au fost victime ale violenței fizice sau sexuale. Între ianuarie și iulie, 50 de femei au fost ucise de partenerii lor. De asemenea, s-au raportat peste 4.000 de cazuri de abuzuri asupra copiilor, iar 3.500 de minori provenind din afara țării au fost exploatați în scopuri sexuale. Autoritățile au monitortizat peste 410.000 de siteuri cu pornografie infantilă și au dat 449 de persoane pe mîna procurorilor.

Sunt pomenite și cazuri de antisemitism, unele grupuri extremiste fiind considerate responsabile de antisemitism, remarci și acțiuni, incluzînd vandalism și publicarea de materiale antisemite pe internet ori afișarea la meciuri de către galeriile de fotbal.

Discriminarea țiganilor ori a grupurilor LGBT este o problemă încă existentă în societate, înregistrîndu-se și numeroase cazuri de violență împotriva acestora. Se înregistrează frecvent cazuri de discriminare, inclusiv la angajare, pe motive de sex, rasă, etnie, orientare sexuală, religie șamd.

În fine, să mai menționăm că, în 2016 inspectorii de muncă și ofițerii de poliție au inspectat efectiv 141.920 de companii, identificând 62.106 muncitori la negru, dintre care 1.357 imigranți ilegali și 236 minori. Inspectorii au descoperit 12.800 de încălcări ale reglementărilor privind orele suplimentare și au suspendat aproximativ 7.000 de companii care au angajat la negru un minim de 20% dintre angajați.
Lucrătorii la negru au fost adesea exploatați și plătiți cu întîrziere, au lucrat în condiții neigienice sau au fost expuși unor riscuri de siguranță. Astfel de practici au avut loc în servicii, construcții și agricultură. În noiembrie 2016, un centru independent de cercetare estima că există peste 3,1 milioane de lucrători la negru în țară.

Una peste alta, ca să cităm o droaie de confrați de breaslă, avem de a face cu un raport de-a dreptul devastator al Departamentului de stat american în ce privește situația drepturilor omului.

O singură mică precizare de final: pentru că raportul privind România a fost difuzat și paradifuzat de presa de la noi ieri și azi, ne-am luat libertatea să decupăm datele de mai sus din raportul aceluiași Departament privind Italia (măcar spre a putea face o umilă comparație).

O țară europeană model – nu-i așa? – și al cărei prim-ministru demisionar tocmai ne-a vizitat pentru a ne ține niscaiva prelegeri despre corupție și altele asemenea. Dimensiunea prea mare a articolului ne împiedică să prezentăm extrase și din raporatele similare privind Franța ori Japonia, alte state-model. Dar vă asigurăm că ar fi fost extrem de interesant. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. Auzi, bre, poate scrie careva un raport de țară și despre dumnealor, cu Guantanamo, cu imigrație ilegală, cu discriminare rasială, cu paradisul fiscal Delaware, cu bani luați de la Soros, respectiv, după caz, Putin și altele. Până atunci, să-și ia raportul și să și-l bage where the sun doesn’t shine.

    • Mi-a plăcut mult încheierea. Nu știu cum s-o definesc: eleganță sau corectitudine politică ? :)

  2. Felicitari pentru articol!Geniala chestia cu Italia!

  3. Inchisori aglomerate si executii crude – astea sunt problemele, ca risca romanii sa o ia prea repede si sa dezvaluie prea mult din plan!

  4. Chapeau!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998