CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Udrea il ingroapa si mai tare pe Traian? Plingere in scandalul ”biletelul roz”

0 comentarii / 2595 vizualizări / 24 iunie 2014

Oricît de halucinant ar părea, Partidul Mişcarea Populară a depus, azi, o plângere penală la DNA împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, cu întîrziere de 9 ani și mai bine, pentru trafic de influenţă în favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu, în episodul ”bileţelul roz” din 2005.

Sunt convinsă că DNA de acum va putea face mult mai multă lumină în acest caz decât Parchetul General de atunci, pe care majoritatea PNL-PSD îl controla”, a scris Udrea, conform Mediafax.

Marea problemă este că demersul făcut la DNA riscă să îi dea lovitura de grație tocmai președintelui Traian Băsescu, aflat direct sub incidența Codului Penal, mai mult chiar decît Tăriceanu, în acest caz.

Pentru cei care au uitat, scandalul ”bilețelului roz” a izbucnit în ianuarie 2007, atunci cînd Udrea a spus, într-o emisiune la Antena 3, că, în perioada în care ea era consilier la Cotroceni, adică în 2005, şef al Cancelariei prezidenţiale, premierul Tăriceanu i-a trimis preşedintelui Băsescu „o scrisoare în care îi cerea săintervinăla Parchetul General pentru Dinu Patriciu şi chiar cerea date din proces”. Udrea a relatat căi-a dus preşedintelui scrisoarea, iar acesta, cînd a văzut despre ce este vorba, l-a aruncat şi a zis: „Aşa înţeleg mafioţii săconducăţara şi Guvernul”.

La vremea respectivă, în 2007, nici Udrea, nici Băsescu nu mai știau exact pe unde zace respectivul bilețel; problema era, însă, cu totul alta.

Anume, întrebarea de ce președintele, demn apărător al justiției, nu sesizase imediat organele statului pentru traficul de influență al premierului, aparent extrem de grav?

O întrebare la care, în ianuarie 2007, Băsescu a furnizat două răspunsuri total diferite, într-un interval scurt.

Primul a fost acela că „Eu primesc foarte multe solicitări, mai mult sau mai puţin legale. Celor legale le dau curs, cele care nu sunt legale le clasez mai mult sau mai puţin nervos. Ştiu în mod cert căa fost ceva”.

Întrebat insistent de presă de ce nu a dezvăluit cînd a primit scrisoarea de la Tăriceanu, pentru căpoate fi acuzat de tăinuire, Băsescu a spus: „Dacăplecăm de la aceastăpremiză, văpot arăta 10.000 de scrisori pe lunăcare-mi solicitălucruri ilegale”. Ziariştii au insistat şi i-au spus că era vorba despre premierul României, iar preşedintele a răspuns „tot un cetăţean este şi el”.

Ulterior, același Băsescu a revenit cu altă teorie, anume că nu a sesizat organele de anchetă, în 2005, pe motiv că România se pregătea de integrare și nu îți permitea o decredibilizare a Guvernului în acel moment: „Un astfel de document s-ar fi constituit într-o probă că în România nu s-a schimbat nimic după alegeri” a spus președintele.

În fața unei anchete penale a procurorilor, însă, asemenea argumente nu ar avea nicio valoare, iar șeful statului risca și atunci, ca și acum, acuzația de tăinuire.

Din acest punct de vedere, el este mai penal decît Tăriceanu, pentru că fapta sa – nesesizarea organelor de anchetă – e clară, în timp ce traficul de influență al fostului premier e discutabil.

Nu o spunem noi, a spus-o chiar Băsescu, în 2007, atunci cînd a admis în fața jurnaliștilor că „biletul are un anumit grad de ambiguitate”.

Tocmai de aceea, dacă faptele în cauză nu s-au prescris, s-ar putea ca demersul Elenei Udrea să îl lovească mai mult pe actualul președinte decît pe fostul premier.

În 2007, după izbucnirea scandalului, biletul buclucaș a ajuns la Parchetul General, care i-a pus cruce; nu știm însă dacă motivul era dorința de a-l proteja pe Băsescu de acuzația de tăinuire sau incapacitatea de a dovedi vinovăția lui Tăriceanu.

La cum se mișcă în ultima vreme lucrurile în România, dacă e corectă prima supoziție, s-ar putea ca Băsescu să aibă o mare și neplăcută surpriză. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998