CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un bolovan pe care Monarhia nu il va putea cara

0 comentarii / 11690 vizualizări / 9 noiembrie 2017

Evenimente majore se petrec în aceste zile în jurul Casei Regale a României. Avem ultimele clipe ale unui personaj de legendă, unic șef de stat din al doilea război mondial în viață, a cărui moarte va face turul mapamondului. Avem un incident zguduitor implicînd un descendent al Regelui și poliția. Și mai avem o lege stranie, care va produce un scandal imens. Dintre toate, însă, cel mai trist e că fostului suveran, monarhiei în ansamblu, i s-a legat de gît un bolovan pe care nu îl va putea duce. În numele unor interese mai mult decît meschine.

Pînă în epoca modernă, instituția grațierii infractorilor s-a aflat în mîinile suveranilor, ulterior revenind președinților ori parlamentelor. Sigur e că, dintotdeauna, s-a asociat ideea de cap al statului cu cea de iertare și nu întîmplător. Pentru că percepția publică a unui Rege trebuie să fie de om al iertării, nu al pedepsei ori al răzbunării; pentru asta se găsesc destui alți oameni ori instituții.

De ieri începînd, ultimul mare reprezentant al monarhiei autohtone, Regele Mihai, este brutal exclus de pe lista unor asemenea suverani prin excelență, din cauza unui incident de proporții și a unui comunicat de presă dubios.

Astfel, românii, și nu numai ei, află că nepotul Regelui, cîndva marea speranță a monarhiei, a venit să-și ia rămas bun de la bunicul său, pe patul de moarte.
Nu a fost îngăduit nici măcar în interiorul locuinței.

Mai mult, comunicatul ulterior al ”Casei Regale” reamintește că ”Majestatea Sa a făcut clar, de mai multe luni de zile, faptul că refuză să-și vadă nepotul, lucru adus la cunoștință dlui Medforth-Mills în repetate rânduri”.

Te uiți și rămîi năuc.

Asemenea atitudine vine direct din bezna minții.
Ultimul salahor ar fi de neînțeles în ochii oamenilor dacă, în fața morții, ar refuza cu îndîrjire să se împace cu cineva extrem de apropiat, din familie. Cu cineva tînăr și necopt la minte, mai ales.
Darmite un om cu sînge nobil, regal.

Și pentru ce crimă odioasă s-a înverșunat atît de rău Majestatea Sa contra nepotului iubit?
Abia dacă se știe cu precizie la nivelul marelui public… ceva legat de o dragoste netolerată de familia regală.

Pentru că, se știe, Casa Regală a României are, dintotdeauna, principii foarte solide în ce privește moralitatea și toleranță zero la abateri.

Exemple celebre de ”fermitate”: amantlîcul Reginei Maria cu Ionel Brătianu ori faptul că doi dintre copiii acesteia erau suspectați a fi ai lui Barbu Știrbey, amorurile lui Carol al doilea, cel care a dezertat din armată ca să se însoare cu marea iubire și al cărui ștremeleag era generator de folclor, ori ciudata naștere la șase luni de la căsătoria părinților a lui Mihai I, care a făcut nația să se zguduie de rîs, pe furiș.

Impecabil trecut, nu ai ce zice.
Explicabil de ce crima prințului Nicolae a fost atît de mare încît e de neiertat și pe patul de moarte.
Explicabil, dar pentru retardați mintal, probabil.
Niciun om de bun simț nu va înghiți vreodată asta.
Pentru aceștia, Regele Mihai va pleca pe lumea cealaltă cu un bolovan de gît care nu va putea fi cărat în veci. Un punct final pentru o monarhie, oricum, de mult săvîrșită.

Ce ne facem, însă, cu cei care nici măcar nu cred povestea livrată de Duda-Margareta?

Pentru că există și un al doilea scenariu, mult mai plauzibil, am spune,
Acela că Regele nu a semnat comunicatul de ”excomunicare” a nepotului și nici nu i-a respins, ieri, vizita.
Asta, fie pentru că Regele e, de multă vreme, într-o stare fizică atît de proastă încît nu mai are niciun cuvînt de spus, fie pentru că, mai grav, s-ar putea să fi murit, de fapt, de multă vreme, iar decesul să fie ținut la secret. O teorie care circulă deja de mai multă vreme. (Deși, anunțul Casei Regale potrivit căruia Regele a primit marți Sfînta Împărtășanie indică, teoretic, faptul că fostul suveran ar fi conștient și poate comunica, pentru că împărtășania nu se acordă fără spovedirea păcatelor).

În acest caz, era crucial ca prințul să nu aibă acces la bunicul său.

Această ipoteză e foarte puternic susținută de un element: graba Casei Regale de a informa marele public, printr-un comunicat, în legătură cu așa-zisul incident provocat la Aubonne de către Nicolae.

În mod firesc, chiar dacă ar fi fost așa – ori chiar mai rău – Casa Regală ar fi avut tot interesul să mușamalizeze incidentul, pentru că anatema poate pica nu doar asupra prințului, ci și asupra blazonului, în general.

Ce fel de sînge albastru mai au și ăia care se bat cu infirmierele și violează proprietăți?

De-a lungul istoriei, casele nobiliare exact prin asta s-au remarcat: mușamalizarea oricăror scandaluri care le-ar fi putut afecta bunul cel mai de preț, imaginea.
Cînd prințesa Irina a fost arestată pentru trafic de dragouri și lupte ilegale de cocoși, în SUA, Casa Regală nu a fost deloc limbută pe subiect.

Acum, brusc, e o culme a transparenței.
Ancheta e în derulare încă, iar despre presupusele fapte reprobabile ale prințului Nicolae știm doar din comunicatul Casei Regale, preluat de Associated Presse, poliția elvețiană nefurnizînd niciun element, pînă acum, care să confirme ori infirme faptele.

Marea întrebare: de ce toată această prigoană la adresa prințului?
Răspunsul îl dă legea băgată ieri în parlament, în regim de urgență, de către cuplul Dragnea-Tăriceanu, privind acordarea unui statut juridic Casei Regale.

O lege foarte controversată.
Anul trecut, ea a fost elaborată de guvernul Cioloș, cu Dîncu și Raluca Prună în frunte, dar nu a mai apucat să fie trimisă parlamentului, parte din cauza reacțiilor vehemente chiar din partea monarhiștilor, parte din cauza vieții scurte a acelui guvern.

Miza legii e uriașă pentru cuplul Duda-Margareta.
Statutul Casei Regale prevede că o parte importantă a averii Regelui rămîne în custodia următorului șef al Casei Regale, desemnat deja în persoana Margaretei, și nu merge la succesiune.
Din păcate pentru ea, acest statut nu are nicio valoare juridică, pentru că însăși Casa Regală nu are statut juridic.
Ca atare, moștenitorii Regelui pot revendica fără probleme parte din bunurile respective.
Noua lege ar conferi, însă, un statut juridic Casei Regale.
Cam prea juridic, am spune noi, în condițiile în care proiectul de anul trecut al Guvernului prevedea validarea șefului Casei Regale de către Parlamentul României.

Ori, un parlament republican care să voteze un șef de casă regală e un non-sens, iar legea ar fi declarată în mod cert neconstituțională.

Noua formă, depusă ieri de Tăriceanu și Dragnea, elimină, ce-i drept, această validare și taie 50 de ani din cei 99 pentru care Casa Regală primește de la stat Palatul Elisabeta drept reședință. Pe fond, însă, legea are aceleași prevederi ca și proiectul de anul trecut, inclusiv cea extrem de importantă conform căreia patrimoniul Casei Regale nu poate fi comasat cu patrimoniul oricărei persoane.
Iar în respectivul patrimoniu figurează, între altele, castele Pelișor și Săvîrșin.

O lege care cuprinde nenumărate prevederi scandaloase, tocmai pentru că vorbim de o contradicție în termeni, pe fond, adică de privilegiile unei structuri monarhice în interiorul unei republici și într-o țară a cărei Constituție interzice fie și ideea de revizuire a formei de guvernămînt.
Șansele de adoptare sunt, în opinia noastră, extrem de scăzute.

Totuși, cuplul Duda-Margareta are ”datoria” măcar să încerce.
Iar singurul moment cînd o asemenea lege care a scandalizat și fanii monarhiei ar putea trece prin parlament ar fi în perioada imediat următoare decesului Regelui, exploatîndu-se cadrul emoțional care se va fi produs.
Nu e clar ce interese urmăresc Dragnea și Tăriceanu prin promovarea unei asemenea legi extrem de riscante; poate fi o tentativă de atragere a electoratului monarhist ori achiesarea la o operațiune a serviciilor, implicînd foarte mulți bani, știut fiind că Regele și Casa Regală au fost extrem de atent monitorizați, poate chiar controlați, de către structurile secrete post-decembriste (nu mai intrăm în amănunte, am mai făcut-o aici).

Dincolo de toate, un lucru e cert: moartea suveranului va declanșa nu unul, ci o serie întreagă de scandaluri pe multiple planuri – mai ales că prințul Nicolae a anunțat deja că se va bate pentru succesiune – care vor afecta probabil extrem de grav imaginea monarhiei, în ansamblu.
De Crăciun se vor împlini 10 ani de cînd familia regală – dezvăluirea lui Nicolae – nu s-a mai reunit în formulă completă,
Am paria că, într-o formă sau alta, vom avea curînd o asemenea reuniune. Fie ea și la tribunal. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998