CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un extraterestru în Guvernul României?

0 comentarii / 1715 vizualizări / 5 aprilie 2017

Fără a contesta calitățile de profesionist în știința dreptului ale domnului Tudorel Toader, am avut o primă reacție atunci când acesta a fost nominalizat pentru portofoliul Ministerului Justiției. Am spus că PSD face o șmecherie. Și m-am îndoit că, în final, va ieși bine din perspectiva PSD. Motivul era și rămâne faptul că Tudorel Toader a aterizat într-un guvern politic. El fiind pur și simplu un om de știință. Nici măcar un tehnocrat. Și, iată, comportamentul său a fost de extraterestru.
Populația PSD se împarte, acum, în două categorii. Unii îl înjură pe Tudorel Toader în gând, pe înfundate sau chiar explicit, acuzându-l că a trădat Guvernul prin concluzia cu totul și cu totul neașteptată referitoare la situația șefului DNA și a procurorului general. Alți membri de vază ai PSD îi acordă în continuare susținere lui Tudorel Toader. În ciuda faptului că președintele PSD s-a declarat dezamăgit. Una peste alta, pentru partidul aflat la guvernare a ieșit cum nu se poate mai prost. A fost elaborată faimoasa Ordonanță 13 pe picior, a fost adoptată în Guvern într-o inexplicabilă grabă, a fost tipărită imediat în Monitorul Oficial, dar avea un termen de zece zile până când urma să intre în vigoare. Ceea ce se bătea cap în cap cu caracterul de urgență. Apoi, a fost retrasă sub presiunea demonstranților, ministrul a demisionat, iar Curtea Constituțională a stabilit că Ordonanța era în acord cu legea fundamentală. Între timp, însă, ea a fost respinsă bine mersi în Parlament. Un întreg talmeș-balmeș care nu a făcut altceva decât să decredibilizeze Guvernul. Motiv pentru care Florin Iordache a demisionat, iar la portofoliul Justiției a fost adus un om din afara politicii.
Când am vorbit de o șmecherie, am și explicat în ce constă. Dacă ceea ce urma să facă Tudorel Toader ieșea bine, el urma să fie aplaudat de întreaga suflare a partidului. Dacă ieșea prost, nu partidul era de vină, ci un om din afara politicii, parașutat la conducerea Ministerului de Justiție. PSD încerca, prin acest truc, să iasă bine în orice variantă. Și nu i-a reușit.
Extraterestrul din Guvernul României își vede mai departe de treabă. Nominalizarea lui l-a satisfăcut din capul locului pe președintele Klaus Iohannis. A fost primită cu satisfacție de întreaga opoziție. Acum, Tudorel Toader nu mai poate fi scos pe tușă, chiar dacă întreg PSD ar dori acest lucru. Nu fiindcă nu ar avea forța să o facă. Numai că, iată, alianța aflată la guvernare este prinsă pe picior greșit. Dacă îl schimbă pe Tudorel Toader, se va spune că aceasta este expresia unor represalii pentru faptul că nu a cerut revocarea șefului DNA și a procurorului general. Ceea ce ar devoala intenția inițială a majorității. Este pur și simplu o situație fără ieșire, în care extraterestrul rămâne bine mersi în post, urmând, poate, să îi dezamăgească și în continuare pe cei care l-au pus în fruntea Justiției. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998