CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un nume de Traian, pe-orice piept de politician!

1 comentariu / 2727 vizualizări / 29 iulie 2014

Cu mulți ani în urmă, un comentariu inspirat al Europei libere îl ridiculiza pe Nicolae Ceaușescu spunînd că, deși a a dorit să rămînă în istoria România, va rămîne ancorat mai degrabă în geografia ei, grație eforturilor de a desființa sate, devia rîuri, săpa canale, demola cartiere etc. Privind în jur, azi, nu te poți împiedica să te întrebi cam prin ce manuale va rămîne Traian Băsescu, pornind de la obsesia veritabilă la adresa lui dezvoltată de clasa politică autohtonă.

Aflat pe ”mute” de ceva vreme, candidatul PMP la președinție, Cristian Diaconescu, bunăoară, iese la rampă azi într-o conferință de presă simbolică, exact în ziua cînd se împlinesc doi ani de la referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu.
Diaconescu are, aparent cel puțin, datele necesare pentru a fi altfel de președinte decît Băsescu, dar, iată că nu se poate rupe de influența acestuia, conștient ori ba și defilează cu el pe piept ca și cu o floare la butonieră.
Cum nici Ponta nu o poate face, deși e aflat exact în tabăra opusă. Pesedistul alege să-și devanseze mult așteptatul anunț privind candidatura prezidențială tot pentru azi, ca să marcheze aceeași zi de acum doi ani, cu suspendarea. Desigur, sentimentele sunt altele: ”e marea mea nerealizare”, spune premierul, cu obidă, amintindu-și eșecul referendumului. Ciudat, îl declară permanent drept un cadavru politic, dar nu pot ieși de sub trena lui.

Obsesia băsesciană e devastatoare.

Și, mai mult decît în orice situație, se face simțită sîmbătă, la festivitatea prilejuită de un eveniment politic considerat istoric de Ion Cristoiu, e vorba de congresul fuziunii PNL-PDL.
Între atîtea probleme urgente, congrese în serie, rezoluții multiple, decizii cruciale șamd, participanții își găsesc timp să aducă un omagiu indirect aceluiași Băsescu.
În ce fel? În ăl mai infantil posibil, mutilînd dezonorant Imnul de stat, prin ignorarea versului ”Triumfător în luptă, un nume de Traian”.

Ca să îi îngroape în ochii oricum șocați ai opiniei publice, pesediștii, cu Ponta și Zgonea în frunte, se grăbesc azi, de ziua Imnului Național, să dea comunicate pompoase despre acest ”simbol al demnității regăsite al unei națiuni greu încercate”.

Vaaai, ce drăguț, am spune, dacă nu ne-am aminti ce înseamnă obsesia băsesciană și pentru pesediști. Care, nu mai departe de acum doi ani, în iunie, săreau în cor, la braț cu partenerii liberali, exact peste același vers, la un miting electoral.
“Haideți să vă zic sincer. Sigur că, ani de zile, normal, numele acesta de Traian nu mă lăsa indiferent, acuma cred că se închide o epocă și putem să ne cântăm imnul liniștiți”, a explicat ulterior presei Victor Ponta.

Belea, însă, epoca nu s-a închis, și a urmat o recidivă grosolană cîteva luni mai tîrziu, la lansarea programului politic al USL, în noiembrie; din noul, bietul cîntec a fost ciuntit pe motiv de Traian cel Groaznic.
“N-a fost nimic premeditat. O să-i sancţionăm pe organizatori. Data viitoare să pună doar strofa cu Traian pe tot parcursul evenimentului. Bietul împărat n-are nicio vină” explica din nou, presei, același Ponta.

Noroc că sunt slabe șanse să iasă președinte MRU, pentru că, în următorii ani, probabil imnul ar fi castrat de versul exact următor celui cu Traian, care sună cam așa: ”Priviți mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine”…

Mare atenție, dragi politicieni, în ianuarie 1990, presa independentă era atît de pornită împotriva dictatorului, încît îi scria numele cu literă mică, iar pe 26 ianuarie, ziua dictatorului, niciun ziar nu a afișat pe frontispiciu data respectivă, preferînd formule de genul ”25 bis” ori ”număr apărut azi”.
Un sfert de secol mai tîrziu, Ceaușescu își ia revanșa în sondaje, acolo unde un număr trist de mare de români îl regretă, ori l-ar prefera șef de stat. Nu se știe, deci, în ce mod l-ar putea răzbuna istoria, într-o bună zi, și pe Traian, în ”compensație” pentru gesturile stupide ale politicienilor de azi. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Oflegma de traian pe orice frunte de politician.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998