CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

USR si noua smecherie electorala a serviciilor

7 comentarii / 13284 vizualizări / 22 octombrie 2018

După ce s-a lansat în politică acum doi ani aplicînd rețeta ”Klaus Iohannis”, adică băgînd la înaintare candidați cu nume cosmopolite, USR testează o strategie oarecum asemănătoare pentru alegerile europene de anul viitor. Una cam neortodoxă, dar care speră, probabil, să-i iasă.

Într-o analiză din vara lui 2016 dedicată partidului lansat de Nicușor Dan – pe atunci USB – remarcam o ciudățenie, ulterior viu comentată de mulți alții: cel puțin jumătate dintre candidații USB la alegerile locale din București aveau nume ne-românești precum Seidler, Bulfon, Oliver Leon Paiusi, Clotilde Armand, Aimee Bugner, Berta Vasiliauskaite, Franovici, Vincent Briot, Wring, Dobrev, Marco Marongiu, Caroline Ariela, Guilhem Christian Moulin, Smigelschi, Antonio Andrusceac etc.

”Să fim bine înțeleși, în chestiunea numelor nu e vorba nici de xenofobie, nici de șovinism, nici de naționalism ieftin; doar de o simplă constatare. Una care ar putea trimite cu gîndul la un soi de experiment, prin care s-a încercat repetarea operațiunii ”Iohannis”, neamțul ales președinte doar datorită numelui venit din cea mai respectată țară a Europei. Sau care a testat permeabilitatea electoratului la figuri de peste hotare importate în politica autohtonă. Din cîte s-a dovedit, românii nu au o problemă să voteze asemenea nume, în pofida recrudescenței naționalismului, la nivel european” mai scriam atunci.

Despre USB, ulterior USR, s-a spus mai mult decît despre oricare alt partid autohton că e o creație de laborator a serviciilor.
”USR, cel mai infiltrat partid, pentru că s-au temut de el, și asta a fost doar un pretext pentru acapararea sa completă” scria anul trecut politologul Alina Mungiu. I-au ținut isonul Dan Andronic ori Liviu Pleșoianu, care au plasat în spatele partidului SRI și pe Coldea, personal.

În aceste zile, USR a lansat cursa internă pentru ocuparea locurilor pe listele de candidați la europarlamentare, operațiunea incluzînd un site unde toți cei înscriși în cursă să se prezinte marelui public.
Lucru, altminteri, lăudabil și care ne permite să aflăm că o candidată, Elena Uram, deține o plantație de kaki la Mahmudia, o alta, Anda Simoc,”citește” viitorul UE în șlagărul ”Imagine” al lui John Lennon, (“Imagine there’s no countries/It isn’t hard to do/Nothing to kill or die for…”), că un altul, Radu Ciornei, a studiat boala tiroidiană dezvoltată de șoareci transgenici ori că există un candidat sociolog, Andrei Macsut, specializat în studiul mișcărilor de stradă de după 2010.

Foarte interesant de remarcat ceva aparte, analizînd profilurile celor 62 de candidați înscriși pînă acum.

USR – sau păpușarii din servicii – au renunțat la șmecheria cu numele străineze, dar apelează masiv la români care sunt stabiliți în străinătate, unii chiar în afara spațiului european (SUA, Cuba, Canada).
Cu asemenea candidați, USR se poate prezenta lejer drept partidul diasporei; să mizeze, oare, pe cele patru milioane de voturi ale românilor din afara granițelor?

Deloc exclus, chiar probabil.

O avem, bunăoară, pe eterna și fascinanta Clotilde Armand, franțuzoaica ce a dat Parisul pe București, dar acum vrea înapoi în patrie, la Strasbourg. Nu singură, ci de mînă cu tata socru Mihnea Moroianu, ambii, perdanți la trecutele alegerile locale.
Îl mai avem pe Adrian Coman, stabilit în SUA, la New York și însurat cu un american, pe Gabriela Oana Ursache, măritată cu un egiptean și stabilită în Cuba, pe Florin Belgun – Franța și Germania, pe Marinel Nicolas, stabilit în Franța din anii comunismului, pe Iulian Lorincz – Spania, pe Cristian Dragnea, plecat din 2002 în 4 țări europene, pe Mihnea Ștefan Mihai – Elveția, pe Sorin Pavel, revenit recent din Anglia, Olanda și Belgia, pe Laurențiu Dumitru – Marea Britanie, pe Sebastian Cernic – 8 ani în diaspora, pe Narcis George Matache – Danemarca, pe Oana Maria Georgescu – Germania, pe Ștefan Petrescu – Canada ori pe Cătălin Bizdadea – Franța.
”Uniunea Salvați România își propune să facă un spectacol al democrației din procesul de selecție a candidaților pentru alegerile europarlamentare din 2019” aflăm din prezentarea oficială a siteului sus-pomenit.
Mai în glumă, mai în serios, ar putea fi un spectacol mai sîngeros decît cele cu gladiatori, din antichitate, dacă ne gîndim că cei 62 de candidați înscriși pînă acum se vor bate pentru 3-4 locuri europarlamentare, din care jumătate ar putea fi cedate celor de la partidul lui Cioloș, dacă se decide pînă la urmă participarea pe liste comune. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. sa fie …de preferat unora precum plesoianu,pipidi,andronic,coldea….plumb,refrendul a fost doar inceputul..
    cui ii este frica de dacian ciolos,nu are partidul inregistrat adevaratii romani il alinta securist,nepot a lu..
    asteptam…..

  2. isi pune sie agentii pe listele usr? ca asa pare. cosmin gusa spunea ieri ca coldea mizeaza pe ciolos ca sa candideze la presedintie si vrea sa il saboteze pe iohannis, iar ciolos, santajabil si tradator de neam, va juca dupa cum canta serviciile, zice gusa. insa da, mai mult de 3-4 locuri nu vor lua astia de usr-mri, cu optiunea ca george soros preseaza ca monica macovei sa fie pe locul 2 pe listele comune usr-mri

  3. 3-4 locuri la parlamentare? Hmm …

    Sa nu cumva sa le iasa europarlamentari cam cat PSD si cam cat PNL! Romanii s-au saturat de oligarhia politruca, de puterea baronilor, fie ei alde Dragnea, Oprisan, tzuica Bran sau tzuica Zetea sau alde Falca, Bleaga & whatever.

    Se vede de la o posta ca cei de la USR sunt din alt aluat, ca se exprima simplu, la obiect, pe placul oricarui roman nebugetar, aici e adevarat, ca nu sunt deloc populisti. Poa sa fie si patagonezi, chiar nu pricepeti ca nu mai merge cu sleahta asta anacronica?

    NB Antonio Andrusceac ne-roman? Asta chiar ca-i buna. Pai asta e moldo-vlah de-al nostru 1000% bre!

    • Păi dacă o dată cu oligarhia politrucă pleacă și oligarhia de securiști și procurori care-a furat cot la cot cu politrucii și acum ține de șase EADS-ului, Veoliei și altor tâlhari de teapa lor, sunt perfect de acord. Ce ziceți, tovarăși bolșevici….pardon, useriști?

      • De acord, ce sa zic. Numai ca nu sunt userist. Repet, insa, e mai bine userist decat panelist sau pesedist. E jenant sa-i gasesti pe aia de la USR o problema pentru drumul tarii catre inainte.

        Revenind la oligarhia securista, repet, sunt de accord 100% ca au furat cot la cot din fruntea statului. Numai ca:
        1. Atunci cand Basescu era la putere, nu sulfa nimeni nicio vorbulita despre oligarhia securest. In loc sa strige „jos securistii” strigau „jos Basescu”, era mai convenabil.
        2. Acuma ca KWI le-a dat putin peste labute, prin interpusi, toata pesedimea si fosta uselime striga „jos oligarhii securisti”. Hopa …
        Nu cumva suna ca in fabula cu vulpea si strugurii acri?

        • Cu datul peste lăbuțe, e ca la Radio Erevan. N-a dat, a luat iar falsul și uzul de fals încă intră la infracțiuni de drept comun. KWI și consoarta, potențiali pârnăiași pentru însușirea cu rea credință a unor imobile fără a avea dreptul la ele, nu dau, ci iau. Peste bot. Exact așa cum a luat după primul discurs de președinte ținut la CSM în 2015. A priceput repede.
          Cât despre useriști și aportul lor la drumul înainte al țărișoarei, propun analiza mandatului de ministru al tovarășului Ghinea, alea 3 luni adică, după care-a căzut răpus de oboseală. Sau al tovarășei Băzgan, secretara lui Manuel Costescu. Sau al tovarășului Stelian Ion din comisia parlamentară de anchetă a SRI. Sau a contractelor cu statul ale tovarășului Bârnă, să vedem în ce măsură useriștii fac cu două parale mai mult decât pesediștii.

        • Iohannis își poate da cel mult peste puță.
          Mascota retardată nu contează. Probabil de asta poporenii s-au axat un pic mai precis pe Securitate.
          Mergi de guiță pe site-urile tale plin de proști ca tine.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998