CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Viitorul PSD – ascuns intr-un SMS catre Daniel Constantin

2 comentarii / 3635 vizualizări / 8 aprilie 2015

În micul PC e agitație tot mai mare, se vorbește ba de fuziunea cu PLR, ba de scindare – că și atomul e divizibil, se știe – iar scandalurile se țin lanț, mai ales că liderul partidului admite, senin, să a primit numele viitorului partid prin SMS, probabil ”de sus”, precum Moise poruncile de la Doamne-Doamne. Adevărata bombă e că acel SMS ar putea devoala viitorul colosului PSD, după cum vom arăta mai jos.

Liderul PC, Daniel Constantin, și-a anunțat recent colegii să se aștepte la o fuziune cu PLR-ul lui Tăriceanu, în două etape, una în luna mai, alta, peste doi ani. Potrivit Hotnews, Constantin a recunoscut în fața colegilor că are și numele viitorului partid, Partidul Social Liberal, care i-a fost trimis de cineva prin telefon.

În PC se știe de mai multă vreme că sunt tensiuni majore: o grupare, cu Piedone în frunte, cochetează cu liberalii, alta, controlată de PSD, cu Daniel Constantin lider, forțînd apropierea de Tăriceanu.

Cui îi pasă, totuși, de ce preconizează două grupulețe politice fără viitor?

PLR abia de poate fi numit partid, iar PC nu a participat vreodată la alegeri parlamentare pe cont propriu, ci doar atîrnat de coada PSD.
Și totuși, ar merita discutată situația.
Nu pentru că fuziunea PC-PLR va rupe norii, ci pentru că noua formațiune e destinată, mai mult ca sigur, topirii în PSD cu prilejul viitorului congres al social-democraților.

Am scris în mai multe rînduri că PSD a început să ia în serios pregătirile pentru anul electoral 2016, spre deosebire de liberali, și se află în plin proces de rebrănduire politică.

O parte a acestui rebranding e și despărțirea cu zgomot de Ion Iliescu, un simbol stîngist care a început, în opinia unora, să atîrne cam greu pe umerii partidului.

O altă componentă, extrem de importantă, însă, ține de tragerea mai spre centru a social-democraților.
Un proces inevitabil, în condițiile în care însăși perioada istorică prin care trecem împinge stînga la schimbare.

În bună măsură, PSD se inspiră din experiența omologilor laburiști britanici, care au fost nevoiți să recurgă, și ei, la o repoziționare politică, după marile modificări din economia țării. Astfel, dacă în al doilea război mondial o mare parte din economia britanică a fost etatizată, ceea ce a dus la o întărire a stîngii tradiționale, pe linia sindicatelor șamd, în deceniile de după război procesul s-a reversat, economia redevenind majoritar privată, obligînd laburiștii la schimbări.

Un proces destul de asemănător cu cel din România post-decembristă; votanții PSD de ieri erau muncitorii de pe marile platforme industriale, minerii, țăranii. Două decenii mai tîrziu țăranii s-au transformat în căpșunari spanioli ori italieni și votează mai degrabă dreapta, platformele industriale au devenit mall-uri, minerii aproape nu mai există.

PSD are nevoie de o reinventare pe noile coordonate, și asta face, din cîte se pare.
”Ponta trebuie ca in paralel să reinventeze PSD, să-l tranforme dintr-o intreprindere de suport electoral, într-un laborator de idei, dar și în intreprindere de comunicare. Modelul său, Tony Blair, a făcut acest lucru cu mare succes și efectul a fost si asupra increderii în politica in general, dar și în instituțiile publice” avertiza, încă din 2012, eminența cenușie Vasile Dîncu.

Noul cod fiscal e, spre exemplu, o aventură curajoasă pe terenul adversarilor liberali, atît de curajoasă încît i-a prins total nepregătiți de replică.

Debarasarea de fostele figuri de prim rang, stîngiste, se face, și ea, aproape pe cale ”naturală”, cu ajutorul justiției și al rezoluției integrității, impuse de Ponta în partid.

Mai rămîne instituționalizarea tragerii spre centrul politic, iar asta se poate face foarte bine prin fuziunea cu un partid de dreapta și, eventual, cu schimbarea numelui, ca să se puncteze și în planul imaginii, nu doar al substanței.

Ideea unei apropieri a PSD de liberalism nu e nouă, deja sunt cîțiva ani de cînd se tot discută și chiar Ion liescu a apreciat-o, la un moment dat. A fost pomenită de mai multe ori chiar și denumirea de Partid Social Liberal, de aici bănuielile noastre că sugestia pentru Daniel Cionstantin vine dinspre PSD.

Într-un interviu de anul trecut, Sebastian Ghiță, un amic al lui Ponta, vorbea explicit de o fuziune între PNL și PSD și de nașterea unui partid din a treia generație, un soi de New Labour, a lui Tony Blair, nu întîmplător consilier al lui Ponta de ceva vreme.
Fuziunea cu liberalii a devenit improbabilă după reorientarea PNL către PDL și după succesul lui Iohannis.
Ideea în sine, însă, nu e musai să fie abandonată.

Fuziunea PSD cu noul partid rezultat din contopirea PC cu PLR îi va asigura numele și componenta liberală necesare.

Cine urmărește cu atenție evoluțiile din ultima vreme nu poate să nu remarce un fenomen de maximă importanță: polarizarea fără precedent a scenei politice.
Mai toate sondajele relevă că au rămas două partide mari și late: PNL și PSD, plus balamaua UDMR.
Și așa vor și rămîne lucrurile, pînă la alegeri.
E și un deziderat mai vechi al occidentului, sătul de fărămițarea politică din România, cu disiparea răspunderii politice drept rezultat.
Campania Mani Pulite din Italia, coordonată de CIA în anii 90, a dus la desființarea a patru partide parlamentare, cele mai importante. Absența unor soluții de rezervă a dus, însă, la resucitarea extremiștilor și la propulsarea coruptului Berlusconi în prim plan.
O eroare din care americanii au învățat și care nu se va repeta la noi.
PNL și PSD vor fi curățate, dar păstrate și chiar întărite.

De altfel, micile partide încep să înțeleagă, și ele, că sunt ”out” din schemă.

Chiar și cînd e vorba de formațiuni noi și ”curate”, apărute în ultima perioadă, așa cum se prezentau Noua Republică, PMP, Forța Democratică ori M10.

Niciunul nu are vreo șansă – deja disoluția a început – și vor sfîrși a se topi în cele două partide deja existente, sau vor muri anonime. Legea partidelor înființate cu doar trei membri nu va mai apuca să se nască, probabil, pentru că e deja inutilă.

În plus, schimbarea legislației electorale elimină prezumtivele ”accidente” la alegerea unor șefi de consilii județene, care rămîn, de acum, la mîna consilierilor județene, ceea ce avantajează tot marile partide.
Dar, mai important, lasă viitorul parlament, din start, fără cele cca.120 de fotolii suplimentare, generate de stupida lege din 2012.

120 de aleși actuali care dispar fără să le ia alții locul, asta da problemă.
De asemenea, revenirea la votul pe listă va permite și revenirea la propulsarea benefică în parlament a unor figuri de valoare (intelectuali șamd), dar mai puțin populare, ceea ce înseamnă importuri din afara partidelor actuale, la momentul oportun, un aspect care va rezolva închistarea din ultimul deceniu.

Singura șansă de a rezista în viitorul parlament a unor lideri actuali e integrarea în PNL ori PSD, partide care s-ar putea să nu mai fie dispuse să joace rolul de cărăuși electorali pentru alte formațiuni.
Și aici se încadrează nu doar PLR ori PC, ci și UNPR-ul lui Gabriel Oprea, cel bogat în parlamentari, dar sărac în procente.

Gluma cu milionul de membri pînă anul viitor are, desigur, menirea de a transmite confratelui PSD că negocierile de fuziune vor fi serioase, cu pretenții pe măsură din partea uneperiștilor. E de așteptat, însă, să se împace, finalmente, nici Oprea nu poate întinde zgîrciul prea tare.

PNL va încerca, la rîndul său, să absoarbă rebelii din PC și, posibil, partide precum PNTCD ori PMP, ca să demonstreze că e un pol politic de atracție. La umbra celor doi coloși care vor rezulta, e tot mai limpede că altă iarbă politică, vorba lui Brîncuși, nu va mai crește. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto: adevarul.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. […] 8 aprilie, într-o analiză, creionam ceea ce, în opinia noastră, va fi strategia PSD pentru partea a doua a anului: o […]

  2. […] 8 aprilie, într-o analiză, creionam ceea ce, în opinia noastră, va fi strategia PSD pentru partea a doua a anului: o […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998