CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba de la CNSAS: Cornel Nistorescu si presedintele Academiei pe lista colaboratorilor DIE

8 comentarii / 5901 vizualizări / 12 aprilie 2018

O bombă de proporții a căzut azi, după ce Revista 22 a publicat numele unor colaboratori ai Securității, printre care se regăsesc cele ale ziaristului Cornel Nictorescu, ale purtătorului de cuvînt al BNR, Adrian Vasilescu, ale lui Darie Novăceanu, recent decedat la Madrid, ziaristului Valentin Păunescu, ori ale proaspăt alesului președinte al Academiei, Ioan Aurel Pop. Aceștia ar fi avut drept misiune de la Securitate să monitorizeze emigrația românească și sunt acuzați de a fi făcut poliție politică în toată regula.

Materialul este semnat de cercetătorul Mădălin Hodor, din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, și prezintă nume din prima listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti.

”În februarie 1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, şeful Centrului de Informaţii Externe, a emis un ordin prin care le cerea tuturor unităţilor subordonate să-şi actualizeze situaţia surselor aflate în legătură şi să transmită datele lor complete către UM 0503 (Cartoteca CIE). Drept urmare, la 13.05.1985, UM 0225, unitatea care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, a întocmit un tabel conţinând numele colaboratorilor pe care îi avea în legătură la acea dată, tabel pe care l-a înaintat conform ordinului către UM 0503. Așa numita ”Brigadă Antiemigrație” se ocupa cu ”contracararea acţiunilor ostile RSR desfăşurate de centrele de propagandă din străinătate.” Pintre cele 200 de nume aflate pe respectiva listă se află nume sonore ale intelectualităţii româneşti: istorici (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Ştefan Costea), ziarişti (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Ştefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos) etc se arată în material.

Untitled

UM 0225. Poliţia politică a exilului românesc

”Despre UM 0225 din cadrul fostului Departament al Securităţii Statului se ştiu foarte puţine. Nu s-a scris mai nimic în toţi aceşti ani şi nu fără motiv pentru că sub enigmaticul indicativ s-a ascuns, înainte de 1989, una dintre cele mai nocive unităţi ale spionajului comunist. Spun „spionaj” pentru că în conformitate cu organigrama Securităţii unitatea făcea parte din Centrul de Informaţii Externe (CIE sau UM 0544). Nu ar trebui totuşi să vă lăsaţi păcăliţi de titulatura simandicoasă (în cazul în care vă număraţi printre cei care cred că spionajul ceauşist era altceva faţă de securitatea internă) căci atribuţiile ei de serviciu nu aveau deloc legătură cu spionajul. Aveau în schimb legătură cu poliţia politică. În ceea ce priveşte natura activităţii desfăşurate de ofiţerii care lucrau acolo, singura deosebire faţă de ceea ce făceau colegii lor de la direcţiile interne consta în faptul că „ţintele” nu erau românii din „marele penitenciar RSR”, ci aceia care reuşiseră să fugă din el. Emigranţii. Cei care îl „necăjeau” pe Ceauşescu, cu precădere în anii 80’, „defăimând realizările patriei noastre socialiste” (ca să folosesc o sintagmă clasică readusă, iată, astăzi, din nou la modă) Tocmai de aceea unitatea era cunoscută sub titulatura „Brigada Emigraţie” sau chiar şi mai explicit „Brigada Antiemigraţie”. Cu accentul pe „anti”.” mai scrie cercetătorul. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

  1. O PROSTIE. A te afla pe o lista intocmita de securitate nu inseamna automat ca esti si colaborator. Daca ati vedea listele intocmite de serviciile maghiare cu „colaboratorii” lor interni si externi, adica cu cei folositi de statul maghiar pentru promovarea propriilor interese in exterior, ati realiza ce penibili suntem noi romanii si mai ales asa zis istorici de teapa acestui hodor,, care avea 11 ani la revolutie si acum judeca trecutul tarii si al oamenilor acelor timpuri !!! Mi se face greata !! Sa stiti ca cei folositi de unguri inainte de 89 sunt folositi si acum.

  2. Cum găsesc ei la colaboratori după aproape 30 de ani, fix când trebuie, mânca-le-ar Luluța gura lor. Că văz că la ministrul educației din guvernul mirobolantului Cioloș nu se deranjă nimeni. Așa, și? Filosoful mereu tânăr Șora nu făcu parte din guvernul Groza? Colaboratorii bolșevici îs numa’ buni, eh?

  3. E de felicitat cnsas-ul pentru publicarea listei turnatorilor la secu-externa.Macar nu li se iau de bune toate diversiunile actuale.De atitudinea oamenilor obisnuiti n-au de ce sa se planga,doar de dispretul ce-l vor putea afisa acum fata de ei,securisistii actuali oficiali,sau ”acoperiti”(gen CTP.,de ex.).Din lista,de I.Coja eram convins ca e de-al ”baietilor ce-si fac bine treaba”,iar despre C.Nistorescu aveam dubii,cu toate ca ma duceam la Timisoara cand acesta tinea mitinguri acolo in 1990.

  4. Harneala pt prosti.

  5. sunt semi-poze dintr-un tabel… poate fi orice… da-ne ba desteptule hartia scrisa de vreunu cu semnatura… „pe cutare l-am vazut incalecand-o pe soacra-sa in franta de mana cu imperialistii”… altfel, boarfa de pora poa s-o ia sus si jos cu gds-ul ei si cu revista ei de cacat sponsorizata (cat timp, in plm?) de noi toti…

  6. Deci acum micutzul Madalin Hodor e si Curte de Apel si ICCJ ? El decide pe baze de hirtiutze cine a colaborat si cine nu cu Sekuritatea ? Si inca mai intra in CNSAS ? Are cumva si salariu ? Si ciudata Andreea POra, cea cu cirnatul in gura, supervizeaza ? Nu sintem noi o Tiganiada simpatica ?Sau supervizeaza, impreuna cu Andreea Pora, cea cu cirnatul infipt pina in git,si dragutzii de la CIA si sclavii de la SRI? Frumoasa tara, Romania lui Bashescu si Ciolannis…

  7. Lista nu inseamna nimic fara angajamentele si notele informative ale „impricinatilor”.Personal, sunt convins de colaborarea cu Secu a unui personaj precum Vasilescu si cred ca si marele „istoric” Pop e din aceeasi categorie, dar , vorba „tovarasei, „dovada”!!!

  8. Oare jegosii astia de la revista lui Brucan-Liiceanu zisa 22 de negri mititei nu pot fi opriti legal ? De ce nu se inchide CNSAS ? De ce ii platim pe acesti nenorociti ? Nu facem mai bine un Spital sau o Universitate ? Conducatorii Romaniei de azi sint atit de cretini si atit de stricati ? Atit de mult rau a facut si inca mai face sinistra Securutate, veche si noua ? A distrus fibra nationala ? Avem numai securisti imbecili si tradatori ? Se pare ca da !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998