CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Geoana baut la volan. Un scandal cu bataie mai lunga decit pare

8 comentarii / 8081 vizualizări / 4 august 2021

Presa de azi aruncă pe piață o înregistrare cu Mircea Geoană și soția sa, surprinși la un restaurant din București, unde consumă inclusiv băuturi alcoolice. Ideea fluturată e că fostul lider pesedist s-ar fi urcat băut la volan, ceea ce nu e frumos deloc. Numai că, voit sau nu, lovitura grea – dacă nu cumva fatală – pentru Geoană în acest scandal ar putea veni nu de la băutură, ci de la mașină.

Înregistrarea amintită, realizată într-un restaurant din Floreasca, îl arată pe Geoană, într-adevăr, cum bea din paharul cu vin în mai multe rînduri, iar articolul care o însoțește vine cu detalii: mai multe sticle de vin alb băute, o alcoolemie de cca.0,43 la mie, adică aproape de dosar penal.
Presa a preluat pe larg și prompt informația, cu noi elemente: polițiștii bucureșteni ai Brigăzii Rutiere au declanșat deja o anchetă.

Ca să clarificăm din capul locului faptele.
Geoană nu riscă nimic pentru prezumtiva conducere sub influența alcoolului.
Nu mai departe de ieri relevam, într-un articol, că poliția rutieră nu acționează pe baza înregistrărilor video realizate în trafic. Deci, filmarea cu Geoană consumînd alcool e zero, juridic vorbind.
Pe de altă parte, întrucît omul nu a produs vreun incident/accident în trafic, nu e clar pentru ce anume ar putea fi anchetat și cum ar fi obligat să ofere mostre de sînge pentru stabilirea alcoolemiei.

Rămîn daunele de imagine, desigur.

Sau nu doar atît?

O curiozitate legată de respectiva înregistrare e că ea nu a fost difuzată cu blurarea numărului superbolidului BMW condus de Geoană, așa cum stipulează normele gazetărești. Poate a fost doar o scăpare.

Iar numărul de înmatriculare e foarte interesant: B-…..-ASP.

Mai mult ca sigur, o mașină aparținînd Institutului Aspen România, ONG care îl are pe Geoană drept președinte fondator.

Numai că normele de conduită al staffului NATO nu permit, pe durata exercitării mandatelor, activități pe linie de ONG ori de afaceri, putînd apărea conflicte de interese.
Siteul oficial al NATO oferă, într-o secțiune specială, exemple de incompatibilități cu funcțiile deținute în organizație.

Nu se pot accepta, bunăoară, cadouri cu valoare mai mare de 30 de euro. Refuzul de a plăti pensie alimentară copilului e considerat un gest care afectează imaginea NATO. Activitatea pe un blog nu e acceptată fără aprobări speciale. Nu se pot preda cursuri plătite la vreo entitate, fără acordul departamentului Resurse Umane (The Deputy Assistant Secretary General for Human Resources – DASG HHR). Nu se poate activa în conducerea unui ONG, nici măcar fără plată, fără acordul prealabil al aceluiași departament. Nu se pot presta, din afară, varii servicii pentru un ONG, întrucît pot apărea conflicte de interese. Nu pot fi acceptate nici chiar decorații pentru activitatea în NATO din partea statului căruia îi aparțin fără acordul organizației. Nu se acceptă primirea unor servicii gratuite precum transport, cazare, masă șamd din partea unei entități din afara NATO.
Regulile sunt atît de restrictive la NATO încît se recomandă inclusiv prezentarea urgentă de scuze în cazul în care un angajat face o glumă pe seama unui coleg și evitarea repetării situației în viitor.

Institutul Aspen România, reamintim, este o asociație privată non-guvernamentală, non-profit, apolitică, ce are ca misiune ”promovarea unui dialog informat și critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească”. Între domeniile de interes declarate se numără Afaceri externe, Apărare, Comunicații și societate informațională, relații cu mediul de afaceri și multe altele. Domenii care se ”ciocnesc”, ici-colo, cu activitatea NATO.

Dacă limuzina de lux condusă de Geoană aparține Aspen Institute, așa cum se conturează, acesta trebuie să fi avut acordul prealabil al celor de la NATO, deși sunt cam greu de întrevăzut motivele pentru care i s-ar acorda această permisiune.
Dacă nu, Mircea Geoană ar putea fi nevoit să-i dea niște explicații serioase șefului său, Jens Stoltenberg, și s-ar putea să nu scape la fel de ușor precum în cazul ceasurilor de la Vanghelie.

Rămîne și întrebarea dacă înregistrarea amintită a fost întîmplătoare, sau cineva sus plasat i-a livrat un avertisment lui Mircea Geoană, care a scos capul în mass-media de la noi în ultimele săptămîni și a vorbit chiar și despre posibila sa reîntoarcere în politică. Evaziv, dar suficient pentru a aprinde beculețul roșu pe unele panouri. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

  1. DIRECTOR ADJ NATO FARA BODYGUARD SI SOFER ?

  2. ARTICOLUL NU ARE AUTOR ?

    • Cred ca este numele cvasinecunoscutului din paranteza de final Bogdan Tiberiu IACOB

  3. ,,Prostanacul” nu se dezminte. Păzea! Candideaza tractoristul Stănescu la prezidențialele din 2024. Sau poate-l baga Dancu pe Burleanu la înaintare.

  4. Mihaela Geoana nu activeaza si ea in ASPEN? Poate ca a fost doar soferul ei. Cum mai apar diverse filmulete, cand le e lumea mai draga; dar si cei vizati, ce le mai ofera munitie…………..

  5. Geoana nu se dezice, ci evolueaza: de la prostanac la PROST!
    Alaturi de “Mihaela, dragostea mea”, a mai comis inca o gafa; cand esti prost… esti prost!
    Aproape ca sun 100% convins ca treaba asta cu masina si Aspen-ul nu i se trage de pe la noi, ci de pe aiurea – asa, ca sa-i taie aripioarele de “prezidentiabil” (oricum, omu’ si-a depasit de mult conditia! – cei care il sau l-au cu lscut stiu ca e un retard… ma rog, pe langa ce avem astazi, ge-oana e chiar miez!).
    In fine, imi permit si eu sa pun o intrebare: de ce nu este asta-n puscarie, dupa filmarea lui birchall, cand ii da – iar el PRIMESTE – 5.000 de Euro ca sa o luna si pe ea p’ un loc eligibil?! Nu stiu… intreb si eu, asa…

    • Geoana nu se dezice, ci evolueaza: de la prostanac la PROST!
      Alaturi de “Mihaela, dragostea mea”, a mai comis inca o gafa; cand esti prost… esti chiar PROST!
      Aproape ca sunt 100% convins ca treaba asta cu masina si Aspen-ul nu i se trage de pe la noi, ci de pe aiurea – asa, ca sa-i taie aripioarele de “prezidentiabil” (oricum, omu’ si-a depasit de mult conditia! – cei care il sau l-au cunoscut stiu ca e un retard… ma rog, pe langa ce avem astazi, GE-oana e chiar miez!).
      In fine, imi permit si eu sa pun o intrebare: de ce nu este asta-n puscarie, dupa filmarea lui birchall, cand ii da – iar el PRIMESTE – 5.000 de Euro ca sa o puna si pe ea p’ un loc eligibil?! Nu stiu… intreb si eu, asa…

  6. […] Legaturile externe – validate de SIE – se petrec pe linia secretarului general adjunct al NATO – Mircea Geoana, prin Aspen Institute Romania (al carei sef este inca fostul candidat prezidential si fost sef al PSD), filială a Aspen Institute (AI) din SUA, o pepiniera a liderilor mondiali care sunt “alesi” in functii cheie. Geoana – despre care se spune ca va candida in 2024 la presedintia Romaniei – a “absolvit” AI in SUA alaturi de mai multe personalitati internationale care pot fi vazute pe siteul oficial. In plus, “structura” din jurul Aspen Institute Romania (linkuri pe numele protagonistilor ce apar in continuare in text, multi implicati in “Dialogurile AI”), condusa direct de Raed Arafat de la DSU – care nu este membru oficial al AI Romania, dar e indirect implicat (se va vedea mai departe), cu ramificatii la Adriana Pistol șefa de la INSP – care aplica metodologia deceselor Covid -, cu reprezentanti de presa, inregimentati efectiv precum Radu Tudor de la Antena 3 (analist militar, intrat in presa pe linia “de foc” a Armatei, membru al boardului Fundatiei SMURD – alaturi de generalul Vladimir Secară, fost sef al IGSU, trimis in judecata pentru fraude – și Adrian Diță, fost la ANCOM, axat pe achizitii), sau alti ziaristi care au derulat si mai deruleaza afaceri cu MApN (pe care ii vom dezvalui in episoadele viitoare, unele anchete au aparut deja in presa, spunem acum doar ca ii vedeti foarte des la TV fiind apostoli ai masurilor restrictive asa-zis anti-pandemice, jurnalisti care fac apologia limitarii drepturilor si libertatilor cetatenilor prin impunerea “certificatului verde” – puteti face o prima legatura si din poza de mai jos cu una din “sagetile” patronului unui site cunoscut ultra-finantat de la buget in “campania de comunicare Covid”). Intersanta in aceasta “ecuatie” e si constructia Asociatiei “True Story Project”, care ne conduce tot la Aspen Institute al lui Mircea Geoana si care inchide “cercul”. Scandalul e “cat casa” si are si o latura despre care si NATO ar trebui sa dea explicatii (mai multe amanunte AICI.) […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998