CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Guvernul, la un pas de crahul pensiilor și al salariilor. Alte împrumuturi externe?

0 comentarii / 2683 vizualizări / 29 aprilie 2024

”Soarta Greciei nu mai poate fi evitată: România și cifrele groazei” scriam aici acum mai bine de o lună, îngrijorat de analiza la rece a unor date oficiale despre buget, economie și datorie externă. Din păcate, lucrurile merg din rău în mai rău: pînă vom ajunge să tragem o paralelă între noi și greci, s-ar putea să ne confrutăm cu un scenariu horror: lipsa banilor pentru plata pensiilor și salariilor. Și nu vorbim de supoziții, ci de informații concrete.

Presa ultimelor zile a dezvăluit că din documente guvernamentale oficiale transpare dezastrul:

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrîndu-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din PIB după primele două luni, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanţelor, scrie publicația Defapt.ro.

Ca să ne facem o idee cum stăm, în programul guvernului Ciolacu adoptat vara trecută de Parlament, deficitul asumat pentru sfîrșitul acestui an e de 2,95%. După trei luni avem deja 2,06%. Ciolacu a fost generos cu promisiunile, că nu îl durea gura.

Să mai amintim că, recent, Comisia Europeană a informat că guvernul Ciolacu a falsificat datele privind deficitul bugetar pe 2023, cifra reală fiind 6,7% în loc de 5,9%.
Prin asemenea manevre nu îmbunătățim lucrurile, ci doar șubrezim încrederea organismelor internaționale în leadershipul de la București.

Zilele trecute, Comisia Europeană a decis, de asemenea, să deschidă două proceduri de infringement împotriva României, prima pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice, iar cea de-a doua pentru neaplicarea normelor UE privind întîrzierea plăților.

Păi, cum să nu întîrzie guvernul PSD-PNL plățile atît timp cît nu mai are nici bani de pensii și salarii?

Memorandumul dezbătut vineri în guvern relevă că „La nivelul ordonatorilor principali de credite din sistemul justiției (ÎCCJ, CCR, Ministerul Justiției, Ministerul Public, CSM), fondurile rămase de utilizat nu asigură plata integrală a drepturilor salariale pînă la sfîrșitul anului. Suplimentar, este necesară asigurarea fondurilor necesare pentru plata tranșelor aferente titlurilor executorii avînd ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială”. (Bogdan Tiberiu Iacob – Materialul complet AICI)

foto: AI

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998