CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9477 RON UP | 1 USD = 4.6725 RON UP | 1 GBP = 5.8325 RON DOWN

Legislația franceză le acordă animalelor statutul de “ființe vii dotate cu sensibilitate”

0 comentarii / 8396 vizualizări / 29 ianuarie 2015

Parlamentul francez a recunoscut calitatea animalelor de a fi ‘ființe vii dotate cu sensibilitate’, într-un proiect de lege privind modernizarea și simplificarea legislației țării, adoptat definitiv miercuri de Adunarea Națională, informează France Presse.

24ac0b6f-c78f-46cc-b99f-e227d1e1ace1

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Această prevedere, adoptată la capătul unui lung parcurs parlamentar, lansat la sfârșitul anului 2013, a provocat schimburi de opinie aprinse, dar nu va antrena “nicio bulversare juridică de amploare”, potrivit unei deputate a majorității socialiste, Cécile Untermaier.

Ea aliniază Codul civil francez, care până acum considera animalele ca “bunuri mobile”, cu Codurile penal și rural care recunoșteau deja animalele ca ființe sensibile.

Noul statut recunoscut pentru animale are un caracter pur simbolic întrucât aceste “ființe dotate cu sensibilitate” rămân supuse regimului juridic al bunurilor materiale. ‘Sub rezerva legilor care le protejează, animalele sunt supuse regimului bunurilor personale’, stipulează textul adoptat.

Pentru că, după cum scrie RFI, în fața asociațiilor de apărare a animalelor se află un alt lobby puternic format din crescători de animale, pescari, vînători și laboratoare de cercetare care utilizează cobai și care se opun instituirii unui statut superior pentru animale.

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Ionescu, editor: Florin Ștefan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *