CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mister: In Romania, inregistrarile video permit condamnari grele, dar nu si amenzi rutiere

2 comentarii / 2803 vizualizări / 3 august 2021

Ciudățenie: în România ultimilor ani s-au condamnat mulți oameni pe baza unor înregistrări audio-video ale serviciilor secrete, adesea făcute în condiții tehnice extrem de dificile, dar cînd e vorba de folosirea camerelor de bord pentru sancționarea celor care încalcă legislația rutieră aflăm că nu se poate. Pe motiv că filmările sunt lesne de falsificat, conform actualului ministru de Interne, Lucian Bode.

În urmă cu mai multă vreme, deputatul USRPLUS Mihai Botez a elaborat un proiect de lege, după modelul tot mai implementat în alte state, care ar fi permis folosirea înregistrărilor camerelor de bord ale autoturismelor drept probe pentru încălcările legislației rutiere, dar s-a văzut contrat destul de dur. Mai întîi, Senatul a respins proiectul, apoi Guvernul a dat de două ori aviz negativ, iar, mai nou, proiectul zace prăfuit prin sertarele Camerei Deputaților.
Cu un ultim efort, Botez a adresat o interpelare ministrului de Interne pe această temă, dar răspunsul venit nu demult de la Lucian Bode nu lasă loc de echivoc:

”Considerăm necesar a menționa faptul că nivelul actual al tehnologiei informatice ar permite cu ușurință alterarea unor înregistrări video prin realizarea de montaje, astfel că acest fapt ar putea fi de natură a crea premisa sancționării abuzive și nelegale în contextul în care polițiștii rutieri nu dețin atribuții ori competențe în certificarea veridicității acestor înregistrări video.
În urma celor precizate anterior, deși aspectul diminuării numărului de accidente pe drumurile publice se află în atenția Poliției Române, nu considerăm oportună instituirea posibilității legale de a fi constatate abateri la regimul rutier prin intermediul înregistrărilor realizate cu mijloace tehnice video neomologate aparținînd participanților la trafic, astfel cum reiese și din punctul de vedere al Guvernului pe marginea propunerii legislative la care faceți referire” a sunat răspunsul ministrului.

De aici un mare semn de întrebare.

Cum de în anul 2021, înregistrări făcute cu dispozitive video moderne, cu rezoluții fullhd și 4k, nu sunt luate în considerare pentru siguranța rutieră pe motiv că se pot falsifica ”cu ușurință”, dar, de ani de zile, DNA a folosit en-gros în dosare înregistrări audio-video dubioase și totuși nimeni nu a mai invocat absența specialiștilor ”cu atribuții ori competențe în certificarea veridicității acestor înregistrări video”?
Mai pe scurt, de ce o înregistrare neomologată de cineva poate trimite un om la pușcărie, dar nu poate ajuta la aplicarea unei amenzi rutiere? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. inregistrarile facute de servicii (video/audio)sunt omologate ,in toata lumea,cum va place sa afirmati,sunt de incredere,probe,camerele instalate pe bord auto……nu-i dam dreptate ministrului bode …el reprezinta PNL in MAI sunt specialisti ,cu siguranta a fost consiliat

  2. […] nu riscă nimic pentru prezumtiva conducere sub influența alcoolului.Nu mai departe de ieri relevam, într-un articol, că poliția rutieră nu acționează pe baza înregistrărilor video realizate în trafic. Deci, […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998