CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9457 RON DOWN | 1 USD = 4.6170 RON DOWN | 1 GBP = 5.7676 RON DOWN

MJ începe procedura de selecţie a candidatului României pentru funcţia de judecător la CJUE

1 comentariu / 10075 vizualizări / 29 ianuarie 2015

Ministerul Justiţiei începe procedura de selecţie pentru desemnarea candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), candidaturile putând fi depuse până în 23 februarie.

MJ începe procedura de selecţie a candidatului României pentru funcţia de judecător la CJUE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Candidaţii care îşi vor depune dosarele, la secretariatul cabinetului ministrului, vor susţine un interviu în faţa Comisiei de selecţie, prezidată de ministrul Justiţiei. Interviul va fi organizat în perioada 2-4 martie, la sediul Ministerului Justiţiei.

Lista candidaţilor care vor susţine interviul va fi publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei şi al Ministerului Afacerilor Externe. Lista va fi confirmată telefonic şi prin email, în mod individual, candidaţilor care îndeplinesc condiţiile minimale de selecţie, evaluate pe baza dosarelor depuse.

Interviul va avea loc în limba română, însă vor fi adresate şi întrebări în limba franceză. Cunoaşterea oricăror alte limbi oficiale ale UE poate constitui un avantaj, a precizat MJ.

Procedura de numire a judecătorilor la CJUE este prevăzută de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi de dispoziţiile corespunzătoare din Statutul CJUE. Potrivit articolului 253 din Tratat, judecătorii şi avocaţii generali ai CJUE sunt numiţi de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioadă de şase ani, după consultarea comitetului prevăzut de articolul 255 din TFUE.

În 14 ianuarie, Guvernul şi-a însuşit Memorandumul iniţiat de Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Externe cu tema “Aprobarea procedurii pentru desemnarea candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”.

Astfel, pentru a fi desemnat candidat al României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene trebuie asigurate toate garanţiile de independenţă şi întrunite condiţiile cerute pentru exercitarea în România a celor mai înalte funcţii jurisdicţionale. Pentru această funcţie poate candida şi un jurist ale cărui competenţe sunt recunoscute şi care se bucură de o bună reputaţie profesională, morală şi civică.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. This is great! I love interpretation posts like these. They support me to sense far less anxious about go to see somewhere that’s so dissimilar to the western world!
    Activities in Marrakech

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *