CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PNL risca radierea din rindul partidelor: Gorghiu, aleasa ilegal

13 comentarii / 11379 vizualizări / 18 decembrie 2014

Pe principiul ”așa fac toți”, PNL a reușit azi o nouă performanță politică, desigur, cu ghilimele de rigoare, alegînd-și un președinte în mod ilegal. Un demers care ar putea să îl coste scump, dacă ne gîndim că justiția deja i-a acordat, lunile trecute, un cartonaș galben pentru încălcarea legislației în vigoare.

Știrea zilei e că deputata Alina Gorghiu e noul președinte al PNL, pe stil vechi, și co-președinte al PNL/PDL, partidul născut în vară.
O alegere care s-a făcut, însă, după o procedură neortodoxă, unică în politica post-decembristă: prin votul membrilor Biroului Politic Național, care este abia al patrulea for al partidului, după Congres, Consiliul Național și Delegația Permanență.
Or, liderii de partid sunt aleși, se știe, prin votul congresului, întîiul for, ori prin alegeri interne, cazul PSD (procedeu încă nefolosit vreodată).

Cum a fost posibilă această ciudățenie?

Simplu: folosindu-se statutul PNL modificat în luna iunie, într-un congres fulger, și în care s-a introdus următoarea prevedere: „în cazul vacantării funcţiei de preşedinte al PNL, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către un vicepreşedinte ales de Congres, desemnat prin vot de către BPN”.

Numai că există o mică problemă: respectivul statut a fost, cum bine se știe azi, respins ulterior de Justiție, în urma contestației unui membru PNL. O premieră absolută la noi, dar una binevenită, după ani și ani în care legea partidelor a fost călcată în picioare fără scrupule.

Cum a fost posibil ca Alina Gorghiu să fie aleasă, azi, președinte pe baza unui statut ilegal?

Un răspuns l-a oferit, pentru Inpolitics, deputatul Mihai Voicu: ”E adevărat că statutul votat de noi în iunie nu a fost aprobat de justiție, dar asta își produce efectele numai în raport cu terți. La intern, el poate fi folosit fără probleme”. (??!!)

O explicație, să spunem, halucinantă, care nu are acoperire în nicio prevedere legală.
Unul dintre cei mai experimentați juriști parlamentari, deputatul PSD Eugen Nicolicea, declară, la rîndul său, pentru Inpolitics, că nu se poate vorbi de efecte diferite ale unui statut: ”Legea și regulamentele sunt aceleași pentru toți, nu am auzi pînă acum de relații între terți ori secunzi în materie de statute de partid. Un statut respins de Justiție e bun respins și nu mai poate fi aplicat pînă cînd e refăcut și votat din nou de congres”.

Legea partidelor nr.14/2003 stipulează clar, la art.25, în cazul modificării statutului: ”Orice modificare se comunica Tribunalului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data adoptarii, cu indeplinirea prevederilor art. 18 alin. (2) si (3). Tribunalul Bucuresti o examineaza potrivit procedurii prevazute la art. 20 si 21”.

Mai grav, art.26 al legii spune la fel de clar: ”In cazul in care modificarile nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau daca instanta a respins cererea de incuviintare a modificarii statutului, iar partidul politic in cauza actioneaza in baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucuresti incetarea activitatii partidului politic si radierea acestuia din Registrul partidelor politice”.

Instanța a respins, deja, acum cîteva luni, statutul modificat de PNL în iunie, iar astăzi s-a acționat, totuși, în virtutea prevederilor acestuia.

Concluzia?

PNL se joacă cu focul, riscînd o sesizare a justiției, în sensul legii partidelor, care să ducă pînă la radierea partidului. În septembrie, justiția a arătat, pentru prima oară în ultimele decenii, că partidele nu sunt chiar stat în stat și că trebuie, și ele, să respecte legile în vigoare. Un cartonaș galben care se poate transforma, de aici încolo, într-unul roșu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. Alinutza a fost aleasa pe modelul Nutzi din Plescoi. Cele doua, ca si alte dudui din politica, au urmat acelasi traseu de promovare: s-au pus bine cu cine a trebuit. Daca Alinutza ramane sefa PNL, prevad in urmatoarea perioada o revenire spectaculoasa a PSD.

 2. Crocodiulul surogat de Base este fortzos.”Klaus Iohannis sosise la sedinta in timp ce Ludovic Orban dadea declaratii, el afirmand:”Sa-l lasam pe Ludovic sa-si faca numarul” ca el este cel care face jocul.

 3. Bai astia de deasupra, probabil ca va place sa mancati kakat de la latrina3! Hai, valea la instructajul zilnic!

 4. Nicolicea este deputat UNPR.

 5. Alcibiade,

  Dar tu de unde il mananci: de laB1TV sau de la IrealitateaTV?

 6. Atentie la „Alcibiade” Este periculos, abia iesit din camasa de forta .Nu-l luati in seama ca se ia si singur.

 7. Atentie la metoda de lucru: scobitoarea asta asa a ajuns mare in politica tot pe scurtaturi.Studii la facultati slabe private.Balaurul luteran a ajuns mare tot pe scurtatura(cu metoda diasporei majoritare! la vot,experimenta la inlaturarea lui Maurice Rupert Bishop (29 Mai 1944 – 19 Octombrie 1983) in Granada.Tot pe scurtaturi s-ar putea sa fie bagata tara in rzboiul marilor licurici (E cu V).Astia sunt politicienii de succes (fara scrupule,psihopti, multi bisexuali si santajabili, fara viziune politica)

 8. cum sa fie un partid mare in politica(zona public) la lumina zilei cu o mui-ere sef? Fiintele astea au putere mare numai noaptea si fara haine pe ele? PNLul cu mui-ere sef a evoluat in asa hal ca sa lucre numai noaptea ca sa fie asa mare? Mare la ce? Doar daca lucra la ceva vanzari de tara,distrugerea BOR,saracirea cetatenilor,baga tara in razboi, pote fi mare in intuneric.Se vede directia de solstitu de iarna in politica,cu noaptea ce mai lunga,data de nastere a noii presedentiil.Se vede ca este o frica mare in media de balaurii astia noi frati de crucea noptii cu aia vechi

 9. Alcibiade nu inseamna paduche in limba…. de lemn utilizata de basisti ?! Evident ca e o incalcare de statut , dar e „bine facut”, dupa slogan.

 10. […] însă că statutul unui partid este general valabil și nu poate produce efecte diferite, conform inpolitics.ro: “Legea și regulamentele sunt aceleași pentru toți, nu am auzit până acum de relații […]

 11. […] însă că statutul unui partid este general valabil și nu poate produce efecte diferite, conform inpolitics.ro: “Legea și regulamentele sunt aceleași pentru toți, nu am auzit până acum de relații […]

 12. […] însă că statutul unui partid este general valabil și nu poate produce efecte diferite, conform inpolitics.ro: „Legea și regulamentele sunt aceleași pentru toți, nu am auzit până acum de relații […]

 13. […] însă că statutul unui partid este general valabil și nu poate produce efecte diferite, conform inpolitics.ro: „Legea și regulamentele sunt aceleași pentru toți, nu am auzit până acum de relații […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998